Hur man kan förklara vattnets kretslopp för barn

Vi består till största del av vatten, precis som jorden. Vattnets kretslopp bidrar inte bara till vår hälsa, utan även hela planeten. Ta reda på hur man kan förklara detta för barn i den här artikeln.
Hur man kan förklara vattnets kretslopp för barn
Olga Carbajo

Skriven och verifierad av biologen Olga Carbajo.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vad är det som gör att vatten förändras från ett tillstånd till ett annat? Vi kommer försöka svara på denna fråga på ett roligt och underhållande sätt för att förklara vattnets kretslopp för barn.

Vatten är ett viktigt element på jorden: 75% av landytan är täckt av vatten, men endast 3,5% är färskvatten. 69% av detta färskvatten är is. Resterande 31% är flytande och finns under marken. Man kan även hitta vatten i atmosfären som gas.

Hur fungerar vattnets kretslopp?

Vatten är en molekyl som består av två väteatomer och en syreatom. Det har inte någon smak, färg eller lukt. Vatten kan uppstå i tre former: flytande (det vatten som vi dricker), fast form (iskuber som håller oss kalla under sommaren) eller gas (vattenånga som färdas i atmosfären).

Vattnet rör sig genom dessa tre tillstånd i det vi kallar vattnets kretslopp, eller den hydrologiska cykeln. Solen driver denna konstanta förändring; den omvandlar flytande vatten från hav och sjöar till ånga i atmosfären. Med hjälp av gravitationen, vinden och temperaturen återvänder vattnet till jordens yta i form av regn, snö eller hagel.

Människor och djur bidrar också till detta kretslopp. Man dricker vatten och sedan gör kroppen sig av med detta senare.

Hur man kan förklara vattnets kretslopp för barn

Utöver det flytande vatten som finns i hav, sjöar och floder spelar även glaciärerna en viktig roll. Dessa är islager som flyter på sjöar.

Det flytande vattnet i sjöar, hav och floder omvandlas till ånga allteftersom solen värmer upp det. Ångan kondenseras i atmosfären. Vattnet kyls sedan ner och blir till moln.

Tack vare vinden rör sig molnen till kallare områden där de faller ner i form av regn, snö eller hagel. Det är så vattnet återvänder till jorden. Det vatten som faller över bergen rinner ner till floderna eller blir en del av grundvattnet.

Experiment för att förklara vattnets kretslopp för barn

Material

  • Två skålar, helst glas. I annat fall kan du använda plastskålar så länge som de är genomskinliga.
  • Färgämne för mat.
  • En tesked salt.
  • Genomskinligt plastfolie.
  • Ett äpple.

Process

  • Värm upp vattnet något och lägg därefter till färgämne och salt. Du hjälper då saltet att lösas upp i vattnet.
  • När saltet har lösts upp häller du blandningen i en genomskinlig skål. I mitten placerar du sedan en annan mindre skål.
  • Täck över med plastfolie och lägg ett äpple på toppen i mitten. Ställ sedan båda skålarna vid fönstret och låt dem stå i solen.
Experiment för att förklara vattencykeln för barn.
  • Efter ett tag kommer du se lite vatten inuti plastfolien. Det kommer att ha förångats och kondenserats.
  • Tryck i mitten på plasten för att samla ihop dropparna så att de faller ner i den mindre skålen.

Resultatet av experimentet

Vattnet omvandlas till ånga när det värms upp. När det når plasten kan det inte gå högre upp, som när det når atmosfären. Det kommer sedan börja svalna och forma vattendroppar som du kan se på plastfolien. I naturen formas moln på detta sätt.

Om du smakar vattnet i den mindre skålen kommer du se att det saknar färg och smak, precis som regnvatten.

Vi hoppas att ni kommer ha roligt med detta experiment och att det lyckas förklara vattnets kretslopp för dina barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Amorós, M. (2014) Ciclo del agua [artículo en blog]. Recuperado de: rimasdecolores.blogspot.com
  • Santillana Educación, S.L. (2015). Ciencias de la naturaleza: 4º de primaria
  • Vera, N. y Camilloni, I. (2007) El ciclo del agua [artículo en web]. Recuperado de: www.bnm.me.gov.ar

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.