Olika sätt att stimulera ditt barns smaksinne

Olika sätt att stimulera ditt barns smaksinne
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Smaksinnet hjälper oss att identifiera smaker och även olika ämnen i saliv. Därför är det väldigt viktigt att veta hur man stimulerar ett barns smaksinne från en tidig ålder.

Smaken börjar utvecklas under graviditeten då fostret smakar på fostervattnet. Moderns mage har smaken av olika ämnen som finns i vätskan.

På så sätt utvecklar barnet sina lungor och matsmältningssystem under graviditeten, och han eller hon kommer att börja föredra vissa smaker framför andra.

Smaker från mamma till bebis

Om mamman äter något sött, kryddigt, salt eller något surt eller bittert kan barnet känna smaken av det i fostervattnet. Och med det får han eller hon sina första smakupplevelser, som förbereder din bebis för omvärlden.

Under barnets första månader föredrar han söta smaker framför salta. Därför föredrar han söt bröstmjölk och avvisar förmodligen sura och salta smaker.

Detta är av avgörande betydelse. Hur länge du ammar kan faktiskt påverka smakutvecklingen. Om du ammar för länge, utan att erbjuda någon annan mat, blir det inte någon variation i maten som barnet äter. Konsekvensen kan bli att han inte är villig att prova olika smaker och konsistenser i framtiden.

Stimulera ditt barns smaksinne

Det finns olika sätt att stimulera ditt barns smaksinne för att han ska börja utforska alla de oändliga smaker och konsistenser som utgör vardagen. Några exempel är:

Kombinera nya och gamla smaker

Bebisar brukar föredra vissa smaker över andra. Att kombinera smaker som är välbekanta och omtyckta med nya smaker gör att barnet inte omedelbart avvisar den nya smaken.

En bra idé är att erbjuda maten till barnet flera gånger så att hon börjar gilla den och vänjer sig vid den. Det är också viktigt att erbjuda olika livsmedel, både i smak och konsistens, för att inte tråka ut henne.

Stimulera ditt barns smaksinne utan att låta dina egna preferenser påverka

Bebisar har sin egen smak och sina egna preferenser, så det är viktigt att du försöker mata din bebis med alla typer av mat oavsett om du själv tycker om dem eller inte.

Undvik att uttrycka avsmak när ditt barn provar mat som du inte tycker om, och därigenom undviker du att överföra dessa känslor till barnet. Annars finns det en stor risk att barnet inte heller kommer att tycka om det. Det gäller särskilt nyttig mat.

Ge rätter med olika konsistens

När ditt barn når en viss ålder åker allt i munnen som en del av hans sätt att upptäcka och erövra världen. Därför är det viktigt att ge honom mat med olika texturer och färger för att uppmuntra honom att vidareutveckla sitt smaksinne och nyfikenhet.

Detta kan vara oroande till en början, så en vuxen måste hela tiden hålla uppsikt. Det finns alltid en risk för att det barnet stoppar i munnen är farligt, smutsigt eller på annat sätt olämpligt.

stimulera ditt barns smaksinne: barn äter glass

Akta dig för salt och socker

Ett barns njurar är inte färdigutvecklade. Det kostar på för njurarna i den här åldern att bearbeta mycket salt och socker. Undvik därför att krydda maten för mycket och försök att ge barnet nyttigare mat.

Mjuka frukter och grönsaker är ett utmärkt val för att stimulera ditt barns smaksinne.

Ta det i din bebis egen takt

Du måste vara tålmodig när du ger nya livsmedel till bebisar. Låt ditt barn smaka maten i sin egen takt och se efter om han vill äta mer efter att ha tagit några små tuggor.

Alla barn utvecklas på sitt eget sätt, och vissa kan acceptera nya smaker snabbare än andra. Men du får inte falla i fällan att tvinga på mat på ditt barn eller göra varje måltid till en kamp.

Kom ihåg att det kan ta flera månader för en bebis att acceptera olika smaker eller tolerera olika konsistenser.

För att stimulera ditt barns smaksinne måste du ta dig an processen som om den inte vore mer än en rolig lek.

Om du känner oro inför att utveckla ditt barns smaksinne, försök vara tålmodig och ha lite is i magen. Eventuella hinder ditt barn stöter på är en del av hennes process att lära sig och anpassa sig till omvärlden.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.