Varför bebisar inte ska dricka vatten innan 6 månader

Varför bebisar inte ska dricka vatten innan 6 månader

Senaste uppdateringen: 16 mars, 2018

Vet du varför bebisar inte ska dricka vatten innan de är sex månader gamla? Om svaret var uppenbart hade vi inte skrivit den här artikeln, och det är faktiskt så att många experter råder emot detta.

Vi vet att vatten är ett viktigt ämne för alla levande varelser. Det är dock så att bebisar inte ska dricka vatten under sina första månader i livet, och vi ska berätta varför.

Varför bebisar inte ska dricka vatten innan sex månader

Den största anledningen till att bebisar inte ska dricka vatten innan sex månader är att de helt enkelt inte behöver det. Om de erbjuds vatten kan de faktiskt inte ta emot det, och du bör aldrig tvinga en bebis att dricka vatten. Det är normalt att unga barn inte dricker det, och det har inga negativa konsekvenser.

Bebis dricker från flaska

Törst är något som är enkelt att upptäcka även hos små barn. När de blir äldre och börjar prata kan de till och med kommunicera sin törst verbalt. Det är faktiskt en av de första saker de lär sig att uttrycka i ord (törstig!).

Men bebisar som endast ammar känner ingen törst. Det är en känsla som bara börjar dyka upp efter att de börjat äta föda utöver bröstmjölk. Enligt experter bör bebisar endast äta bröstmjölk fram tills att de är sex månader. Med “bara” menar vi att det är det enda bebisar bör inta.

Därför är vatten inte det enda du inte bör ge din bebis; du ska helt undvika alla andra flytande födor och vätskor innan sex månader. Allt din bebis behöver i närings- och vätskeväg finns i bröstmjölken.

Världshälsoorganisationen (WHO) ger två grundläggande anledningar till varför bebisar inte ska dricka vatten under dessa månader. Den första är som sagt att de inte behöver det. Den andra är att det kan påverka sättet de äter.

Enligt specialister finns all vätska din bebis behöver i bröstmjölken. Om din bebis dricker vatten kan det minska mängden bröstmjölk den orkar äta.

Vid sällsynta fall där bebisar behöver vatten, vilken typ ska man ge?

I vissa exceptionella fall finns det bebisar som dricker vatten innan de nått sex månader. Ibland är det helt enkelt för att föräldrarna saknar kunskap, men det kan även vara på grund av problem som feber eller gastroenterit.

Om vatten krävs är det viktigt att tänka på vissa kriterier. Till exempel:

  • Ge endast din bebis vatten du vet är säkert att dricka. Det bör innehålla lite eller inget fluor och får inte kommer från blyrör. Även om det anses säkert att dricka ska du vara försiktig. Koka det och vänta sedan tills det nått rumstemperatur innan du ger det till din bebis.
  • Flaskvatten kan vara bra, men är inte alltid det bästa. Innan du ger din bebis flaskvatten måste du bekräfta att det inte innehåller för mycket fluor, jod och nitrater. Generellt kommer etiketten indikera huruvida vattnet är lämpligt för konsumtion av bebisar. Du bör även kolla att det har lågt mineralinnehåll. Vissa mödrar anammar även vanan att koka vattnet.

När en bebis börjar med en kompletterande kost har många av livsmedlen vatten i sig. Soppor, puréer och juicer ger din bebis gott om vätska, och han kommer dessutom fortfarande amma.

Allt din bebis behöver nu är därför små klunkar vatten. Det kommer räcka för att släcka törsten efter att han ätit.

Hur kan jag vara säker på att min bebis inte behöver dricka?

Du kanske inte visste detta, men bröstmjölk är allt din bebis behöver. Ditt barn kan faktiskt även dricka bröstmjölk för att släcka sin törst. Låt oss komma ihåg att den lilla har varit i livmodern, där hon fick vätska på ett helt annat sätt. Hon började inte dricka bröstmjölk förrän efter sin födsel.

Om du är uppmärksam kan du observera att din bebis i vissa fall bara ammar väldigt små mängder. Det är möjligt att dessa tillfällen har mer att göra med törst än med hunger. Kanske förklarar det varför de flesta bebisar inte vill ha vatten när det erbjuds; deras törst är redan släckt.

Varför skulle de vilja ha vatten när deras behov redan möts via mammans bröstmjölk? Hur kan man se om en bebis ammar av törst snarare än hunger? Han kommer amma utanför den vanliga rutinen och bara dricka lite från varje bröst.

Man tror att bebisen gör det för att den är törstig. Den första mjölken som kommer ut ur bröstet är mer vattning än den som kommer senare. Därför dricker den bara lite från varje sida.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • H. K. J. P. Wickramasinghe, A. J. Kramer, and J. A. D. R. N. Appuhamy. Drinking water intake of newborn dairy calves and its effects on feed intake, growth performance, health status, and nutrient digestibility. J. Dairy Sci. 102:377–387 https://doi.org/10.3168/jds.2018-15579 
  • Growing Strong—Healthy drinks for baby (PDF) (PDF, 557kB), Queensland Government.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.