Vikten av kärlek och tillgivenhet för barn med funktionsnedsättningar

Barn med funktionsnedsättningar behöver, precis som alla barn, värme och tillgivenhet för att växa upp lyckliga. Därför måste föräldrarna prioritera att förse dem med villkorslös kärlek.
Vikten av kärlek och tillgivenhet för barn med funktionsnedsättningar
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Speciellt för barn med funktionsnedsättningar är tillgivenhet och kärlek en viktig del av deras uppfostran. Det gör att de kan utveckla sina förmågor och växa upp på ett lyckligt och hälsosamt sätt.

Därför är det särskilt viktigt för föräldrar till barn med funktionsnedsättningar att utveckla en sund anknytning till sina barn. Med andra ord, familjer måste veta hur de ska tillgodose sina barns särskilda behov och ge dem kärlek, tillit och trygghet.

Den enda funktionsnedsättningen i livet är en dålig attityd.

Scott Hamilton

Barn med funktionsnedsättningar

Enligt Världshälsoorganisationen är funktionshinder ett begrepp som omfattar:

  • Brister eller förändringar i hur kroppen fungerar.
  • Begränsningar när det gäller att utföra aktiviteter, handlingar och vardagliga uppgifter.
  • Begränsningar i en persons sociala deltagande.

Så vi kan säga att funktionshinder är ett fenomen som påverkar en människas personliga och sociala egenskaper.

Handikapp klassificeras enligt följande grupper:

  • Kognitiva
  • Sensoriska
  • Motoriska
Barn med funktionsnedsättningar målar
När man blir förälder till ett barn med funktionsnedsättningar kan man gå igenom en sorgeprocess. Detta låter dig med tiden acceptera situationen och möta dina egna negativa känslor av tvivel, stress, oro, etc.

Med tanke på detta kan det för dessa familjer, särskilt i början, vara komplicerat och svårt. Förutom att behöva ta ansvar för sitt barns grundläggande behov, som alla andra föräldrar, måste de också lära sig att:

  • Förstå deras funktionshindrade barns beteende.
  • Tolka och svara på ett korrekt sätt på barnets tecken och krav.

Så föräldrar som har barn med funktionsnedsättningar måste ha känsligheten som krävs för att anpassa och etablera en starkt anknuten relation.

Tidigt stöd

För att uppnå detta är tidigt stöd och insatser från professionella viktiga. Dessa uppfyller funktionen att ingripa terapeutiskt för barn som har eller kan ha utvecklingsförseningar. Programmen är särskilt inriktade på barn mellan 0 och 6 år.

Samtidigt syftar dessa tjänster till att täcka och tillgodose behoven hos barnens familjer och deras miljö. På så sätt kan barn med funktionsnedsättningar växa upp i en hälsosam miljö som är full av kärlek.

Att ha ett speciellt barn förvandlar dig till en lärare för att utbilda honom, en läkare för att ta hand om honom, en advokat som ska respektera honom och ett lejon för att försvara honom.”

–Flavia Pascual–

Betydelsen av kärlek och värme för barn med funktionsnedsättningar

Att skapa en kärleksfull och trygg grund är viktig för utvecklingen av alla barn, men det är särskilt viktigt för barn med funktionsnedsättningar. Det beror på att de med tanke på deras funktionsnedsättningar är mer sårbara och behöver mer hjälp och uppmärksamhet under hela sina liv.

Däremot är effekterna positiva om en eller båda föräldrarna lyckas upprätta en relation med förtroende och respekt. Det hjälper barnet att växa upp harmoniskt på ett kognitivt, emotionellt och socialt plan.

Det är faktiskt otroligt viktigt att ge små barn den tillit de behöver för att övervinna begränsningar, hinder och problem som uppstår under åren. En stark anknytning kan skydda dem när de ställs inför svårigheter och utmaningar.

För att upprätta detta band krävs det att man tar sig tid att lära sig om, förstå och acceptera de funktionsnedsättningar som ens barn lider av.

Att förstå ditt barns funktionshinder är att förstå det speciella i ditt barns situation, vara medveten om hans eller hennes förmågor och begränsningar och behandla dem i enlighet med barnets potential, men kom alltid ihåg att barnets tillstånd inte friställer honom eller henne från ansvar och uppförande.”

–Silvia Afanador–


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sanz-Andrés, M. J. (2012). La discapacidad, factor de vulnerabilidad para una crianza saludable. Boletín del Real Patronato sobre Discapacidad (71), pp. 12-17.
  • Urrego, Y., Aragón, A., Combita, J. y Mora, M. (2012). Descripción de las estrategias de afrontamiento para padres con hijos con discapacidad cognitiva. Proyecto de investigación formativa llevado a cabo en el Programa de Psicología de la Universidad Piloto de Colombia. Línea de investigación en Desarrollo Humano.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.