Ömsesidig respekt mellan föräldrar och barn

Ömsesidig respekt mellan föräldrar och barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ömsesidig respekt mellan föräldrar och barn är viktigt. Den spelar en nyckelroll i bildandet av ett solitt band och hälsosamt förhållande. Det skapar helt enkelt en känsla av välmående som växer med tiden.

Att ta sig dit kan dock ibland vara svårare än vi förväntar oss. Och när vårt barn inte respekterar oss reagerar vi ofta på fel sätt.

När du står inför en respektlös liten person är det bästa du kan göra att betrakta situationen som en undervisningsmöjlighet. Det är självklart svårt att inte reagera negativt.

Men du kommer att få mycket bättre resultat om du utövar lite självkontroll än om du börjar skrika på och straffa dina barn.

Föräldrar är inte födda med alla svar, och barnen kommer inte med en bruksanvisning. Men idag ska vi hjälpa dig att förbereda dig ordentligt inför de situationerna när du behöver lära dina barn om respekt.

Och vi hjälper dig att göra det utan att bli upprörd och utan att du tar ut din frustration på dina barn.

Våra vanliga reaktioner på respektlöshet

När vi känner att våra barn inte respekterar oss brukar vi som föräldrar reagera på följande sätt:

 1. Vi blir så chockade att vi blir förstummade. Vi blir tysta och handlingsförlamade och kan inte tro att det är sant.
 2. Negativ reaktion. Vi överreager av ren impuls, något som bara brukar göra saken värre. Det kan innefatta våld, skrik eller stränga straff för våra barn.

Vi gör ofta misstaget att kräva respekt utan att klart och tydligt först göra det till en del av vårt förhållande som föräldrar och barn.

För att våra barn ska kunna lära sig och använda sig av respekt måste vi börja med att visa respekt för våra barn. Ömsesidig respekt innebär att vi uppmärksammar dem och förstår deras känslor.

Vi måste ta hänsyn till deras ålder och behov för att se saker ur deras perspektiv.

Denna kontrast i åsikter och uppfattningar hjälper dem att bättre möta situationen mellan er båda och gå vidare.

Ömsesidig respekt: mamma grälar på dotter

Dialog är en viktig del för att bygga upp ömsesidig respekt

Respekt är en av de viktigaste värderingarna du kan lära dina barn. Respekt är ett ömsesidigt koncept – vi ger respekt och har för avsikt att ta emot den.

Kom ihåg att för att behandla ditt barn med respekt betyder inte att du behandlar honom som en överordnad eller låter ditt barns vilja bestämma. Det handlar om att närma sig ditt barn och försöka förstå vad han eller hon tycker och känner.

Tala med ditt barn. För en dialog. Leta efter rätt ögonblick att sitta ner tillsammans och ha ett lugnt samtal. Försök hitta en tid när du är både lugn och avslappnad.

Mest av allt, ha alltid en positiv attityd och försök förstå ditt barn och leta efter lösningar tillsammans.

Det förflutna är över och det går inte att ta tillbaka. Om vi ​​fastnar i att klaga på någonting som redan är över kommer det att ta oss precis INGENSTANS.

Vårt råd för dig idag är att du reagerar med tålamod på ditt barns oro. Det här är det bästa sättet att visa dina barn att du respekterar dem. Och det kommer också att ge dem en bra bild av vad respekt är.

Vem bättre att lära dina barn om respekt än deras egna föräldrar? Du kommer att bli förvånad över hur mycket de förstår och växer.

Lär dig att förändra saker

En av de saker som vi borde göra som föräldrar är att lära oss att göra regler som betyder något för att förändra saker. I detta avseende är det viktigaste att vi själva är de första som respekterar dessa regler.

Vi måste följa dem och lära våra barn att följa dem med. Och vi måste försöka göra det utan att tappa humöret och bli arga.

Nedan finns en lista med förslag på hur man kan förändra saker på ett positivt sätt:

 1. Följ och respektera dina egna regler.
 2. Var konsekvent. Det är viktigt att du är konsekvent så att dina barn inte blir förvirrade när du ger dem instruktioner. Annars kommer de inte att ta dina förfrågningar på allvar.
 3. Upprätta tydliga gränser och förklara varför. Men kom ihåg, det är normalt för barn att testa gränser om och om igen! Detta är ett sätt att utforska, och det är en del av deras utveckling. När dina barn testar gränserna är det inte en personlig attack. Förklara lugnt och tydligt regeln och orsaken bakom den. Med tiden kommer ditt barn att lära sig att respektera gränsen, och ni har båda undvikit onödiga konflikter genom ömsesidig respekt.
 4. Notera och se när dina barn uppför sig bra. Detta är en viktig del för att ha en positiv effekt på dina barn. Bekräftelse och uppmärksamhet från din sida kommer få dem att tycka om att göra rätt sak. Dessutom kommer det att motivera dem att fortsätta.

Hur man säger nej

Ibland är det svårt att säga nej till våra barn när de ber oss om någonting. Du kan bli frestad att ge efter bara för att göra ditt barn lyckligt eller undvika ett raseriutbrott.

Det är dock viktigare att du uppfyller din roll som ansvarig förälder och lär dig att säga NEJ när du behöver göra det.

Ömsesidig respekt: mamma grälar på dotter

Var inte rädd om dina barn blir upprörda, gråter eller blir frustrerade. Och om de gör det, fall inte för tyranniets frestelse. Det är en sak att lära dem disciplin och respekt, det är en annan att tvinga dem att lyda genom att vara hård och diktatorisk.

När du etablerar gränser och håller dina barn ansvariga ger du dem det viktigaste budskapet av alla. Du visar ditt barn att du älskar dem och bryr dig om vad som händer med dem.

Du visar att du känner till deras behov, och är medveten om vilka önskningar som du kan uppfylla. Ömsesidig respekt är en värdering, men det är också en mötesplats mellan två människor med olika synvinklar.

Disciplin? Ja. Stränghet? Nej.

Din uppmärksamhet är viktig när det är dags att prata med dina barn om deras beteende – och motiven bakom beteendet. Skrik inte, och låt inte konversationen bli en strid. Om du gör det kommer du bara att producera mer respektlöshet – från din sida och ditt barns.

Att höja din röst ger dig inte mer auktoritet, trovärdighet eller respekt – oavsett vad många föräldrar tror. Faktum är att skrika bara ger upphov till rädsla, olydnad och distans från dina barn.

Förmedla ömsesidig respekt i hur du talar med ditt barn

Försök alltid att tala lugnt med dina barn och kontrollera ditt kroppsspråk, din ton, din röst och dina ord. Ditt exempel kommer lära dina barn att svara på samma sätt.

När ditt barn argumenterar med dig eller är oförskämt mot dig, håll dig lugn. Gör allt du kan för att förklara att det sätt som ditt barn svarar på inte är acceptabelt eller korrekt.

Kom ihåg att du är förälder och det är ditt jobb att genomföra förändringar. Lär ditt barn att det finns mer respektfulla sätt att säga saker utan våld, aggressioner eller skällsord.

Även om dessa tips ibland kan vara svåra att genomföra måste vi som föräldrar öva på vår självkontroll när det gäller våra barn. Om våra reaktioner är aggressiva kan vi bara förvänta oss aggressiva svar från våra barn tillbaka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
 • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
 • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
 • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.