Sår i familjen tar längst tid att läka

Familjen betyder allt under barndomen. Här går vi igenom vad du kan göra för att rädda relationen till dina nära och kära om det finns sår i familjen.
Sår i familjen tar längst tid att läka

Senaste uppdateringen: 17 december, 2020

Det är nästan omöjligt att hitta en familj som kan leva tillsammans utan att stöta på ett enda problem. Även om det kanske finns mycket kärlek, förståelse och respekt är varje familjemedlem annorlunda och unik. Detta kan skapa problem med samexistens som kan leda till sår i familjen.

Dessa sår kan påverka livet och måendet hos alla de som är en del av kärnfamiljen. De kan också lämna svårläkta känslomässiga sår efter sig.

Hur man läker sår i familjen

Trots att känslomässiga sår är de djupaste som finns är det viktigt att försöka återknyta de band som håller ihop familjen. Du kan göra detta genom en serie steg som hjälper er att läka som familj på ett snabbt och effektivt sätt.

såren i familjen: mor och dotter kramas

1. Acceptera att läkningen inte kommer att ske på en gång

Alla yttre sår tar tid att läka, och samma sak gäller känslor. Om du inte accepterar det kommer du att göra processen mycket svårare än den behöver vara.

2. Korrigera det som är nödvändigt

Om någon har gjort något som har förolämpat och påverkat familjen är det viktigt att de uppriktig ber om ursäkt och gör en ansträngning för att korrigera och ställa saker till rätta. De som är en del av familjen kommer då se att de ångrar sig och situationen kan gå vidare.

3. Förlåtelse

När det finns ett problem eller en konflikt är det viktigt att lära sig att förlåta. Detta gäller särskilt när personen verkligen försöker ändra sitt beteende. För att hjälpa personen att göra det bör resten av familjen stödja detta steg.

4. Fokusera på nuet

Människor som återhämtar sig från sår i familjen har en tendens att rikta all sin uppmärksamhet mot de problem som har lett till oro för deras familj. Men för att läka dessa sår är det viktigt att sluta leva i det förflutna. Man måste glömma de saker som bara hindrar en från att gå vidare.

5. Prioritera att läka

Medan man försöker läka kommer det alltid att uppstå misstag och små hinder på vägen. Det är därför viktigt att försöka bygga sundare och starkare relationer. Försök också att verkligen lägga märke till alla positiva förändringar som har skett fram till detta ögonblick.

6. Älska alla dina familjemedlemmar

En familj är en enhet av människor som håller ihop trots brister och motgångar. Det är viktigt att förstå att alla kommer att bete sig på olika sätt. Även om kärlek inte kommer att visas hela tiden betyder det inte att det inte finns varma känslor till nära och kära.

Kom ihåg vikten av att försöka förstå känslor både i dig själv och andra, vilka kan ta sig uttryck på ett verbalt eller fysiskt sätt, eller genom små detaljer. Genom empati kan man lära sig att känna igen andras känslor, eftersom vi alla har dem.

såren i familjen: flicka sitter ihopkrupen

7. Uppmuntra till förändring

Det bästa sättet att läka sår i familjen är genom att motivera de som är en del av den att genomföra dessa förändringar. På det här sättet kan de sluta ta saker personligt och lära sig att lösa problemen. Det kan också stärka deras självkänsla.

8. Förstå andra

När du försöker rädda ett förhållande är det viktigt att ta hänsyn till vad den andra personen har upplevt och hur han eller hon kände när det hände. Det är mycket positivt att vara förstående och stöttande på samma gång som man uppmuntrar och förlåter.

Alla bör ha för avsikt att hjälpa varandra och lösa problem som skapar sår i familjen. Detta kräver förståelse från de som omger dig och vice versa. Denna förståelse måste vara ännu större om det rör sig om dina nära och kära.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bojorge-Martínez, A. E. (2016). Los patrones de comunicación familiar y su impacto en la promoción de la dieta correcta y la activación física en la adolescencia. Tesis de Maestría, Maestría en Comunicación de la Ciencia y la Cultura. Tlaquepaque, Jalisco: ITESO.
  • Koerner, A., & Fitzpatrick, M.A. (2002). Toward a Theory of Family Communication. Communication Theory, 12, 70 – 91.
  • Tapia, M. (2008). La Comunicación Familiar: Definición, Teorías y Esquemas. Facultad de Filosofía y Letras. Universidad de Navarra. Pamplona: España
  • Suarez, O., & Moreno, J. (2002). La familia como eje fundamental en la formación de valores en el niño. Carabobo: Universidad de Carabobo.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.