8 saker som föräldrar kan göra för att förhindra självmord

För att förebygga självmord hos barn och unga måste föräldrar uppmärksamma sina barns uppväxt, deras känslomässiga hälsa och miljö. I följande artikel kommer vi att dela med oss av några nycklar i detta avseende.
8 saker som föräldrar kan göra för att förhindra självmord
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 20 december, 2022

Självmord är en känslomässigt förödande händelse för hela familjen. Och även om saknaden alltid är smärtsam så kan lidandet bli ännu större när den bortgångna är ett barn eller en ung person. I dessa skeden spelar familjemiljön en avgörande roll för utbildning och stöd till barnets liv. Därför vill vi dela med oss av ett antal saker som föräldrar kan göra för att förebygga självmord.

Statistiken är oroande. Självmord är en av de vanligaste dödsorsakerna i världen bland barn och ungdomar. Dessutom uppskattas det att 2 % av barnen uttrycker självmordstankar. Faktum är att detta antal tredubblas och når 6% när de når tonåren. För att förhindra att en tragedi inträffar måste en rad åtgärder vidtas inom barnens närmaste miljö, vilket vi ska utforska nedan.

Vad kan föräldrar göra för att förhindra självmord?

Först och främst är det viktigt att veta att i de flesta fall vill den självmordsbenägna personen inte dö, utan snarare sluta leva i lidande. Även om vissa psykiska störningar kan utlösa impulsiva självmord så är det i allmänhet ihållande förtvivlan som leder till denna handling.

När yttre omständigheter är mycket negativa, smärtsamma och krävande, om personen inte har kapacitet att klara av dem, verkar självmord ibland vara den enda utvägen. Mot bakgrund av detta bör förebyggandet fokusera på både levnadsvillkoren och de personliga resurser och verktyg som står till barns förfogande. Följande steg kan vara nyckeln:

1. Vårda barn och ungdomars psykiska hälsa

Att stigmatisera psykvården kan kosta liv. Många tror fortfarande att terapi är till för galna människor och att inget barn har ett tillräckligt stort problem för att behöva den typen av hjälp. Men sanningen är att mellan 15 och 25 % av barn idag lider av någon psykologisk störning. Dessutom har studier visat att 9 av 10 barn som tar sitt eget liv lider av någon psykisk störning.

Därför är det viktigt att ta hand om barnens känslomässiga hälsa och söka hjälp så snart det behövs. Om ditt barn visar tecken på ångest, apati, depression eller något psykiskt tillstånd, anta inte att det är något mindre och tillfälligt. Du måste ge frågan den vikt den förtjänar och söka stöd.

En tonårsflicka som sitter på golvet i mörkret.
Självmord är en av de vanligaste dödsorsakerna hos barn och ungdomar. Av denna anledning är det grundläggande att ta hand om minderårigas psykiska hälsa.

2. Var uppmärksam på tecknen

Även om de inte lider av någon psykisk störning visar ungdomar oftast tecken på självmordstankar innan de begår själva dådet. Många föräldrar minimerar dessa uttryck, förringar deras betydelse eller blir helt enkelt chockade och undviker att prata om det, men det är avgörande att de gör det.

Fråga öppet om det och erbjud ett säkert utrymme där dina barn kan uttrycka vad de tänker och känner utan rädsla för att dömas och med försäkran om att de kommer att få stöd. Tro inte att deras uttryck om självmord bara är ett sätt att be om uppmärksamhet.

3. Validera och följ barnens känslor

Kom ihåg att i tonåren är den känslomässiga intensiteten mycket hög. I detta skede är allt förstorat och varje daglig händelse kan påverka ungdomar. Även om problemet för en förälder kan verka obetydligt så är det viktigt att validera dina barns känslor. Att lyssna på deras problem och svårigheter, stödja dem och framför allt lära dem hur man hanterar de känslomässiga tillstånd som svämmar över, det är nyckeln.

4. Skapa solida familjeband

Familjen är en grundpelare under barndomen och även i tonåren. Komplicerade, motstridiga eller svaga familjerelationer kan orsaka brist och lidande hos barn. Odla därför ett nära, kärleksfullt, respektfullt och förtroendefullt band med dina barn. Det är viktigt att kommunikationen är sund och flytande, att familjetiden är riklig och uppfostrande och att föräldraskapet är demokratiskt. Detta kan vara en stor skyddsfaktor.

5. Uppmuntra sunda sociala relationer

Relationer i kamratgrupper spelar också en mycket viktig roll, särskilt i tonåren. Mobbning är en av de främsta orsakerna till självmord bland ungdomar. Å andra sidan kan ett starkt stödnätverk dämpa stressen i detta skede av livet. Se av samma anledning till att ditt barn får en bred och hälsosam social miljö.

6. Främja en hälsosam livsstil

Att få tillräckligt med vila, äta en balanserad kost och träna regelbundet är aspekter att uppmärksamma. Dessa har ett viktigt inflytande på humöret och bidrar till bättre mental och emotionell hälsa. Försök därför att ingjuta en hälsosam livsstil hos dina barn redan från barndomen, och se till att de upprätthåller den när de växer upp.

En tonårsflicka springer på en stig i skogen.
Att främja en hälsosam livsstil hjälper till att rensa bort negativa tankar och minska stress. Fysisk träning, rätt kost och god vila är nyckeln.

7. Utbilda barn i emotionell intelligens

Som vi sa är det viktigt att barn och unga har resurser att möta de motgångar som kan uppstå i deras liv. Det är naturligt, på grund av deras kognitiva och emotionella omognad och oerfarenhet, att de inte alltid vet hur de ska reagera på bästa sätt. Av denna anledning måste emotionell utbildning arbetas med från barndomen. Att lära dem att förstå och bearbeta sina känslor, sätta gränser, kommunicera och skapa en solid självkänsla är viktiga uppgifter.

8. Sök professionell hjälp för att förhindra självmord

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att det inte enbart är upp till föräldrar att förhindra självmord. Även det friskaste, mest älskade och mest påhittiga barnet kan bli överväldigad eller drabbas av självmordstankar. Därför är det ytterst viktigt att vända sig till yrkesverksamma vid tecken eller indikationer. De kan inte bara ingripa med barnet, utan också ge vägledning till föräldrar för att följa med på deras barns väg till återhämtning.

Vad kan föräldrar göra för att förhindra självmord?

Att föra dialog, lyssna och följa med barn och ungdomar är nyckeln till att uppnå ett förtroendeband där de känner sig trygga att vända sig till sina föräldrar när de behöver hjälp. Särskild uppmärksamhet och åtgärder bör ägnas åt de tecken som orsakar oss oro, istället för att låta dem passera eftersom vi tror att det är ett mindre problem. Kom ihåg att du för det mesta kan lita på att kvalificerad vårdpersonal faktiskt hjälper ditt barn. De kan till och med ge dig några riktlinjer för att veta hur du kan agera i dessa fall.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.