Hur man skapar den perfekta hörnan för att koppla av hemma

De små har stora känslor och måste lära sig att hantera dem. Därför är det bäst att avsätta tid och utrymme så att de kan göra det i fred och koppla av hemma.
Hur man skapar den perfekta hörnan för att koppla av hemma
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att hantera känslor är något som barn börjar lära sig från den tid då de föds. Hur man hjälper dem att göra detta är viktigt, och därför kommer vi idag att dela med oss av ett mycket effektivt verktyg: skapandet av ett särskilt utrymme som gör det lättare att koppla av hemma.

En lugn hörna är en tilldelad plats i hemmet dit ditt barn kan gå för att lättare hantera sina starkaste känslor.

Härefter förklarar vi hur du kan omsätta denna intressanta teknik i praktiken och hur du skapar en perfekt liten hörna för dina barn.

En hörna för att koppla av hemma

Känslomässig utbildning börjar i familjemiljön, där barn tillbringar större delen av sina liv. Hemma lär de sig att leva tillsammans och uttrycka vad de känner och vad som händer med dem.

Men allt är inte fredligt och harmoniskt, eftersom vardagliga situationer dyker upp som överstiger barns förmåga att hantera sina känslor. Att behärska färdigheter kräver aktivt lärande, och det är här praktiska lösningar, till exempel en hörna där de kan koppla av hemma, spelar in.

Detta område är en plats där barn kan lära sig att reglera sina känslor. Och den kräver inte några större arkitektoniska prestationer. Allt du behöver göra är att förbereda ett hörn av ett rum eller en plats under ett träd. Det viktigaste är att ditt barn känner sig tillräckligt bekvämt där för att gå dit så många gånger som det behöver.

En familj som leker i sitt avkopplande hörn.

När ska du använda hörnan?

Både föräldrar och barn måste lära sig att identifiera lämpliga tider för att använda hörnan, och vi listar några av dessa situationer nedan.

Innan saker blir alltför spända

När tecken på ilska dyker upp av någon anledning, som att kasta leksaker, sparka saker eller skrika. Då befinner vi oss i ett läge som ofta utmynnar till raserianfall. Som förälder är det bra att lära ditt barn att känna igen den situationen, och bjud in dem till lugna hörnan vid den tidpunkten.

Vid överstimulering

I situationer med överstimulering, till exempel efter att ha spelat videospel eller spenderat flera timmar utan att vila, kommer ett kritiskt ögonblick.

Upprörda barn går in i en spiral av irritabilitet och respektlöshet som maskeras bakom känslomässighet. Inför dessa avsnitt är den lugna hörnan ett bra ställe att sänka deras energinivåer och lugna ner dem.

När det anses nödvändigt

Om ditt barn börjar gå till det lugna hörnet på egen hand, krama dem och gratulera dem! Det betyder att de har lyckats identifiera sina känslor på egen hand och att de måste övervinna vad de känner för att återfå balansen.

En plats att koppla av hemma som barn villigt använder hjälper dem att bli mer trygga i sig själva, att vara självständiga och mycket mer bestämda.

Hur skapar man den bästa hörnan för att koppla av?

Utrymmet i den tysta hörnan kan ha den form som varje familj väljer, även om det är mycket viktigt att ta hänsyn till följande aspekter när du skapar den.

Samarbetsplanering

Denna plats är för barn, så lyssna på deras förslag. Dessutom hjälper detta till att se till att de accepterar det utrymmet och går med på att använda det. Det är viktigt för dina barn att känna sig delaktiga i skapandet.

Val av funktionella element

Välj med dina barn vilka element som ska finnas där och ge dem en funktion. I den meningen, förutsätt inte någonting, utan hitta ett syfte med varje sak och enas om det som en familj. Några användbara element att installera kan vara följande:

  • Bubbelplast
  • Filt
  • Dyna att sitta på
  • Kudde
  • Stressboll
  • Känslodagbok (för äldre barn)
  • En bild som öppnar upp och hjälper dem att andas; till exempel ett havslandskap
  • Konstmaterial
  • En sagobok

Definiera regler för användning av utrymme

Det är därmed viktigt att ni alla håller med om omständigheterna för dess användning och klargör att det inte är en plats för straff eller “time-outer”, utan för reflektion och avkoppling.

En hörna för att koppla av hemma: Ett smart sätt att hantera känslor

Barn som ligger bakåt på en soffa och skrattar.

Det lugna hörnet är alltså en nyttig allierad i ditt barns känslomässiga utveckling, och du kan se det själv. Se till att vara där när deras avkopplingstid är över. Prata med ditt barn om behovet av att komma till det utrymmet.

Be dem därmed att berätta hur de kände sig före och efter att ha tillbringat tid i hörnet och vägled dem med de rätta frågorna för att hjälpa dem att avkoda sina känslor. Du kommer att se hur ditt barn förstår mycket mer än du tror!

Dessa typer av lärande och erfarenheter hjälper barn att utveckla sin emotionella intelligens.

”Känslomässig intelligens är förmågan att uppfatta känslor. Att få tillgång till och generera känslor för att hjälpa tanken, förstå känslor och känslomässig kunskap och att reflektera över samt reglera känslor för att främja emotionell och intellektuell tillväxt.”

– Mayer & Salovey, 1997 –

När barnet väl har förstått sina känslor kan de klara sig genom livet på ett mer harmoniskt vis, och kan bättre klara av stressfyllda vardagssituationer.

Baserat på denna strategi förstår de att detta avkopplingsutrymme är ett användbart alternativ för att hjälpa dem att övervinna obekväma situationer på egen hand.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.