Upptäck de mest kända av bröderna Grimms sagor

Vi är alla väl bekanta med alla klassiska barnsagor. Men vet du vem som skrev dem? Idag berättar vi om de mest kända sagorna från bröderna Grimm.
Upptäck de mest kända av bröderna Grimms sagor

Senaste uppdateringen: 08 juli, 2021

Vi alla hört och läst många klassiska traditionella klassiska barnsagor och folksagor. Till exempel Lilla Rödluvan, Hans och Greta och Törnrosa. Många av de mest älskade sagorna blev nedskrivna av bröderna Grimm, och vi kallar dem idag därför för bröderna Grimms sagor.

Alla dessa berättelser har stått sig väl och generation efter generation har berättat dem vidare för sina barn och barnbarn. Men det är också sant att dessa berättelser har utvecklats på samma sätt som våra liv har utvecklats med tiden.

Under många år har Disney tagit på sig uppgiften att återberätta många klassiska barnsagor på biografer genom att animera dem. Trots vår förtrogenhet med dessa sagor är vi ofta omedvetna om vem som ursprungligen skapat dem eller vilken litterär samling de tillhör.

I styckena nedan berättar vi mer om de mest kända av sagorna av bröderna Grimm. Detta var två bröder som samlade en mängd folksagor som otaliga barn har älskat genom tiderna.

Skapandet av bröderna Grimms sagor

Jacob Grimm och Wilhelm Grimm föddes år 1785 respektive 1786. Mer än tvåhundra år har gått sedan dess, men deras samling av klassiska barnsagor fortsätter att fascinera och roa barn än idag.

Bröderna Grimms sagor är ofta bland de första berättelserna barn hör när de är små. Dessutom är de några av de mest kända i historien. Förr i tiden var det vanligt att föräldrar förmedlade dessa sagor till sina barn muntligt eftersom väldigt få människor hade tillgång till böcker och skrifter.

sagorna från bröderna Grimm läses i soffa

De flesta av bröderna Grimms sagor finns idag på mer än hundra olika språk. Och naturligtvis får vi inte glömma att nämna det oändliga antalet filmer baserade på dessa sagor som skapats av Disney och andra filmskapare.

Men något med dessa berättelser har definitivt förändrats med tiden. Faktum är att bröderna Grimm använde mycket våld och grymhet i sin originalsamling. Och många gånger var innehållet faktiskt ganska olämpligt för yngre läsare.

Med tiden, och efter mycket insisterande, gav de därför efter och skapade versioner som var mer barnvänliga. Nedan nämner vi bara några av de mest kända.

De mest kända av bröderna Grimms sagor

Askungen

De kändaste skorna i hela världen… De fruktade klockorna som slår vid midnatt… Tidernas mest magiska gudmoder… En ond styvmor och hennes två hemska döttrar… Och naturligtvis vår favoritprinsessa, Askungen. Det här är bara några av elementen som tillsammans utgör en av de mest kända av bröderna Grimms sagor.

Lilla Rödluvan

En annan klassisk barnsaga av Jacob och Wilhelm Grimm handlar om en liten flicka som utmärker sig på grund av sin röda luva. Det är en berättelse med en mycket viktig moral: den lär de små barn att de aldrig bör lita på främlingar.

“Och när fullmånen hade stigit, tog Hans sin lillasyster i handen och följde kiselstenarna som lyste som nypolerade silverbitar och visade dem vägen.
-Jacob Grimm, Hans och Greta-

Hans och Greta

Nästa saga på vår lista är den om Hans och Greta, en saga som ger oss en glimt av våldet och grymheten vi nämnde ovan. I det här fallet berättar historien om en häxa som lockar en bror och syster till sitt hem och sedan låser in dem i en bur med syftet att äta upp dem.

Snövit, en annan av de mest kända av bröderna Grimms sagor

Snövit är en av de tyska folksagorna som har haft störst inverkan på en global nivå. Otaliga anpassningar har gjorts av berättelsen. Men gemensamt för alla är huvudpersonerna: en vacker ung flicka och 7 hårt arbetande dvärgar. Styvmoderns elakhet och grymhet är också något vi återfinner i alla tolkningar.

läser sagor i säng

Vargen och de sju små killingarna

Även om den här sagan inte är lika känd som de andra på vår lista, har vuxna ofta använt den för att lära barn att vara försiktiga med främlingar. Och med tanke på att barn älskar sagor som handlar om djur, är Vargen och de sju små killingarna en favorit bland många.

Törnrosa eller Prinsessan i den sovande skogen

Denna klassiska barnsaga är en som har förekommit i de mest skiftande versioner under historiens gång. Men den version som de flesta av oss känner till idag är den som Charles Perrault, en annan stor skapare av barnlitteratur, bearbetade och skrev ner.

Men den här versionen av Törnrosa, som vi alla känner och älskar, innehåller fortfarande många av de ursprungliga elementen från den saga som Grimm valde att återberätta. Därför kan vi även betrakta Törnrosa som en av deras sagor.

En rik sagoskatt

Som du kan se är några av de mest berömda av bröderna Grimms sagor de som vi växte upp med och som våra barn fortfarande älskar. De har nu blivit lästa och berättade vid läggdags i många generationer.

Missa inte chansen att läsa dessa klassiska barnsagor för dina barn, även om de redan har sett filmatiseringarna. De kommer definitivt att älska att du läser dem för dem också!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.