8 terapeutiska fördelar med att smeka barn

8 terapeutiska fördelar med att smeka barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 07 april, 2019

De terapeutiska fördelarna av att smeka barn är otaliga. Att visa de fysisk tillgivenhet är någonting som faller sig naturligt för föräldrar. Speciellt när barnen är små.

Det är naturligt för föräldrarna och familjemedlemmarna att vilja ge dem tillgivenhet till barn, likaväl som att skydda och krama dem. 

Det är viktigt att erbjuda fysisk kontakt för barn. Antingen genom att hålla deras hand, smeka ditt barn eller ge dem pussar och kramar. Detta tecken på tillgivenhet  har lika stora fördelar för föräldrar och barn och stärker deras förhållande.

När barnen bli äldre, är det lätt att glömma bort vikten av dessa gester. Barnet har dock fortfarande behov av kontakt. Ha i åtanke att även när de avvisar det så är det uppskattat.

De kanske bara föredrar det på ett annat sätt – ett sätt som är mindre barnsligt eller uppenbart. De kanske inte vill kramas framför sina kompisar till exempel.

Smekningar kan användas som tröst, för att erbjuda enkelt och kärleksfullt stöd eller för att uttrycka tillgivenhet för en närstående. Denna fysiska och emotionella erfarenhet uppskattas av alla. Desto, ju långsammare smekningen är, desto starkare reagerar hjärnan på den.

8 terapeutiska fördelar med att smeka barn

Nedan pekar vi ut åtta terapeutiska fördelar av att smeka ditt barn:

1. Skapar kontakt mellan föräldrar och barn

Smekningar stärker tydligt bandet mellan föräldrar och barn och tillåter oss att knyta an till våra små med kropp och själ.

Likaså verkar tecken på tillgivenhet för att stärka våra förhållanden och visa dina barn kärleken du känner för de utan att behöva säga ett ord.

terapeutiska effekter av att smeka ditt barn

2. Det lär dem att ge och ta emot tillgivenhet

För att ett barn ska bli tillgivet måste han först motta tillgivenhet. Därför är det väldigt viktigt att du lär honom vikten av detta från väldigt tidig ålder. Detta kommer att påverka i stort hur han relaterar till andra.

3. Det förbättrar kommunikationen hos barn

Genom kontakt kan du kommunicera med ditt barn, få henne att känna trygghet och visa att du älskar henne. Du måste visa henne tillgivenhet under de allra första dagarna i livet.

Smekningar kommer att hjälpa henne att vakna upp och ha stor effekt på hennes framtida liv. Faktum är att bebisar som smeks ofta finner det lättare att öppna upp för andra och är mer troliga att ha förmågan att trösta andra människor.

4. Att smeka barn stärker deras självförtroende

Barn mottar självkänsla och stöd genom smekningar. Som ett resultat av detta känner han sig värderad och erkänd av andra.

En smekning för med sig känslan av sällskap och närhet. Det är en gest som överför beskydd och styrka, som minskar känslomässig smärta. Smekningar framkallar förtroende tillgivenhet utan en form av öde och visar inte bara tillgivenhet utan en form av överlämnande.

“Kärlek till ett barn som solen är för blommorna: han kanske har tillräckligt med bröd men han behöver smekningar för att bli god och stark.”

-Concepcíon Arenal-

5. Det reducerar stress

Det är bevisat att barn som mottar tillgivenhet är mindre stressade. Smekningar lugnar barn i alla åldrar vid alla tillfällen.

Bevis på detta är att nyfödda utvecklar snabbare och är mindre stressade när de mottar smekningar, jämfört med de som inte mottar dem.

6. Det ger positiva känslor

Ett barn som är älskat och mottar tillgivenhet kommer att bli en kärleksfull vuxen kapabel av att uttrycka positiva känslor mot hans föräldrar och människor runtomkring honom.

Tecken på kärlek och tillgivenhet, liksom smekningar, skapar positiva effekter på en hel rad beteenden och psykologiska tillstånd genom livet. Dessutom, tillåter de barnet att känna njutning och bygga självkänsla.

Smeker sitt barn

7. Att smeka barn genererar oxytocin

Oxytocin är ett hormon som har förmågan att inverka på hjärnan och musklerna. Nr den utsöndras i stora mängder gynnar den avslappning av kroppen och känslor av lugn, välmående samt social och emotionell komfort.

Dess utsöndring ökar i de små under manifestation av fysisk tillgivenhet. Det kan vara genom smekningar, massage eller kramar. På det här sättet gynnar smekningar produktionen av oxytocin som skapar en känsla av välmående och lugn hos barn. 

8. Det förbättrar sömnen

Kramar, smekningar och pussar hjälper barn att sova mycket bättre. Det är bevisat att de små som mottar smekningar sover bättre under natten. Du kan använda smekningar när ditt barn inte kan sova eftersom det erhåller avslappning, sätter punkt för huvudvärk och hjälper till att lösa upp nervösa spänningar.

Som du har sett är terapeutiska fördelarna med smekningar för ditt barn otaliga. Genom smekningar erbjuder du dina små något essentiellt för en hälsosam fysisk och känslomässig utveckling: mänsklig fysisk kontakt.

När denna nödvändiga tillgivenhet och smekningar inte mottas, är specialisterna eniga om att det skapar flera personlighets problem i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.