5 tips för att undvika mardrömmar hos barn

Mardrömmar är en normal del av barns utveckling mellan 2 och 6 års ålder. Idag erbjuder vi en rad tips för att undvika mardrömmar hos barn.
5 tips för att undvika mardrömmar hos barn
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Mardrömmar är ganska vanliga under barndomen. De brukar dyka upp runt 2 eller 3 års ålder och är ett sätt för barn att uttrycka och bearbeta upplevelser från sina liv. Men bara för att de är normala betyder det inte att de inte är jobbiga för våra barn. I den här artikeln tittar vi närmare på hur du kan undvika mardrömmar hos barn.

När barn har mardrömmar kan de utveckla en rädsla för något specifikt som de har drömt om. Faktum är att de kan bli rädda för att sova överhuvudtaget eftersom de inte vill ha en mardröm till. Om du just nu har dessa problem hemma kan dessa tips hjälpa ditt barn att sova lugnt.

Möjliga orsaker till mardrömmar hos barn

Mardrömmar brukar dyka upp under andra halvan av natten, under REM-sömnfasen. Orsakerna kan vara:

5 tips för att undvika mardrömmar hos barn

Se till att ditt barn är trygg i sitt rum

För att göra barnen mer trygga kan du tända en nattlampa så att deras rum inte är så mörkt. Du bör naturligtvis inte låta det gå till överdrift. Samtidigt kan du låta små barn sova med sina favoriter bland sina gosedjur, vilket får dem att känna sig säkra och trygga.

Håll koll på vad de ser på TV och låt dem inte titta på TV innan läggdags

Under den sista timmen innan barnen går till sängs bör du försöka se till att de inte tittar på TV. Men oavsett vad de tittar på – när som helst på dygnet eller på kvällen – bör detta vara fritt från våldsamt eller aggressivt innehåll. Om barn tittar på tecknat innan de går och lägger sig, se till att programmet inte är för ljust eller färgglatt. Det kan väcka upp hjärnan precis innan sänggåendet.

Använd dig av rutiner för att undvika mardrömmar hos barn

Det är viktigt att upprätta rutiner i vardagen eftersom de erbjuder trygghet och balans. Rutiner gör att barnen vet vad de kan förvänta sig vid varje givet ögonblick under dagen och detta förhindrar obehagliga överraskningar. Därför bör barn ha ett fast schema för att till exempel bada, äta, borsta tänderna och gå till sängs varje kväll.

Läs en berättelse innan de ska sova

Det är väldigt viktigt att försöka läsa en åldersanpassad godnattsaga innan sänggåendet. Det hjälper barnen att komma till ro innan de ska sova. Ni kan också öva på olika avslappningstekniker med djupandning, stillsam musik och naturljud.

Vad kan jag göra om mardrömmarna inte försvinner trots mina ansträngningar?

  • Om ditt barn har en mardröm, gå till honom eller henne och erbjud tröst och kramar.
  • Använd en lugn och trygg röst för att prata med ditt barn så att han eller hon inte blir ännu mer rädd.
    undvika mardrömmar hos barn: mamma tröstar barn
  • Berätta för ditt barn att drömmen är över, att det bara var en mardröm och att mamma eller pappa är där. Berätta en trevlig historia för ditt barn för att distrahera och hjälpa honom eller henne att glömma allt om mardrömmen.
  • När barn drömmer mardrömmar ska du inte ta med dem in till din säng. Om du gör det kommer de sannolikt att vänja sig vid detta och det kommer vara svårt att korrigera senare. Lägg istället ner dem i sin egen säng och stanna hos dem tills de somnar igen.
  • Om ditt barn upplever upprepade mardrömmar bör du prata med en barnläkare. Problemet kan vara resultatet av en sömnstörning eller posttraumatisk stress. Det kan också vara en indikation på ett psykologiskt problem som kan ha att göra med barnets miljö.

Hur man kan undvika mardrömmar hos barn

Mardrömmar är en normal del av barns utveckling, speciellt i åldern mellan 2 och 3 år. Det är inte ovanligt att de kan kvarstå upp till 6 års ålder. Men när barn blir äldre brukar de avta.

Tveka inte att tillämpa ovanstående förslag för att undvika mardrömmar hos barn. Och kom ihåg att om problemet inte försvinner och ditt barn har det riktigt svårt är det bäst att du rådfrågar en barnläkare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.