Vikten av att läsa en godnattsaga för barn

Läser du en godnattsaga för ditt barn innan han eller hon går och lägger sig varje kväll? Vi tar upp några av de många fördelarna med denna goda vana i den här artikeln.
Vikten av att läsa en godnattsaga för barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 05 juni, 2019

Utöver att det är en god vana, är handlingen att läsa en godnattsaga för barn en trygg och stabil rutin. Denna tidlösa nattningsritual har flera fördelar för barn.

Att läsa en godnattsaga för barn är en av de rutiner som vi som föräldrar införlivar nästan automatiskt. Våra barn älskar det här speciella ögonblicket och det får oss att känna oss väl anknutna till dem. Vi skapar ett intimt utrymme för att avsluta en hektisk dag.

Det kommer kanske att förvåna dig att få vet att den här enkla gesten är en av de viktigaste aktiviteterna vi kan göra för våra barn, särskilt i åldrarna mellan 2 och 4 år.

Vid det tillfället får vi barnen att känna sig trygga trots alla de rädslor de möter. Att läsa en godnattsaga för dem är ett av de bästa sätten att göra det.

Varför är det en god vana att läsa en godnattsaga?

En godnattsaga är en bra rutin

Barn behöver rutiner eftersom de ger dem trygghet och får dem att känna sig säkra. De håller på att lära känna världen och allt förändras ständigt för dem. Därför kan de slappna av när de kan förutse vad som kommer härnäst.

Efter att ha lekt kommer badet, sedan äter de middag, tvättar sina händer och borstar sina tänder, en godnattsaga och sedan är det dags att sova. Dessa ritualer låter dem slappna av och sova bättre.

mamma läser godnattsaga för två små barn

De känner sig älskade

Det enkla faktumet att du avsätter exklusiv tid bara för er två är väldigt berikande och viktigt för er båda. Därför är det viktigt att du lägger undan din telefon och alla andra saker du har på gång under den stunden du är med barnet.

Att få lyssna på din röst, känna din närhet och observera intonation du använder vid varje del av berättelsen, gör att ditt barn känner sig omfamnat, älskat och viktigt.

Utan tvekan är läsning av godnattsagor det bästa sättet att hantera slutet på en dag full av äventyr.

Det hjälper dem att bearbeta sina erfarenheter

Under hela dagen står barn inför många situationer som är helt nya för dem. Kanske hade de bråkat med en av sina vänner i skolan eller så kände de sig oroliga eftersom att de inte förstod vad deras lärare sa, bland hundra andra möjliga situationer.

Deras lilla värld växer varje sekund och det är inte alltid lätt att assimilera sig eller smälta in. När de hör en saga kan de se sig själva återspeglas i den, identifiera några av sina rädslor och osäkerheter, och lära sig olika sätt att möta dem på genom att se vad huvudpersonen gjorde.

Det betyder att det också är viktigt att välja lämpliga godnattsagor efter sitt barns mognad.

Varje barn utvecklas på ett helt unikt sätt och du måste respektera det. Välj historier som kan överföra tydliga och positiva meddelanden på ett enkelt sätt.

Det är inte nödvändigt för dig att förklara för barnet vad som händer. Lita på det – det kommer att ta till sig just den biten av berättelsen som det behöver i just den stunden. Detta kan till och med vara terapeutiskt och i så fall bör du aldrig tvinga fram det som de associerar till sin miljö.

En kognitiv förstärkning

Även om det här ögonblicket är kopplat mer till den känslomässiga delen och till avkoppling, kommer det att lyssna på en godnattsaga hjälpa barn att lära sig nya ord och uttrycksformer. Det kommer också att hjälpa dem att utveckla sina språkkunskaper.

Dessutom kommer detta förbättra deras uppmärksamhetsförmåga genom att de lär sig följa tråden i en berättelse och förstå den från början till slut, samtidigt som de tränar sin fantasi och inre värld.

Att läsa en godnattsaga för barn är en av de rutiner som vi som föräldrar införlivar nästan automatiskt. Våra barn älskar det här speciella ögonblicket och det får oss att känna oss väl anknutna till dem.

En godnattsaga är avkopplande

En bra saga är det perfekta sättet att avsluta dagen på. Barnen associerar detta ögonblick med tiden att gå och lägga sig och de börjar lugna ner sig naturligt.

Välj en godnattsaga med ett lyckligt slut. Gör din röst melodisk och mjuk. Försök att dämpa belysningens intensitet och läs alltid för barnet när det ligger ner i sängen. Allt det här hjälper till att införliva goda sovvanor.

Alltid samma historia!

Bli inte förvånad om ditt barn ber dig att läsa samma godnattsaga om och om igen. Som vi har sagt tidigare så känner barnen sig trygga och säkra när de kan förutse saker och vet vad som kommer att hända.

Att kunna alla de ord du kommer att säga hjälper barnet att få ordning på alla tankar i sitt huvud och bearbeta allt som hänt under dagen.

Å andra sidan är repetition ett av de sätt vi lär oss saker på. Barnet kommer att upptäcka något nytt vid varje tillfälle som du läser samma berättelse.

Under tiden kommer det att lägga nya ord på minnet, få erfarenheter och återuppleva känslorna som det kände första gången det hörde sagan.

Mamma läser godnattsaga för barn

Glöm inte bort att sätta gränser

Våra barn måste känna sig älskade och skyddade. Gränser är hur de uppfattar att vi älskar dem och att vi tar hand om dem, för att de fortfarande inte vet vad de behöver i varje stund.

Om du säger till ditt barn att du bara ska läsa en saga ska du respektera det avtalet. På så sätt lär du barnet att hålla sitt ord och att det kan lita på att du också kommer att hålla ditt ord.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.