Din bebis första säng

När en ny familjemedlem är på väg är det så mycket man måste förbereda, som att skaffa bebisens första säng där han eller hon kommer att sova under den första tiden. Föredrar du en vagga eller en liten spjälsäng? Vi hjälper dig att reda ut begreppen.
Din bebis första säng

Senaste uppdateringen: 01 juli, 2020

Inför ett barns ankomst är det väldigt lätt att bli överväldigad över vad man ska köpa. Det finns så många olika valmöjligheter när man ska välja ett barns första säng. I den här artikeln hjälper vi dig att ta reda på vilket alternativ som passar bäst för just ditt barn: en vagga eller en liten spjälsäng.

Det kan vara svårt att välja, men om du vill spara pengar är det bäst att du gör ordentliga efterforskningar och väljer den som passar dig bäst.

Genom att lära dig om deras fördelar och nackdelar får du en tydligare uppfattning om vad du vill ha och behöver.

Skillnaderna mellan vaggor och små spjälsängar

Vad du i slutänden väljer beror helt på din budget, dina behov, vilka egenskaper du letar efter och hur mycket utrymme du har tillgängligt. De mest märkbara skillnaderna är följande:

Stabilitet

Spjälsängar är definitivt mer stabila än vaggor och sidosängar. Vissa spjälsängar har fixerade ben och andra har hjul, men de är ändå mer stabila än vaggor som lätt kan tippa över om någon lutar sig plötsligt mot dem.

Vaggor rekommenderar man inte för familjer som har andra barn hemma eller hundar eftersom de av misstag kunde snubbla mot den och skada bebisen. Men om du bestämmer dig för att köpa en vagga som ditt barns första säng, leta efter en med stabila ben som ett extra tillbehör.

Man rekommenderar att ett barns första säng är av trä eftersom de är mycket säkrare än de av metall.

Storlek

Små spjälsängar är större än vaggor trots att de är gjorda för de minsta medlemmarna i familjen. Dessutom är spjälsängar säkrare eftersom de är lite djupare. Om du har andra barn hemma finns det ingen risk att välta ner barnet på golvet från en spjälsäng.

Beroende på utrymmet i ditt barns rum kan detta vara en fördel eller en nackdel. Om det är ett litet rum skulle en vagga vara ditt bästa alternativ. I själva verket tycker vissa föräldrar att djupet på spjälsängar kan vara besvärande. De kan tycka att det är besvärligt att lägga ner barnet och ta upp det. Dock finns det spjälsängar med höj- och sänkbar botten.

din babys första säng: familj runt baby i vagga

Liten spjälsäng

Små spjälsängar är, som namnet antyder, mindre än traditionella barnsängar. Det är vanligt att man har dem som det första, tillfälliga alternativet för sin bebis att sova i. Här är alla deras fördelar:

 • Praktisk storlek gör att den nyfödda känner sig trygg medan han eller hon sover. Det är ett möbel som passar perfekt överallt, till exempel i föräldrarnas sovrum under den första tiden efter förlossningen.
 • Skyddande och höga kanter. De stoppar andra barn från att närma sig den nyfödda och dessutom låter de dig se barnet på avstånd.
 • En tillfällig möbel som din bebis kommer att växa ur. Det betyder att när barnet har gått upp mer i vikt eller blivit större bör du leta efter något större.
 • Spjälsängar är säkra och hindrar barnet från att skada sig själv.
 • Det finns många mycket praktiska modeller som kommer med ett inbyggt skötbord. Vissa har även lådor för att förvara leksaker eller kläder.

Vagga med korg

Något lite roligt med vaggor med löstagbara korgar är att de också kallas “Moseskorgar”. De har fått sitt namn från den bibliska historien om Moses, som flöt i en korg i vassen. Här är deras fördelar och varför du bör överväga att välja en vagga med korg som din bebis första säng:

 • Det är mycket enkelt och bekvämt att flytta barnet från en plats till en annan. Många korgar kommer med stabila handtag.
 • På grund av den lilla storleken känner sig barn trygga under de första dagarna i livet.
 • För bättre stöd och för att göra den enklare att transportera kan man köpa till extra ben till vissa modeller så att man enkelt kan flytta runt korgen i huset.
 • Många är lätta att fälla ihop och det gör dem väldigt bra när man är ute och reser. Det gör att barnet alltid kan sova på samma plats istället för i okända sängar.
 • De är ofta mer prisvärda än en liten spjälsäng.
 • Det finns många olika modeller att välja mellan. Det gör det lättare att hitta något som passar familjens smak och stilen i barnets rum.
din babys första säng: baby i sidosäng bredvid mamma

Liten spjälsäng eller vagga som första säng: Vilken ska du välja?

Efter att ha utvärderat alla för- och nackdelar är det dags för dig att själv ta dig en titt på dem. Se vilken du gillar mest och vilken du känner är mest bekväm för er familj.

Se till att du tänker över skillnaderna ordentligt, till exempel sängarnas vikt. Kommer du att kunna flytta vaggan och/eller korgen från en plats till en annan även med bebisens vikt? Kommer du att kunna rulla spjälsängen utan problem om du behöver göra det?

En annan mycket viktig sak att poängtera är att du, oavsett vilken typ av säng du väljer, måste köpa en säker madrass som inte har någon kvävningsrisk.

Tänk alltid på att du ska köpa en produkt som är bekväm för ditt barn och som är praktisk för dig.

Att välja mellan små spjälsängar eller vaggor för nyfödda barn kan ta lite tid, men i slutändan är det viktigaste att du fattar rätt beslut för din familj.

Orginalartikel


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.