Lär barnen värdet av pengar

Lär barnen värdet av pengar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 18 september, 2019

Barn brukar vanligtvis ägna sin tid åt att lära, leka och ha roligt. Men föräldrar bör tillbringa lite av sin lediga tid åt att också lära sina barn saker som förbereder dem för framtiden. I den här artikeln visar vi hur man lär barnen värdet av pengar.

Ju tidigare du lär dina barn värdet av pengar, desto bättre förberedda blir de för vuxenlivet.

När barn är små har pengar inte någon nämnvärd betydelse för dem, men det är ändå den bästa tiden att lära dem hur man använder det och hjälpa dem att utveckla ett hälsosamt förhållande till pengar.

Lär barnen värdet av pengar

Att lära barnen värdet av pengar innebär mycket mer än att bara öppna ett konto och visa dem hur man sparar. Det är mycket mer än så…

Lär dem betydelsen av sparkapital och att pengar är något som man jobbar för. Barnen blir då mindre själviska, snåla och slösaktiga individer.

Pengars värde är en viktig del av barns utbildning. Det hjälper dem att inse hur viktigt det är att spara. De lär sig vad det kostar att köpa vardagliga saker och att de inte alltid kan få allt som de pekar på.

Ett barn som har lärt sig värdet av pengar har dessutom lättare för att veta var gränsen går utan att de blir frustrerade.

6 sätt att lära barnen värdet av pengar

När ni åker iväg för att handla, visa dem prislappen. Även småbarn lär sig så småningom skillnaden mellan dyrt och billigt.

Lär dina barn vikten av och fördelarna med en budget och hjälp dem förstå att det inte är bra att slösa mer pengar än man har tillgång till.

Förklara för dem att det finns människor som har mycket pengar och har råd att köpa saker som andra människor inte kan. Även om någon råkar ha mycket pengar finns det vissa utgifter som behöver begränsas. Barn behöver lära sig att lycka inte bara beror på tillgången till pengar.

Följande råd hjälper er att framföra dessa idéer effektivt:

Mor och dotter håller i spargris

Föregå med gott exempel

Kom ihåg att barn är som svampar; de suger åt sig allt de ser. De tittar alltid på hur du beter dig.

Om de ser dig slösa pengar och köpa saker du inte kommer använda kommer de att göra precis likadant. Det är därför bäst att lära barnen värdet av pengar genom att föregå med gott exempel.

Tilldela hushållssysslor

Barn behöver lära sig att vuxna tjänar sina pengar genom att arbeta. Ett enkelt sätt att lära ut detta är genom att be dem utföra enkla hushållssysslor, t.ex plocka ogräs i trädgården.

När de har utfört en syssla, belöna dem. Ni kan göra ett hushållsschema med betalningssystem för vissa sysslor.

Barnen lär sig då att de måste anstränga sig och sedan vänta tålmodigt på betalning. Det stärker deras självbehärskning och självrespekt.

Lär dem betydelsen av sparkapital och att pengar är något som man jobbar för. Barnen blir då mindre själviska, snåla och slösaktiga individer.

Lär dem att spara pengar

När dina barn väl har tjänat sina egna pengar är det dags att lära dem hur viktigt det är att inte slösa bort alltihop. Ni kan köpa en spargris där de kan spara en del av sina intjänade pengar.

Om barnet är gammalt nog kan ni öppna ett sparkonto. Även om pengarna är barnets bör du naturligtvis hantera bankkontot.

Uppmuntra realistiska mål

Motivera och uppmuntra barnen att spara pengar genom att sätta ett mål för vad de önskar köpa med pengarna som de sparar ihop.

Ni kan också föreslå att de gör något roligt eller reser någonstans med pengarna de sparat ihop. Ett mål med sparandet hjälper dem att lära sig värdet av sparkapital.

Tvinga inte barnen till någonting, utan låt dem själva välja vad de vill göra. Ni bör bara komma med förslag och stödja dem i deras beslut.

Barn blir mycket nöjda med sig själva när de nått målet med sitt sparandet. Detta kommer hjälpa dem att fortsätta spara.

Barn ber om pappas kreditkort

Vikten av en budget

Det är viktigt att lära ut vikten av en budget och hur man försäkrar sig om att ens utgifter inte överstiger inkomsten. Att hålla koll på vad man tjänar, lägger ut och sparar varje månad gör det lättare att vara mer disciplinerad med sina pengar.

Produkterbjudanden

Barn runt 10 års ålder förstår redan siffror och belopp. När ni är ute och handlar, fråga om ditt barns åsikt gällande produkterbjudanden. Ni stannar då båda upp för att fundera över varje erbjudande och ditt barn kommer bli glad att du intresserade dig för dess åsikt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.