Varför är det viktigt att lära barn att ha tålamod?

Är det viktigt att lära barn att ha tålamod? Svaret är såklart ja, men mer exakt varför?
Varför är det viktigt att lära barn att ha tålamod?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 07 september, 2019

Det är mycket viktigt att lära barn att ha tålamod. Varför? Så att de vet hur de håller sig lugna i stressiga situationer, som de med all säkerhet kommer att möta under hela livet.

Vi ska förklara varför det är så viktigt för barn att utveckla sitt tålamod, och vad fördelarna med det är.

Konsekvenser av att vara otålig

Ett stressigt samhälle

Många låter otåligheten ta över, särskilt eftersom vi bor i ett sådant stressigt samhälle. Stress och frustration styr oss till den grad att vi kan förlora kontrollen över våra tankar och handlingar.

Nyckeln ligger i att hantera sina känslor och ta kontroll över situationen i stunden.

Många tycker idag att det blir allt viktigare att göra och ha allt nästan med en gång. Som vi sade ovan gör vi ofta vardagliga uppgifter så snabbt eller intensivt att det nästan blir svindlande. Det är därför vi nu för tiden ser så många människor som blir ohållbart stressade.

För att undvika att dina barn antar denna hektiska livsstil, hjälp dem att se den positiva sidan i att kultivera sitt tålamod.

frustrerad pojke vid skolböcker

Tålamod är hur våra hjärnor hjälper oss att utvecklas. Människor som har tålamod har ett försprång i flera olika områden i sina liv, inklusive socialt och professionellt. Det är vad vi vill att våra barn ska ha, eller hur?

När du lär barn att ha tålamod, vad lär de sig?

  1. Att utvärdera saker med ett större perspektiv, utan att agera för snabbt eller överilat
  2. Att vara mer artiga
  3. Hur man förstår olika situationer som kräver tolerans. Detta hjälper dem speciellt när de når puberteten, en fas när tålamod är ovärderligt för att hjälpa dem att styra sina utvecklande känslor.
  4. Emotionell stabilitet. Det gör det möjligt för dem att behålla tillräckligt lugn för övervinna hinder med mer kraft och en bättre attityd.

Belöna inte dåligt beteende med uppmärksamhet

Barn som inte har uppfostrats ordentligt skriker och ger ofta order till sina föräldrar, som “Jag vill gå hem nu” eller “Jag vill ha det”.

Varför beter de sig så? Ofta för att de inte har tålamodet de behöver, delvis för att deras föräldrar inte tog sig tid att lära dem det.

Många barn kräver saker omedelbart och försöker få sina föräldrar att ge det till dem, och speciellt då är det extremt viktigt att lära dem att ha tålamod. Ge dem inte saker på en gång, särskilt om de inte frågar artigt.

Tänk på att barn tittar på och ofta kopierar hur deras föräldrar agerar. Försök alltid att föregå med gott exempel. När dina barn blir äldre kommer de att vara tacksamma för dina ansträngningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.