3 hantverk som lär barn att vara tacksamma

Tacksamhet skapar glada, sällskapliga och motståndskraftiga barn. Vi uppmuntrar dig att prova dessa hantverk som lär barn att vara tacksamma.
3 hantverk som lär barn att vara tacksamma
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 27 oktober, 2022

När vi lär våra barn gott uppförandena visar vi dem vikten av att säga “snälla”, “ursäkta” och “tack”. Tacksamma barn väcker beundran hos omgivningen och upplever mer tillfredsställande sociala interaktioner. Men denna sed hjälper dem inte bara att relatera till andra, den gör dem också till gladare och känslomässigt friskare människor. Av denna anledning vill vi tipsa om ett antal roliga pyssel som lär barn att vara tacksamma.

Först och främst vill vi påminna dig om att tacksamhet inte bara handlar om etikett, den har ett värde i sig. Det vill säga, den handlar inte om att uttala ord som en mekanisk vana. Den handlar om att utveckla en positiv syn på livet, vänja sig vid att se och känna igen godheten omkring oss och uppskatta närvaron av dem runt omkring oss. Och för att utveckla denna tankestil finns det inget bättre än att börja från barndomen.

Var tacksam genom att utföra hantverk

Det råder ingen tvekan om att varje mamma vill att barnen får de fördelarna som kommer med att utöva tacksamhet, dessvärre finns det en del som inte vill implementera grundförutsättningen. I andra fall kanske de inte vet så väl hur de kan uppfostra effektivt i detta syfte. Det är tydligt att det mest effektiva sättet är att visa vår egen tacksamhet som ett dagligt exempel. Att utföra praktiska aktiviteter är också lekfullt och roligt och är ett utmärkt sätt att engagera barn i dessa viktiga aspekter.

Samtidigt som de har roligt, utforskar sin kreativitet och förbättrar sina hantverksfärdigheter kan barn internalisera budskapet om tacksamhet. Dessutom är det ett idealiskt tillfälle att tillbringa kvalitetstid med familjen och knyta an till dina barn. Vill du ge det ett försök? Var då uppmärksam på följande alternativ.

Färgglada papper.
Påminn dig om din egen barndom med detta hantverk och ge spelet ett nytt syfte. Du kommer att se att traditionen förblir intakt över tiden.

1. Tacksamma pappersloppor

Kommer du ihåg papperslopporna du brukade göra genom origami när du var barn? Detta enkla och roliga hantverk kan hjälpa dig att förmedla vikten av tacksamhet till dina barn. För att skapa dem behöver du ett tomt pappersark och kritor eller tuschpennor. Du kan följa stegen nedan:

  • Klipp ut arket för att skapa en kvadrat.
  • Vik den på mitten i form av en triangel och vik ut papperet igen.
  • För de fyra hörnen till mitten (du får då en mindre kvadrat).
  • Vik på mitten och vik ut papperet igen.
  • Vänd på papperet och för tillbaka de fyra hörnen till mitten.

Nu när du är klar med origamidelen är det dags att dekorera. Du kommer att märka att det finns fyra trianglar delade på mitten: Måla var och en av dessa åtta utrymmen med en egen färg.

Lyft sedan upp flikarna och skriv fraser inuti dem som återspeglar dina skäl till tacksamhet. Allt är nu klart för att börja spela!

2. Målade tacksamhetsstenar

Barn älskar att samla föremål från naturen, så som löv, snäckskal eller stenar. I det här fallet kommer vi att använda det senare för att skapa ett av de bästa hantverken som lär barn att vara tacksamma. Du behöver bara välja några fina stora stenar, rengöra dem och följa nästa steg:

  • Använd akryl eller vattenbaserad färg för att färga den flataste ytan av varje sten, och låt den sedan torka.
  • Med hjälp av en fin pensel skriver du på bakgrunden varför du är tacksam.
  • Du kan också lägga till dekorationer i alla de färger och former du gillar.

Nu när de målade stenarna är klara kan du placera dem på en synlig plats för att alltid komma ihåg de många anledningarna till att vara tacksam. Detta färgglada och iögonfallande hantverk kan bli en fin naturlig detalj i dina barns sovrum.

3. Tacksamhetens träd

För att skapa detta hantverk kan du ta grenar som du hittar i en park och arrangera dem vertikalt i en kruka eller behållare som om det vore ett litet träd. Eller så kan du rita ett träd på en bit kartong, klippa ut det och sätta det på väggen som en affisch.

Efter att ha avslutat det föregående steget är det dags att skapa bladen. Rita dem på en bit kartong, klipp ut dem och skriv på var och en vad du är tacksam för. Fäst sedan varje blad på trädets grenar med tejp.

Du kan välja färg på bladen beroende på årstid , eller skapa blommor eller frukt istället. Du kan också lägga till fler och fler blad och fraser, eller förnya dem då och då. Detta är ett utmärkt sätt att odla tacksamhet.

Ett papper och ett hjärtformat blad fäst vid en trädgren.
På tacksamhetsträdet kan du placera vilket meddelande du vill och vara tacksam för det du har och för det du känner dig glad över.

Lär dina barn att säga tack varje kväll

Att skapa hantverk är en rolig och lärorik övning. Men upprepning är grunden för att etablera en vana. Så om du vill ingjuta en känsla av tacksamhet hos dina barn, då kan det vara positivt att uppmuntra dem att vara tacksamma varje kväll.

När du lägger ditt barn i säng, ägna några minuter åt att komma ihåg tre aspekter av dagen som de är tacksamma för. Det kan vara så enkelt som en väns leende, mammas kyssar eller den utsökta måltiden du åt till middag. Detta hjälper också barn att sova med positiva tankar och tröstande känslor.

Kort sagt, ett barn som utövar tacksamhet är lyckligare, mer empatiskt och mer motståndskraftigt. Det är ett barn som kommer att ha lättare och lättare att upptäcka möjligheter och godheten omkring sig, känna sig förtjänt värdefullt och som kan njuta mer av sociala relationer.

Vi uppmuntrar dig att omsätta dessa hantverk i praktiken för att lära barn att vara tacksamma och observera deras inverkan på dina barns liv, såväl som ditt eget.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Czar, A., Kapelmayer, M., Kelmanowicz, V., Esteves, S., & Lozada, M. (2019). Intervenciones basadas en gratitud y optimismo reducen las interacciones sociales negativas en niños.
  • Moyano, N. C. (2010). Gratitud en la psicología positiva. Psicodebate. Psicología, Cultura y Sociedad, (10), 103-118.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.