Experiment för att lära barn att ta hand om miljön

Ekologin är en vetenskap som studerar relationerna mellan levande varelser och deras miljö. Att lära sig att ta hand om miljön är ett sätt att garantera vår framtid.
Experiment för att lära barn att ta hand om miljön
Olga Carbajo

Skriven och verifierad av biologen Olga Carbajo.

Senaste uppdateringen: 25 januari, 2023

Alla barn behöver lära sig att respektera och ta hand om miljön från det att de är små. Naturen ger oss den mat vi äter och det syre vi andas. Därför är det allas vårt ansvar att lära barn att skydda den miljö som vi alla är beroende av. För att hjälpa dig med det vill vi föreslå fyra enkla experiment för att hjälpa barn att uppskatta ekologi.

Experiment för att lära barn att ta hand om miljön: hemmagjord trädgårdskompost

Kompost är ett naturligt gödningsmedel som vi får från organiskt avfall. Det används i trädgårdsskötsel och jordbruk för att gödsla marken. Processen att skapa kompost – kompostering – innebär nedbrytning av organiskt material som hjälper till att gödsla din trädgård eller dina krukväxter. Så, vilka material behöver du?

  • En plasttunna med lock.
  • En påse med jord (ungefär 1 kilo).
  • Organiskt avfall från ditt hem.
  • Blad och grenar.

Placera tunnan på din uteplats eller balkong. Det är bäst att hitta en plats med god luftcirkulation eftersom nedbrytningsprocessen kan bli illaluktande. Tillsätt först jorden och sedan det organiska avfallet från ditt kök – saker som äppelkärnor och apelsinskal.

Lägg sedan till några fallna löv och grenar du plockat utomhus. Täck till sist tunnan, men glöm inte att blanda runt innehållet då och då. Vid den här typen av kompostering bör du inte lägga till saker som överblivet kött, fett eller mejeriprodukter, men alternativ som gör detta möjligt går att köpa.

Att göra en stadsträdgård lär barn att ta hand om miljön

Att odla sina egna grönsaker och örter är inte bara glädjande. Det vi kan odla hemma blir oftast hälsosammare än vad du köper i butiken. Genom att skapa en stadsträdgård introducerar du dina barn till trädgårdsodling och lär dem om växternas tillväxt och utveckling.

Experiment för att lära barn att ta hand om miljön

Om du har begränsat med utrymme kan du dra fördel av en trappa, balkong eller fönsterkant, eller så kan du skapa en vertikal trädgård. Materialet du behöver till det är följande:

  • Två träpallar.
  • Ogräsbekämpningsnät.
  • Jord.

Placera en pall vertikalt mot en vägg och använd korsribborna för att skapa en låda med träet från den andra pallen. Fodra basen med kontrollnätet eller med en svart soppåse. Fyll den med jord så är det bara att sätta igång. Nu behöver du bara plantera de grönsaker och örter du vill. Vi rekommenderar att inkludera några aromatiska växter som hjälper till att avvärja skadedjur.

Allteftersom dina barn bygger, tar hand om, skördar och äter från sin stadsträdgård blir de mer miljömedvetna.

Hur kan vi “rena” vatten?

Hemma behöver vi bara öppna kranen så får vi rent och friskt dricksvatten. Men det finns områden i världen där det inte är fallet. Faktum är att vissa människor måste gå miltals för att få dricksvatten, och även då är det inte alltid av bra kvalitet.

Vi vill därmed föreslå detta enkla experiment så att dina barn kan förstå hur man rengör vatten. Samtidigt kommer de att förstå varför det är så viktigt att ta hand om miljön.

Du behöver följande:

  • Två transparenta skålar i samma storlek.
  • En skokartong.
  • Vattenkran.
  • Lite jord från din trädgård.
  • En sträng med garn som är cirka 1 meter lång.

Ställ kartongen upprätt, vertikalt och ställ en av skålarna ovanpå med lite vatten. Tillsätt sedan lite jord i samma skål.

Ställ den andra skålen vid botten av lådan och sammanfoga båda skålarna med ditt snöre. Snöret hjälper till att separera komponenterna (vatten och smuts), vilket gör att du kan få rent vatten igen.

Ett sista ekologiskt experiment för att lära barn att ta hand om miljön

Blev du någonsin frestad, som barn, att se vad som skulle hända om du stoppade en mentoltablett i en colaflaska? Om du ler just nu, då vet du precis vad vi pratar om. Men här föreslår vi bara säker, kontrollerad och ansvarsfull vetenskap. Och naturligtvis vill vi att du också ska ha kul.

Experiment för att lära barn att ta hand om miljön

I det här experimentet kommer vi att dra fördel av egenskaperna hos vinäger (ättiksyra: C2H4O2) och bikarbonat (NaHCO3), och blanda dem tillsammans för att blåsa upp en ballong. För att utföra detta ekologiska experiment med dina barn behöver du följande:

  • Skyddsglasögon. Om du inte har några bör de vuxna i ditt hem vara de som utför experimentet och låter sina barn observera.
  • 1 ballong.
  • Ett halvt glas vinäger.
  • En stor plastflaska.
  • 4 teskedar bakpulver.
  • Papper för att skapa en tratt.
  • Silvertejp.

Häll vinägern i en flaska och lägg de 4 teskedarna bakpulver i din ballong. Fäst sedan ballongen på toppen av flaskan, men var noga med att inte låta något av bakpulvret spillas inuti. Se också till att ballongen helt täcker öppningen på flaskan.

Fäst nu flaskan ordentligt med tejp och dina egna händer. Häll ballongens innehåll i flaskan och–… blev innehållet i flaskan varmt?

Vi hoppas att du och dina barn har kul med dessa experiment. Men inte nog med det, vi hoppas att dessa experiment hjälper dem att uppskatta ekologi och lära sig att ta hand om miljön.

Vad är egentligen en vetenskapsman? Det är en nyfiken man som tittar genom ett nyckelhål, naturens nyckelhål, och försöker klura ut vad som händer.

– Jaques Yves Cousteau –


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aragón, L., Sánchez, S., & Enríquez, J. M. (2021). El discurso científico en la etapa de infantil en el contexto del huerto ecológico escolar. Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias, 18(1), 1103-1103. https://revistas.uca.es/index.php/eureka/article/view/5657/6672
  • Carvallo Corral, M. V. (2013). Uso de papel reciclado para Diseño Interior. Cartapesta (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay). https://dspace.uazuay.edu.ec/handle/datos/2596
  • Ecohortum. (05 junio 2014). Cómo hacer compost en tu apartamento [reseña en web]. Recuperado de www.ecohortum.com
  • Feria de la ciencia. (última consulta julio 2016). Los peque sabios. Recuperado de www.feriadelaciencia.org

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.