Filmer som lär barn om ekologi

Det är viktigt för barn att lära sig värdera och ta hand om naturen från en tidig ålder. Idag kommer vi att föreslå flera filmer som lär barn om ekologi.
Filmer som lär barn om ekologi

Senaste uppdateringen: 09 januari, 2020

Filmer kan vara ett roligt och underhållande verktyg som du kan använda för att lära barnen om många viktiga värderingar och läxor för livet, inklusive respekt för naturen och miljön. Idag hjälper vi dig att upptäcka några av de bästa filmerna som lär barn om ekologi.

Vi kan inte leva utan naturen. Därför är det viktigt att vi tar hand om den. För att barn ska lära sig denna viktiga läxa finns det många små saker vi kan göra.

Nu för tiden hör vi ofta från media om farorna med och hotet från klimatförändringar. Dessutom ser vi redan dess förödande effekter på växter, vatten, djur och luften vi andas in.

Redan när barnen är små måste vi lära dem om vikten av att ta hand om miljön. På så sätt kan de växa upp och förstå hur viktig naturen är.

Några av de bästa verktygen vi kan använda för att lära barn om ekologi är barnböcker och barnfilm. Vi har redan tidigare föreslagit boktitlar som du kan läsa med dina små om vetenskap.

Så idag listar vi några barnfilmer som hjälper barn att förstå vikten av att ta hand om naturen.

Filmer som lär barn om ekologi

Wall-E

Pixar och Walt Disney Pictures släppte den första filmen på vår lista år 2008. Wall-E är en film om hur mänskligheten tvingas i exil och söker tillflykt i ett rymdskepp. Varför? För att de inte längre kan samexistera med alla de föroreningar som finns på jorden och i dess atmosfär.

 

filmer som lär barn om ekologi: Wall-E
© Pixar, Walt Disney Pictures

Filmen vann ett flertal utmärkelser, inklusive en Oscar för bästa animerade film 2009. Wall-E visar de minsta barnen vikten av att återvinna och minska vår konsumtion som samhälle. Och naturligtvis är budskapet perfekt anpassat så att små barn kan förstå det och ta det till sig.

Bambi

Nummer två på vår lista över filmer som lär barn om ekologi kommer också från Disney. Bambi är en av de mest klassiska och välkända animerade filmerna som Disney har producerat.

Disney släppte filmen för flera decennier sedan, år 1942. Men trots sin ålder är Bambis mammas död fortfarande hjärtskärande och lär barn hur viktigt det är att respektera och ta hand om djur och deras livsmiljö.

Hitta Nemo

I Pixars barnfilm Hitta Nemo från 2003 har djur återigen huvudrollen. I filmen fokuserar handlingen på livet under havsytan. Nemo, Doris och alla andra välkända karaktärer kommer definitivt roa dig och dina små.

Filmen har ett viktigt och mycket starkt budskap för både barn och vuxna, och det liknar moralen i Bambi: vikten av att respektera och ta hand om djur och de platser där de bor.

Havsdjur är några av de arter som drabbas hårdast av konsekvenserna av klimatförändringar. Därför är enkla vanor som att plocka upp sitt skräp efter en dag på stranden så viktiga för barn att lära sig. Hitta Nemo hjälper små barn att älska och uppskatta undervattensvärlden och vilja ta hand om den.

Fler filmer som lär barn om ekologi

Lorax

Denna film från 2012 baseras på en klassisk barnbok från 1971 av Dr. Seuss. Vikten av att ta hand om miljön samt hotet från industrialiseringen och från att hugga ner träd… Detta är några av de viktigaste frågorna som tas upp i den här filmen från Universal Pictures.

Dessutom erbjuder filmens officiella webbplats interaktiva aktiviteter för barn. Dessa spel och videor uppmuntrar och utbildar barn ytterligare i frågor som återvinning, vård av miljön och köp av lokalproducerade varor.

Webbplatsen är ett utmärkt verktyg både för användning hemma och i klassrummet. Barn kan lära sig om ekologi i ett underhållande och roligt sammanhang.

Pocahontas

Den sista filmen på vår lista är en annan klassiker från Walt Disney. Pocahontas, som kom ut på bio 1995, lär oss en viktig läxa om vårt historiska åsidosättande av naturen. Dina barn kan lära sig detta och många andra värdefulla läxor genom att titta på Pocahontas.

De hisnande bilderna och musiken i denna film sjunger naturens lov. Faktum är att en av huvudpersonerna i filmen är ett talande träd. På ett mycket enkelt sätt kan barn komma att lära sig den viktiga och känsliga balansen i miljön runt oss.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.