7 barnfilmer om att respektera miljön

Skriv ner titlarna på dessa barnfilmer om att respektera miljön och upptäck hur film bidrar till att skapa en bättre värld.
7 barnfilmer om att respektera miljön
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 21 januari, 2023

Att ta hand om miljön är allas jobb. Barn kan lära sig vikten av att njuta av en balanserad och ren värld redan från start. Ett bra verktyg för detta är att titta på film. Av den anledningen vill vi rekommendera dessa barnfilmer om att respektera miljön.

Att uppmuntra till respekt för miljön innebär också att uppmuntra respekt för sig själv, för allt omkring oss, för vår familj och vänner, för våra husdjur och för världen som ger oss allt vi behöver för att leva och utvecklas.

Det är därför det är så viktigt att lära barn att respektera och skydda miljön. Med tanke på att det alltid är intressant med underhållning och lek så anser vi att film är ett utmärkt redskap i det här fallet.

En bild på Pocahontas från Disney-filmen
© Walt Disney Pictures, Walt Disney Feature Animation

Upptäck barnfilmer som hjälper er att respektera miljön

Med tanke på vikten av att respektera miljön och att förstå detta som en värdering som bör ingjutas från tidig barndom, låt oss se vilka filmer som kan hjälpa barn att intressera sig för detta ämne.

Sedan FN instiftade den 26 januari som World Environmental Education Day  år 1975, verkar filmvärlden ha blivit medveten om detta behov. Därmed har många intressanta moderna filmer dykt upp, av vilka vi presenterar ett antal nedan.

Wall-E (2008), en av de bästa barnfilmerna om att respektera miljön

En modern klassiker som nästan alltid förekommer på dessa listor. Den lilla städroboten Wall-E bebor jorden i ensamhet medan han rensar den och letar efter liv för att göra den beboelig igen. Den här lilla maskinens ömsinta slitande kommer att få dina barn att känna empati för roboten samt förstå behovet av att ta hand om planeten, att inte vara stillasittande och inte leka genom överdriven konsumtion.

Lorax (2012)

Den här filmen berättar historien om Lorax, en karaktär som skyddar skogarna och som en dag måste konfrontera en alltför ambitiös person som vill tjäna på att hugga ner alla träd. Därmed måste Lorax kämpa för att förhindra avskogningen i dalen där han bor.

Hitta Nemo (2003)

Berättelsen om Marlin, clownfisken som desperat letar efter sin son Nemo, har vunnit miljontals barns och vuxnas hjärtan. Den sänder också ett underbart budskap till små barn att lära sig att respektera alla arter som lever i denna värld. Barn upptäcker behovet av att ta hand om havsbotten, samarbeta med andra och visa solidaritet.

Bambi (1942), en annan av de bästa barnfilmerna om att respektera miljön

Bambi och hans vänner.
© Walt Disney Productions

Bambi är en av filmerna som har stannat kvar i föräldrars, barns och till och med farföräldrars minnen. En oförglömlig klassiker som behandlar så dagsaktuella frågor som tjuvjakt.

Pocahontas (1995)

Trots att filmen släpptes för drygt 20 år sedan har den redan blivit en Disneyklassiker. Den är löst baserad på den sanna historien om Pocahontas, dotter till indianhövdingen Powhatan, som blir kär i en engelsk bosättare. Kärlek uppstår mellan de två i en naturlig miljö där huvudpersonerna upptäcker naturens skönhet och behovet av att undvika girighet.

Prinsessan Mononoke (1997)

Vi fortsätter med en av historiens vackraste animerade filmer. I den kan vi upptäcka kampen mellan människor som skändar och missbrukar resurserna i en skog och de övernaturliga väktarna som försöker skydda dem, vilket visar den komplexa roll som naturen spelar i våra liv och behovet av att respektera miljön.

På andra sidan häcken (2006)

Den berättar historien om en grupp djur vars fred avbryts av ankomsten av människor som förstör deras naturliga livsmiljö. Men rädsla ger vika för tillit eftersom de kan förstå varandra.

Dessa barnfilmer om att respektera miljön är idealiska för barn att se tillsammans med sina föräldrar medan de njuter av kvalitetstid tillsammans. Låt oss göra världen till en mer beboelig plats för både barn och vuxna!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Amar Rodríguez V. M. (2013). El cine por una educación ambiental. Brasil: Educaçao & Realidade V. 34, n. 3.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.