Bra barnböcker om trädgårdar

Upptäck naturens magiska mysterier genom barnlitteratur. Här tar vi en titt på några av de bästa barnböckerna om trädgårdar.
Bra barnböcker om trädgårdar

Senaste uppdateringen: 05 oktober, 2020

Våra naturliga omgivningar är en viktig del av livet. Därför måste vi också lära våra barn hur viktigt det är att ta hand om naturen och respektera den, först genom att lära dem om allt som omger dem, och sedan även genom små handlingar som kan hjälpa dem att göra sin del. Dessa underbara barnböcker om trädgårdar kommer hjälpa dem att göra just det.

Barn borde på ett enkelt sätt få lära sig om naturen och processerna som ger oss våra årstider. Som ett exempel kan vi använda trädgården, eftersom det är en lättillgänglig plats för barnen och lätt att lära sig om.

Barnböcker om trädgårdar

Mollys trädgård

Det här är en populär barnbok. Den visar bland annat hur Molly Mus tar hand om sin trädgård och växterna i grönsakslandet. Den kommer verkligen att fånga ditt barns uppmärksamhet.

En flicka sitter bland blommor.

Boken rekommenderas för barn över två år. De är då tillräckligt gamla för att börja upptäcka saker relaterade till naturen.

The Curious Garden (eng), en av de bästa barnböckerna om trädgårdar

De stora, vackra och färgglada illustrationerna i denna fantastiska bildbok kommer att väcka barnens uppmärksamhet. I boken träffar vi Liam, en pojke som jobbar som trädgårdsmästare på en övergiven tågstation för att sätta lite färg på sin gråa stad.

Det är en mycket enkel berättelse, men med ett bra budskap: vikten av de små vänliga gesterna för att ta hand om naturen och miljön, oberoende av vilka gesterna är.

Boken rekommenderas främst för barn över fem år. Det är en bok som kombinerar vikten av respekt och att bry sig om miljön med info om växternas liv.

Grandpa’s Garden (eng)

I denna fina och vackra berättelse använder författaren trädgårdens olika former för att berätta sin historia. Fast tiden går så fort finns det alltid stunder som är värda att minnas. Det är dessa stunder som vi vill höra våra mor- och farföräldrar berätta om från deras liv.  Men tyvärr finns det också saker som kan få minnena att försvinna…

Denna bok behandlar på ett fint sätt minnen, ålderdom och minnet av ens far- och morföräldrar. Den visar också hur Alzheimers kan förstöra dessa minnen. Via den unga sonsonen som berättar får vi höra berättelsen om hans farfarsfars liv.

Denna verkligt fantastiska bok fick även ett hederspris i Caldecott Awards år 2013.

Enkel trädgårdsskötsel för barn 

Ett av de bästa sätten för barn att lära sig är att göra något praktiskt. Lek är ett av de bästa sätten för barn att lära sig något på ett snabbare, enklare och roligare sätt. 

Det finns många böcker om trädgårdsskötsel för barn; ett exempel är en bok publicerad av Larousse. I den hittar både äldre och yngre all information som behövs för att ta hand om en trädgård. Man får också lära sig om vilka trädgårdsredskap som är nödvändiga.

På bokens sista sidor hittar man även trädgårdsrelaterade pyssel som säkert gläder och roar mindre barn.

Fler barnböcker som handlar om trädgårdar

The Magic Garden (eng)

Naturen är full av oupptäckta mysterier. Det är framförallt meddelandet som denna fascinerande och färgglada bok vill ge barnen.

Chloe, bokens huvudperson, får bekanta sig med en magisk trädgård. I den hittar hon träd som ändrar färg och insekter som lyser i mörkret, som eldflugor. Det är en underbar historia som också vill ge sina läsare viktig, ekologisk information.

Dessutom innehåller boken i slutet ett tillägg med all möjlig sorts intressant info om olika naturrelaterade saker.

Den lilla trädgårdsmästaren

I denna fantastiska lilla bok lär barn sig om värden som tålamod, att inte ge upp och att be om hjälp när det behövs.

Boken berättar historien om en liten karaktär som jobbar hårt i trädgården men ändå tycker att allt hans arbete är värdelöst. Boken använder därför trädgårdar och naturen som en språngbräda för att lära barn om vikten av att alltid röra sig framåt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cousins, L. (2013). Maisy cuida el jardín. RBA.
  • Brown, P. (2010). El jardín curioso. TAKATUKA.
  • Smith, L. (2012). El jardín del abuelo. Océano.
  • Larousse. (2013). Jardinería fácil para niños. Anaya.
  • Lemniscates. (2017). El jardín mágico. Ekaré.
  • Hughes, E. (2016). El pequeño jardinero. Impedimenta.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.