Vad ska du göra om ditt barn har det svårt i skolan?

Att få dåliga betyg och att misslyckas i skolan är inte en rolig situation för någon som är inblandad. Nyckeln till att övervinna denna situation är att samarbeta för att förbättra ditt barns akademiska prestationer.
Vad ska du göra om ditt barn har det svårt i skolan?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2019

I den här artikeln hittar du tips om vad du ska göra om ditt barn har det svårt i skolan.

Betyg är en reflektion av den tid och ansträngning som eleverna lägger ner på skolarbetet. Tyvärr beskriver det betyg som ditt barn tar med hem varje termin inte alltid den skickliga och ansvarsfulla studenten som du vet att han eller hon kan vara.

Föräldrar reagerar på olika sätt när deras barn kommer hem med dåliga betyg. Vissa målar upp en mörk framtid, som om en dålig årskurs var tillräcklig för att döma oss till att misslyckas under resten av våra liv.

Andra föräldrar känner sig skyldiga till situationen. De ger sig själva eller varandra skulden för att de inte gjort tillräckligt för att motivera eller disciplinera sitt barn.

Verkligheten är att ingen av dessa ytterligheter är hälsosamma. Ett dåligt betyg betyder inte att allt är förlorat. Och det faktum att ditt barn har det svårt i skolan gör dig inte till en dålig förälder.

Det här är en obekväm situation, men det är något du kan övervinna med lite ansträngning och förståelse från båda sidor.

Ditt barn är förmodligen inte glad över sina betyg, heller. Det är upp till dig att få tillbaka det på rätt spår.

Hur ska du reagera om ditt barn har det svårt i skolan?

Trots det vi skrivit här ovan går det inte att säga att misslyckande i skolan är oväsentligt eller att du inte behöver vidta åtgärder. Tvärtom är ett dåligt betyg en tidig varning.

Om du omedelbart vidtar åtgärder finns det mycket du kan göra för att hjälpa ditt barn. Så, om ditt barns betyg kommer som en otäck överraskning, försök att följa dessa rekommendationer.

1. Håll dig lugn

Även om du känner dig orolig eller upprörd så kommer dessa känslor inte att få dig någonstans. Om du skriker på ditt barn eller straffar det för att det har det svårt i skolan, kommer du bara att skada dess självkänsla.

Nästa gång det har ett test eller projekt, kommer rädslan för misslyckande att försätta det under ännu större press.

2. Tillskriv inte dess svårigheter dess personlighet

Ett stort misstag som många föräldrar gör är att slänga sig med fraser som “du är lat” eller “du är inte bra på det här”. Det här är inte sant alls.

Kvinna hjälper barn med skoluppgifter

Vad du bör försöka göra är att förändra ditt barns sätt att tänka. Behandla det svåra ämnet eller skolan i allmänhet som en utmaning. Detta är ett hinder som ditt barn kan övervinna – för sitt eget bästa.

Om du sårar ditt barns känslor med negativitet tar du bara bort den motivation det fortfarande har kvar. Denna typ av kritik kan till och med göra det värre om det fortsätter under längre tid.

Ditt barn kan gå från en mild brist på fokus till ett verkligt störande beteende.

3. Leta efter lösningar

Alla involverade behöver ha en konstruktiv och positiv inställning. Detta inkluderar studenten själv, men också hans eller hennes föräldrar och lärare.

När ett problem har identifierats, se till att fortsätta kommunicera. Samarbeta för att identifiera en lösning som kan vända barnets dåliga prestationer.

När ett barn har det svårt i skolan finns det många möjliga skäl. Orsakerna kan vara tillfälliga, till exempel brist på tid att studera eller dålig tidshantering och planering.

Allvarligare problem kan också vara orsaken, såsom sömnstörningar, social ångest eller familjeproblem, stress, mental utmattning eller inlärningssvårigheter.

Att ha det svårt i skolan är en obekväm situation, men det är något du kan övervinna med lite ansträngning och förståelse från båda sidor.

4. Lär dig förstå din roll

Detta är särskilt svårt för vissa föräldrar att göra. Även om alla elever måste ta ansvar för sina studier, kan vi också fråga oss vad vi gör för deras utbildning.

Först och främst, vilket exempel sätter du som förälder? Håller du det du lovar med ditt eget ansvar eller lämpar du över ansvaret på andra?

För det andra är det värt att fråga dig själv om ditt barn känner sig bekvämt med att kommunicera med dig. Om det går igenom en svår period, skulle det kunna berätta om det för dig?

Sist men inte minst, se till att du inte tvingar ditt barn till att studera så pass mycket att alla dess andra behov får stå tillbaka. Detta kan få det att känna avsmak inför att lära sig.

De bästa eleverna brukar ha föräldrar som låter dem skapa sin egen studierutin. Tillit är nyckeln till att bygga självdisciplin hos ungdomar.

Pappa skäller på barn som håller händerna för ansiktet

5. Samarbeta

När ditt barn är redo att prata om sina betyg och att försöka förbättra dem, är det dags för er att arbeta tillsammans.

Fråga barnet vad det tycker att det behöver göra. Vad hände, och hur kan du hjälpa till att göra saker bättre?

Kanske skulle ditt barn studera bättre med en studiekamrat. Kanske behöver det en privat lärare eller handledare eller att du eller din partner tar på sig den rollen.

Om ditt barn har det svårt i skolan betyder det inte nödvändigtvis att det saknar vilja eller självdisciplin för att lyckas. Det kanske gör sitt allra bästa, och kämpar ändå för att möta dina och skolans förväntningar.

Försök att nå fram till ditt barn och hjälp det att förbättra sig självt. Det här ögonblicket kan vara en viktig livsläxa för barnet.

Sammanfattningsvis är det inte världens undergång att ha det svårt i skolan. Låt ditt barn veta att du är på dess sida och hjälp det att möta detta med entusiasm och beslutsamhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jaycox, L. H., Reivich, K. J., Gillham, J., & Seligman, M. E. P. (1994). Prevention of depressive symptoms in school children. Behaviour Research and Therapy. https://doi.org/10.1016/0005-7967(94)90160-0
  • Problems, C. (2010). The effects of a multiyear universal social-emotional learning program: The role of student and school characteristics. Journal of Consulting and Clinical Psychology. https://doi.org/10.1037/a0018607
  • Duncan, G. J., Dowsett, C. J., Claessens, A., Magnuson, K., Huston, A. C., Klebanov, P., … Japel, C. (2007). School Readiness and Later Achievement. Developmental Psychology. https://doi.org/10.1037/0012-1649.43.6.1428

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.