Följ dessa tips för att få stopp på skrikandet hemma

Följ dessa tips för att få stopp på skrikandet hemma
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

För många föräldrar är det vanligt att de börjar skrika på sina barn när de har nått sin gräns, men det är faktiskt möjligt att få stopp på skrikandet hemma och hålla en fridfull och respektfull miljö.

När ett barn vänjer sig vid föräldrarnas skrik slutar de till slut att reagera.

Följ våra tips om du vill få stopp på skrikandet hemma och istället lära dig att hantera situationer som uppstår på ett bra sätt.

Få stopp på skrikandet hemma genom att utveckla självkontroll

Se till att du kommunicerar med dina barn med en lugn och respektfull ton; det är bäst att föregå med gott exempel om man vill att även barnen ska bete sig ordentligt. Prata lugnt och respektfullt även om du känner dig frustrerad.

Lär dig att hantera dina känslor på ett hälsosamt sätt. Du är en förebild för dina barn, och genom att bete dig ordentligt kommer de att ta efter ditt beteende och lära sig hantera sina egna känslor och reaktioner.

Barnen kommer att bli mer empatiska om du visar dem hur man ska bete sig. De kommer att ta efter det de ser inom familjen. Om du pratar till dem på ett respektlöst sätt kommer de att göra likadant.

Tänk på att barn beter sig som barn, och det är också en del av anledningen till deras beteende.

Hjärnbarken är inte fullt utvecklad innan barnet når vuxen ålder. Du måste därför under deras mognadsprocess lära dem att bättre kontrollera sig själva och hur man kommer överens med andra.

Visa att du förstår dem när de försöker uttrycka sina känslor. Om du låter dem veta att du förstår hur de känner sig i en viss situation kommer de även att kunna förstå hur du känner och därmed relatera till dig bättre.

Om barnen förstår hur saker ligger till blir de inte lika benägna att bryta mot regler och uppvisa ett olämpligt beteende.

Flicka som skriker på pappa

Var inte bitter. Om du har något att säga eller om du har haft en dålig dag ska du slappna av innan du interagerar med andra.

Om du samlar på dig negativa tankar och känslor löper du större risk för att börja bråka med din familj. Försök att hålla dig sansad när du reagerar på situationer som uppstår.

Försök att även tänka på ditt barns perspektiv när du exempelvis sätter upp en regel eller ska försöka korrigera ett felaktigt beteende.

Försök få barnen att faktiskt vilja följa dina regler. De ska inte känna sig tvingade till att följa reglerna bara för att du säger det.

Var tyst om du verkligen är arg. Om du är upprörd är det bäst att undvika aggressiva reaktioner. Om du har svårigheter med att kontrollera vad du säger är det bäst att hålla tyst.

Ta ett djupt andetag, tänk på något som lugnar dig och undvik att säga saker som kan såra dina barn när du är irriterad.

Ord kan ha en negativ påverkan på din relation med dina barn. Tänk därför på vad du säger till dem.

Undvik stressiga situationer. Om du vet att du kommer bli stressad av att behöva rusa på morgonen ska du försöka se vad du kan förbereda dagen innan för att undvika stress.

Om du vet att du kommer känna dig stressad när du hanterar dina barn i olika situationer ska du försöka fundera ut sätt att hantera det. Du kan också be om hjälp från andra familjemedlemmar.

Få stopp på skrikandet mellan familjemedlemmar.

Träna tillsammans med familjen. Träning är ett väldigt effektivt sätt att hantera stress. Efter en halvtimmes träning kommer både kropp och sinne att kännas bättre, ni kommer vara mer avslappnade och det kommer i sin tur att skapa en lugnare miljö för alla.

Om ni dagligen tränar tillsammans kommer relationen mellan er att förbättras, vilket kommer att få stopp på skrikandet hemma så att ni får det lite lugnare.

Om det behövs kan du även hålla en viss distans de gånger du känner att du har nått din gräns och kanske tappar kontrollen. Håll en viss distans från dina barn och ta dig tid till att fundera över hur du kan lösa problemet på ett bra sätt.

Undvik att prata när du håller på att förlora kontrollen, för det kan få oönskade konsekvenser. Ta ett djupt andetag, slappna av och håll en distans när du behöver det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.