Också småsyskon kan känna svartsjuka

Vi kan förvänta oss att det förstfödda barnet blir avundsjukt vid ankomsten av ett syskon. Men det yngre barnet kan också uppleva dessa osäkerheter, eftersom det inte handlar om födelseordning utan om andra faktorer. Lär dig mer om svartsjuka hos småsyskon.
Också småsyskon kan känna svartsjuka
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Förhållandet mellan syskon är ett av de mest speciella och givande förhållandena som finns. Det är dock möjligt att konflikter och rivaliteter uppstår vid vissa tillfällen. Och även om detta oftare är fallet med det äldre syskonet, kan vi se att också småsyskon kan känna svartsjuka.

Även om det aldrig är trevligt att se ett barn må dåligt, är alla föräldrar beredda på att avundsjuka ska uppträda hos sitt förstfödda barn efter ankomsten av ett nytt syskon. Men vad händer när det är det är det yngre syskonet som manifesterar dessa osäkra beteenden?

Svartsjuka mellan syskon

Svartsjuka kan visa sig på olika sätt i olika situationer, men det är vanligt att svartsjukan gör barnet irriterat eller arg. Det kan gråta mer än vanligt och bli mer krävande, beroende eller klängig på föräldrarna.

Svartsjuka barn kan också vara avvisande mot sitt syskon eller ha ett otrevligt beteende mot dem. Specifikt när det är det yngre syskonet som upplever svartsjuka försöker detta ofta imitera det äldre syskonet och försöker uppnå samma prestationer och färdigheter som det.

Två syskon med ryggen mot varandra som ser arga ut.

Intressant nog är utlösaren för alla dessa beteenden rädslan för att förlora föräldrarnas tillgivenhet och uppmärksamhet. Nu är det förståeligt för oss alla att ett äldre syskon kan känna en rädsla för att förlora sin plats till en ny familjemedlem. Men hur förklarar vi förekomsten av svartsjuka hos yngre syskon? Faktum är att denna känsla inte beror på den åldern.

Varför uppstår svartsjuka hos småsyskon?

Nedan tar vi upp några av de faktorer som gör att avundsjuka uppstår hos småsyskon.

Småsyskon kan känna svartsjuka på grund av ett evolutionärt behov

Svartsjuka mellan syskon är vanligast mellan 18 månader och fem år, eftersom det är under denna tid som anknytning utvecklas och stärks. Barn är helt beroende av sina föräldrar, vilket är varför det är logiskt att de fruktar att förlora sin omvårdnad och vill försöka se till att upprätthålla den på alla sätt.

Svartsjuka är dessutom vanligare ju mindre åldersskillnaden är mellan syskonen. Detta beror på att deras behov är relativt lika vilket gör att de behöver samma uppmärksamhet från sina föräldrar. Två barn under två år måste båda bli ammade, hållna, få blöjbyte osv. Och föräldrarna kanske inte kan tillgodose båda deras behov samtidigt.

Familjens dynamik kan göra att småsyskon kan känna svartsjuka

Samtidigt uppstår svartsjuka hos småsyskon ofta på grund av vissa beteenden hos föräldrarna. Det är vanligt att det äldre barnet har vissa privilegier och fördelar och behandlas annorlunda jämfört med yngre syskon.

Det är också vanligt att föräldrar delegerar ansvar till äldre barn och ger dem viss “makt” över de andra syskonen, vilket inte alltid är välkommet. Att göra jämförelser mellan de två barnen är också en skadlig metod som kan utlösa rivaliteter.

Föräldrarnas utbildningsstil spelar också en viktig roll. I den meningen kan både för mycket tillåtelse och frånvaron av gränser, liksom bristen på tillgivenhet och omsorg, skapa ett kontinuerligt behov av tillgivenhet hos barnen och en oförmåga att dela sitt utrymme med andra.

Två bröder som slåss vid bordet.

Småsyskon kan känna svartsjuka på grund av inneboende egenskaper

Slutligen måste vi ta hänsyn till barnets temperament. De småbarn som är mer känsliga, men även de som är mindre känsliga men med låg tolerans för förändring och frustration, är mer benägna att uppleva denna känsla.

Ibland är det inte det faktum att föräldrar behandlar ett syskon orättvist som gör att svartsjuka uppstår. Det kan snarare vara en funktion av barnets förvrängda uppfattning. I dessa fall kommer inte föräldrarnas ökade uppmärksamhet och omsorg att vara helt tillräcklig för att minska svartsjukan.

Kan man förhindra svartsjuka hos småsyskon?

Även om det finns en komponent i barns svartsjuka som kan vara medfödd, är det sätt på vilket familjen hanterar svartsjukan mycket viktig. Därför är det viktigt att undvika att göra jämförelser mellan syskon och vara rättvis när det gäller lika behandling och privilegier. Det är viktigt att ägna tillräckligt med tid och uppmärksamhet åt varje barn individuellt.

En kärleksfull stil för uppfostran med konsekventa gränser kan också minska sannolikheten för svartsjuka. Men framför allt är det viktigt att förstå barnets osäkerhet och validera dess känslor. Om svartsjukan kvarstår eller skapar betydande obehag hos ditt barn, kan det vara en bra idé att söka professionell rådgivning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gonzalo, R. R., & de Luna, C. B. (2005). Los celos infantiles. Pediatría Atención Primaria7(27), 53-61.
  • Fernández, A., Gamarra, A., Izal, C., Betelu, M., & Pamplona, E. (2001). LA FAMILIA ANTE LOS CELOS INFANTILES: PAUTAS Y ORIENTACIONES. Recuperado de http://www. clinicajuandeborbon. com/CELOS% 20INFANTILES. pdf.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.