Att amma ditt barn, ett underbart sätt att visa din kärlek

Att amma ditt barn, ett underbart sätt att visa din kärlek
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 12 juni, 2021

När det kommer till amning skulle vi kunna skriva om tekniker, scheman, åsikter, mjölktyper, näringsinnehåll, åldrar, komplikationer, fördelar för immunsystemet, våra bröstvårtor, hormoner, kost… Men i dagens artikel har vi valt att prata om hur det att amma ditt barn är ett underbart sätt att visa din kärlek.

Ja, att amma ett barn är ett underbart sätt att visa din kärlek. Det är ett band mellan oss själva och vårt barn som vi vill erbjuda allt. Som specialisten Laura Gutman säger, blir amningen enkel när vi förstår att den är ett uttryck av kärlek.

Först måste den nyblivna mamman och hennes barn lära känna varandra. De måste knyta an, förstå varandra och börja kommunicera. De bör undvika att sätta press på sig själva eller stressa. Det är bäst att försöka lägga bort alla förväntningar, alla råd man har fått och alla förutfattade idéer om amning.

barn ammar och håller hand

Att amma utan stress

För att kunna amma utan stress och ångest måste vi förena oss med tanken att det inte spelar någon roll hur länge vi gör det eller hur ofta. Det som betyder något är att mamman och hennes barn förstår varandra. En dag kommer barnets huvud att vila lite högre upp, en annan dag kommer vår arm att hålla det lite lägre ner, och någon gång kan vi behöva ta en paus för att vi känner obehag eller smärta.

Poängen med att amma är inte bara att ge barnet mat. Det är också ett sätt att ge din bebis kärlek och närhet. Detta är en mycket viktig punkt. Om vi fokuserar för mycket på det önskade resultatet och vill anpassa våra babys sugreflex till våra förväntningar, kommer vi att hindra det första steget mot en lyckad amning.

När en bebis föds är deras sugereflex så stark att de bara behöver befinna sig nära mammans bröstvårta för att börja söka efter den och försöka suga sig fast. Denna inlärningsprocess är magnifik och kontakten vi känner med dem just i det ögonblicket känns verkligen som magi.

Det fantastiska med amningen är att se den enorma glädjen som får en mors doft, hjärtslag, värme och röst att hålla jämna steg med rytmen hos barnet som får i sig sin mat.

amma ditt barn är ett underbart sätt att visa din kärlek


För att vi ska kunna njuta av amningens skönhet behöver vi tid och avskildhet

När en mamma och ett barn lär känna varandra, kan kvinnan upptäcka att hon är helt absorberad av att bara titta på sin lilla bebis när den äter. Detta fenomen är så intimt och så tidlöst att det kräver avskildhet för att hon ska kunna njuta av det.

Barnet behöver stimulering och kommunikation med sin mamma. På samma sätt som mamman också behöver få känslomässig kontakt med sitt barn. Det är oerhört viktigt att lägga större vikt vid kärlek än teknik medan vi ammar. Detta är nämligen det första känslomässiga avtryck som blir tonsättande för vårt förhållande till våra barn. Det kommer att utgöra grunden för resten av denna relation. Att amma ditt barn är ett underbart sätt att visa din kärlek till den nyaste medlemmen i din familj.

Även om vi ​​inte kan amma vårt barn, måste vi fortfarande vara uppmärksamma på deras ansiktsuttryck, gester, beröringar och ljud. Dessa små beteenden är deras första försök att kommunicera med oss. ​​Det är deras sätt berätta vad de behöver och vi måste svara.

Det viktiga att komma ihåg är att genom att amma erbjuder vi en varm, ovillkorlig och kärleksfull anknytning. Utan stress och utan brådska. Förutom att producera bröstmjölk för ditt barn ger du samtidigt din bebis ett vackert avtryck av kärlek under detta första livsstadium.

För ett barn är deras mamma alltid deras trygghet. Hon kan ge ett helt unikt emotionellt stöd. Så vi måste komma ihåg att njuta av detta, för det skulle vara absurt att förneka dem bröstet för att de redan har ätit eller för att det inte är vid en tidpunkt som passar oss.

Att amma ditt barn, ett underbart sätt att visa din kärlek

Kärlek är inte en flyktig känsla. Kärlek är en enorm och överväldigande känsla som varje mamma och varje barn vill vara omgiven av. När en bebis vill ha mat vill den också ha värme, tillgivenhet och skydd. Precis allt det som en mamma erbjuder när hon håller sin lilla i famnen för att amma.

Eftersom spädbarn inte vet hur man säger “Jag vill ha kärlek“, uttrycker de det på karakteristiska sätt i varje steg av sin utveckling. Därför behöver vi bara hålla våra ögon och hjärtan öppna för att förstå att det att amma ditt barn framför allt är det bästa sättet att visa din kärlek.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.