Interpersonell intelligens hos barn: Vad det är och hur den utvecklas

Interpersonell eller social intelligens är förmågan att förstå andra människors känslor och handlingar. Det är också förmågan att kommunicera effektivt med andra.
Interpersonell intelligens hos barn: Vad det är och hur den utvecklas
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 14 januari, 2021

Interpersonell intelligens är en mycket speciell färdighet. Även om de flesta av oss föds med denna egenskap behåller väldigt få av oss den in i vuxen ålder.

Därför vill vi visa dig hur man utvecklar interpersonell intelligens hos barn så att de alltid bär den med sig.

Vad är interpersonell intelligens?

Denna sociala intelligens är en av de färdigheter som ingår i Howard Gardners teori om flera olika typer av intelligens. Det är en modell för att klassificera intelligenser som har haft stor inverkan inom utbildning och skola. Det har också banat vägar för barn med specifika talanger inom specifika områden.

Interpersonell intelligens handlar om förmågan att förstå andra människors känslor och beteenden. Den handlar också om att effektivt kommunicera med alla du pratar med.

Även om det kanske inte verkar lika viktigt som matematisk eller logisk intelligens är livskvaliteten hos människor som besitter interpersonell intelligens vanligtvis mycket bättre än de som inte utvecklar den.

“Interpersonell intelligens är en mycket speciell färdighet. Många barn har en välutvecklad sådan under barndomen.”

När vi var barn var många av oss känsliga för andra människornas känslor och situationer. Vi kunde lägga märke till våra föräldrars eller syskons humör genom att bara vara tillsammans med dem. Det här är en färdighet som många vuxna helt har förlorat.

Ett barns hjärna kan se världen omkring sig på ett annat sätt än vuxna och lära sig mer av den. Detta är vetenskapligt bevisat. Det är en biologisk aspekt som är mycket viktig för utvecklingen.

Interpersonell intelligens: dotter håller för ögonen på pappa
Som barn har vi också självförtroende till att ta nya sociala kontakter. Detta är en egenskap som många framgångsrika människor behåller som vuxna, som politiker, kändisar, företagsledare, etc.

Interpersonell intelligens kan avgöra ditt barns framgång i vuxenlivet

Utbildning är en grundläggande faktor i utvecklingen av alla barn, men det är inte den enda indikatorn på framgång senare i livet. Även om det är svårt att acceptera garanterar utbildning inte yrkesmässig framgång. Att ha både en bra utbildning och vara bra på att hantera sina medmänniskor kan dock göra en stor skillnad i en persons liv.

Att veta vad du ska säga vid vissa tillfällen kan vara den avgörande faktorn för att få det jobb du vill ha, din drömpartner eller bli den som omgivningen betraktar som en ledare. En låg kapacitet för interpersonell kommunikation kan tvärtom hindra dig från att uppnå något av detta.

Det kan vara ett tufft begrepp för vissa att begripa sig på. Men det är lätt att se att även om intelligens är viktigt är det inte värt någonting om du inte har goda sociala färdigheter.

Den goda nyheten är att det är möjligt att utveckla dessa egenskaper i alla åldrar. I den här artikeln tar vi upp dess utveckling under barndomen.

Fördelar med interpersonell intelligens

I vardagen hjälper interpersonell intelligens människor att:

  • Lösa konflikter med andra. Även barn kan göra detta.
  • Ha en mer professionell syn på allt du gör. Det betyder inte att du är smartare än andra. Det innebär att du med skicklighet kan använda alla dina färdigheter för att arbeta med andra, uppskatta kunskapen om andra och fungera bra i grupper eller på projekt som kräver samarbete.
  • Du kan förstå andras erfarenheter. Du kan känna verklig lycka över andras framgång eller bygga upp solidaritet.
  • Människor med hög interpersonell intelligens blir bra chefer. De vet exakt vad de ska säga till sina anställda, utan att få dem att känna sig bortgjorda eller skada deras självkänsla.
  • Deras förståelse för andra gör dem till bra rådgivare.

Interpersonell intelligens är inte bara förmågan att skaffa sig vänner. Det är en egenskap som gör att andra människor vill vara vänner med oss. Människor med stark social intelligens kan lysa upp en annan persons dag. Detta är viktigt för chefer, lärare och handledare, eftersom det är en egenskap som är svår att hitta. Den öppnar upp många möjligheter inom olika områden.

Så hur kan man uppmuntra denna intelligens hos barn?

Hur man uppmuntrar denna utveckling hos barn

Att utveckla interpersonell intelligens hos barn, såväl som att upprätthålla den, baseras på aktiviteter som utsätter ditt barn för olika interaktioner. Alla känslomässiga upplevelser, oavsett om de är glada, sorgsna eller läskiga, stannar kvar i barns minnen för alltid.

Detta hjälper barns hjärnor att koda många av de beteenden som de kommer att ha under hela sina liv. Det händer även om de inte kommer ihåg den specifika händelsen.

Interpersonell intelligens: större flicka hjälper liten flicka som trillat av sparkcykel
Den goda nyheten är att ett barns hjärna är neutral när det gäller att lära sig och strukturera information som den tar emot under barndomen. Barn kan lära sig att ha självförtroende, vara självsäkra, ärliga etc. Dessa egenskaper finns kvar i vuxen ålder.

För att uppmuntra denna färdighet hos barn har vi här samlat ihop några aktiviteter ni kan göra:

  • Teater och pjäser. Att delta i en föreställning, oavsett om de är i skolan eller hemma, hjälper till att utveckla flexibla attityder. Det hjälper dem att lära sig olika svar för att effektivt interagera socialt.
  • Leka fantasilekar. Att leka fantasilekar eller hitte-på är ett roligt sätt att förbättra sina sociala färdigheter. De kan låtsas vara en annan familjemedlem eller någon favoritkaraktär från en bok.
  • Skaffa nya vänner. Klasser, sporter och andra sociala aktiviteter är mycket bra möjligheter för barn att träffa nya människor. Det här är ett bra sätt för barn att lära sig att se saker från andra synvinklar och perspektiv. De kan också lära sig olika regler för att komma i kontakt med andra i skolan eller hemma.

Nyckeln till att stimulera sociala färdigheter hos barn

Interpersonell intelligens kan utvecklas på många fler sätt än bara de som vi nämnt här. Nyckeln är att exponera dina barn för nya interaktioner och erfarenheter. De kommer att komma ihåg dessa livet ut eftersom barn har en otrolig förmåga att lära sig.

Men det innebär inte att det är omöjligt att utveckla denna färdighet som vuxen. Till viss del är det precis som att lära sig ett andra språk, och beror mycket på i vilken ålder man börjar lära sig. Vuxna kan också lära sig detta, men det kan ta längre tid, eller så de kan behöva lära sig på andra sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Castelló, A., & Autet, M. C. (2011). Inteligencia interpersonal: conceptos clave. Revista electrónica interuniversitaria de formación del profesorado, 14(3), 23-35.
  • Gardner, H. (1990). La Teoría de las Inteligencias Múltiples de Gardner.
  • Leal, A., & TUTORIAL, O. Y. A. (2011). La inteligencia emocional. Digital Innovacion y experiencias educativas, 39.
  • Trujillo, M., & Rivas, L. (2005). Orígenes, evolución  y modelos de inteligencia emocional. INNOVAR, Revista de Ciencias Administrativas y Sociales. Universidad Nacional de Colombia. https://doi.org/10.15446/innovar
  • Velasco Bernal, J. J. (2016). LA INTELIGENCIA EMOCIONAL. Industrial Data. https://doi.org/10.15381/idata.v4i1.6677

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.