Förstå och övervinn ditt barns sömnregression

Spädbarn kan drabbas av sömnregression, och därför är det mycket viktigt för dig att förstå vad detta är för att kunna övervinna det.
Förstå och övervinn ditt barns sömnregression
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Sömn är mycket viktigt för föräldrar – lika värdefullt som luften de andas och maten de äter. För spädbarn är sömn lika viktigt, eller ännu viktigare. Det kan finnas tillfällen när ditt barn verkar börja sova bättre, men plötsligt kommer en helt förbryllande sömnregression.

Men i den här artikeln lär du dig vad detta är och vad du kan göra för att övervinna dessa prövande perioder!

Ett spädbarns sömnmönster

Om nyfödda barn tycks tillbringa större delen av dagen med att sova beror det på att de, på ett eller annat sätt, också gör det. Nyfödda sover normalt minst 16 timmar om dagen (både dag och natt).

Antalet timmar minskar med åldern, men vid sex månader behöver de lite mer än 14 timmars sömn. Efter att barn fyller ett år behöver de fortfarande lite mindre än 14 timmars sömn.

Tupplurar räknas som en del av den totala sömnen. Men eftersom varje barn är unikt varierar sömnbehovet. Troligen kommer det att ta ett par månader innan din nyfödda är hemmastadd i en önskad rutin med ungefär tre tupplurar per dag.

sömnregression: mamma och baby samsover

Om de första veckorna av ditt föräldraskap bara verkar vara en enda sömnlös dimma kan vi säga välkommen till klubben. Din nyfödda dikterar delvis när du kan sova baserat på när han eller hon sover. Var säker på att de flesta barn får cirka två tredjedelar av sina sömnbehov under natten efter tre månaders ålder.

Men ditt barns nya sömnmönster kan, och kommer att, förändras. Detta kallas sömnregression, och det är något som både spädbarn och lite större barn går igenom. Det är när spädbarn och småbarn börjar vakna slumpmässigt på natten och helt plötsligt hoppar över en tupplur utan någon uppenbar anledning.

Stadier och anledningar till sömnregression

Fem stadier av sömnregression förekommer hos spädbarn och småbarn:

  1. Vid fyra månaders ålder. Vid fyra månader tar en bebis kortare tupplurar och vaknar ofta till under natten. Denna regression är permanent.
  2. Vid åtta månaders ålder. Milstolpar i utvecklingen, som att lära sig krypa, inträffar oftast någon gång mellan åtta och tio månaders ålder. Dessutom lär sig barn många nya ord och de börjar få tänder i den här åldern. Allt detta är starka skäl som kan utlösa en regression.
  3. Vid elva månaders ålder. Nu förekommer en regression som främst påverkar dagvilan. Din bebis kan börja ta två tupplurar varje dag istället för flera. Din bebis är faktiskt inte redo att ha bara en vila förrän vid ungefär 15 månader.
  4. Vid 18 månaders ålder. Din bebis är nu ett barn och många faktorer bidrar till denna regression. Barn är nu mer oberoende när de kan gå och prata. De har också i många fall utvecklat konsten att ha raserianfall på en helt ny nivå. Ofta i kombination med en förkärlek för det fruktade ordet “nej”. Och naturligtvis är tandsprickningen fortfarande en faktor. Ja, sömnregressionen vid 18 månaders ålder kan bli riktigt påfrestande mycket fort.
  5. Vid två års ålder. Flera faktorer kan tillskrivas denna sömnregression. Ditt barn kanske börjar sova utan blöja, ankomsten av ett litet syskon, flytt från en spjälsäng till en stor säng etc.

Hur man hanterar en sömnregression

Du kan prova några metoder för att återställa eller stabilisera ditt barns sömnmönster. För det första, prova att erbjuda fler måltider, antingen på kvällen eller under dagen. Tillväxtspurter är inte bara för tonåringar. Kom ihåg att om din bebis är hungrig kommer han eller hon att vakna och behöva extra kalorier.

sömnregression: småbarn skriker på säng
Ingenting får en bebis att känna sig tryggare än att gosa med sin mamma eller pappa. Trösta din bebis med många kyssar och kramar men undvik att skapa dåliga vanor, som att vagga ditt barn tills sömns eller ge en napp när du redan har tagit bort den.

Brist på sömn gör alla trötta, så försök att införa en tidigare läggtid. Det här är en bra strategi om ditt barn börjar hoppa över en tupplur eller vaknar till ofta under natten.

Slutligen behöver du inte gå igenom detta ensam. Prata med andra föräldrar och be dem om tips och tricks. Och vänd dig naturligtvis till din partner. Ni sitter båda i samma båt.

När ditt barn gråter för att det inte vill sova

Små barn kan vara lite mer utmanande när de blir lite äldre, så prova dessa tips när ditt småbarn gråter för att han eller hon inte vill sova:

  • Sätt gränser. Det är du som är ansvarig och ditt barn behöver veta detta. Du är chefen. När det är dags att sova är det dags att sova.
  • Var konsekvent. Kom ihåg att det bara är en fas.
  • Var försiktig med förändringar. Du behöver inte drastiskt ändra ditt barns schema. Även denna sömnregression kommer att passera.
  • Andra problem. Var uppmärksam på ditt barn, eftersom hans eller henns sömnproblem kanske inte är en regression utan ett tecken på något annat problem.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.