Föräldrar kämpar för att få tillräckligt med sömn

Föräldrar kämpar för att få tillräckligt med sömn
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 juni, 2019

Den störta kampen för förstagångsföräldrar är att få tillräckligt med sömn eller att sova alls. De första dagarna kan vara svår och ansträngande, särskilt på grund av en rädsla för att inte veta om allt är okej.

Alla vet att nyfödda sover i många timmar om dagen, men de måste också matas. Bebisens vanor är ungefär desamma under både dagen och natten, vilket gör det svårt att få dem att anpassa sig till vårt schema under de första veckorna. Det är snarare vi som måste anpassa oss till deras och då kan det vara svårt att få tillräckligt med sömn.

Det viktiga är att både föräldrarna och barnet får tillräckligt med sömn och vila. Även om det kan vara komplicerat är det möjligt att sova med en nyfödd.

För både förstagångsföräldrar och för mer erfarna föräldrar är allt nytt för att barn är fulla av överraskningar. Det viktigaste att förstå är att den nyfödda är en egen individ, med sin egen personlighet, sina egna behov och särdrag.

vaken baby bredvid sovande föräldrar

Som vi sa kommer barnen att sova mycket, så låt oss försöka sova samtidigt som de gör.

Sover mammor mer än pappor?

Enligt vissa undersökningar har man funnit att mammor sover mer än pappor. Mammor tenderar att sova några timmar på natten och ta en tupplur under dagen medan barn sover. Fäder måste emellertid ofta arbeta under dagen även om de har fått för lite sömn på natten.

Det är välkänt att barn sover under hela dygnet och bara vaknar upp för att amma eller på grund av något obehag. Så mödrar kan sova mer, men i fragmenterade bitar. Att sova på detta sätt kan få dem att känna sig ännu tröttare.

Tips för att få tillräckligt med sömn som ny förälder

  • Dra nytta av alla möjligheter att vila. Det är viktigt för dig att utnyttja alla möjligheter att sova, även om det bara är för mycket korta perioder. Det är fantastiskt att kunna vila när barnet sover, vilket snart kommer att förändras. Brist på sömn kan leda till ökad trötthet, humörsvängningar och irritabilitet. Därför bör vi inte slösa bort ett tillfälle om vi alls kan förhindra det.
  • Ha tålamod. Efter den tredje månaden efter födseln börjar många bebisar att etablera en dygnsrytm. I vissa fall kan de sova på natten eller i alla fall i flera timmar i rad. Med tiden behöver de inte matas så ofta som tidigare. Du måste ha tålamod. De första månaderna kan vara svåra, men de är inte omöjliga. Tänk på att saker och ting blir lättare. När den nyfödda kan hitta hans eller hennes 24-timmars rytm kommer det att finnas mer möjligheter att återfå förlorad sömn.
  • Arbeta som ett lag. En av fördelarna med att leva som ett par är möjligheten att arbeta som ett lag. Att dela upp uppgifter mellan er två kan vara ett bra alternativ i detta skede. En av de vanligaste strategierna är att ni på natten turas om att ta hand om barnet. Under en natt är det moderns tur och nästa natt faderns. På så sätt blir tröttheten mindre. Men det är ofta omöjligt för dig att sova om barnet gråter mycket och skriker högt och då fungerar inte den här metoden.
man tittar på sovande spädbarn

Fler tips

  • Hjälp barnet vila. Det finns två typer av spädbarn: de som sover bra och de som gråter hela natten igenom. Att fortsätta att lugna en gråtande nyfödd bebis kan vara svårt. Det finns dock några beprövade tekniker som kan hjälpa honom eller henne att känna sig lugn. Det är till exempel bra att sjunga, lyssna på musik tillsammans eller gunga i en stol. Bebisar som sover bra vaknar bara när de är hungriga eller när blöjan behöver bytas. I det här fallet kommer föräldrarna ha mer tid att sova.
  • Förbättra din kost. Det är viktigt att få i oss så mycket näringsämnen vi kan för att bidra till vår vila och vårt välbefinnande. Några saker bör du dock undvika. Dessa inkluderar kaffe, läsk och till och med choklad, eftersom de har ämnen som teobromin. Vissa fall kan vissa typer av mat kan förhindra god sömn.
Detta kanske intresserar dig
Hur många timmars sömn förloras när bebisen kommer?
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
Hur många timmars sömn förloras när bebisen kommer?

Många undrar hur många timmars sömn föräldrar förlorar när de får barn, och nyligen publicerade studier har avslöjat detta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Innehållet hos Att vara mamma är endast skrivet i utbildande och informativt syfte. Det kan under inga omständigheter ersätta diagnos, råd eller behandling från en fackman. I fall av tveksamhet är det bäst att rådgöra med en betrodd specialist.