I den här artikeln kommer vi prata om krypandets olika stadier. Ett barn utvecklas i sekvenser, vilket innebär att en färdighet bidrar till en annan. Barnet börjar först lära sig enkla rörelser, och allteftersom lär det sig mer avancerade saker.
Nervsystemets olika delar är samspelta och var och en av dessa delar interagerar med varandra så att barnet utvecklas korrekt. Detta är en linjär utveckling.
Hur krypandets olika stadier börjar
Bebisar börjar krypa under det första året då de är runt 9 månader gamla. Vi bör dock poängtera att alla barn utvecklas i sin egen takt och att det inte är varje barn som går igenom krypandets olika stadier. Vissa barn lär sig att gå utan att först ha behövt krypa.
Rörelsernas utveckling är indelad i två grupper: utvecklingen av generella och finmotoriska färdigheter.
Den första gruppen involverar kontroll av hållningen och koordinationsförmågan medan de finmotoriska har att göra med koordination mellan handen och ögat samt skrivmusklerna etc.
När ett barn har lärt sig att hålla huvudet rakt och att hålla upp sina armar, kan det börja lära sig att vända på sig. Detta kommer sedan hjälpa det med att utveckla nya förmågor.
För att lära sig krypa och gå krävs att barnet kan vrida på sig och även synkronisera kroppens olika rörelser.
Tips för att hjälpa barnet att krypa
Tack vare krypandets olika stadier kan barnet utveckla synförmågan, talförmågan, lokalsinnet etc.
Här är några tips för att lära barnet att krypa. Om du märker att det börjar med dessa ställningar och gester så kan du hjälpa det att vidareutvecklas:
När barnet börjar röra sig med sina händer så kan du ställa dig bakom och styra benen för att hjälpa det att lära sig krypa. Det är viktigt att barnet verkligen vill röra på sig och att det använder någon kroppsdel för detta.
När barnet sitter ner är det viktigt att man hjälper det att stödja sig på sina händer. Det bör böja sina knän och flytta benen bakom sig så att det hamnar i en ställning där det kan krypa.
När barnet sedan befinner sig i denna ställning kommer det gradvis börja lära sig att alternera mellan den sittande ställningen och krypställningen. Det kommer börja märka att det kan växla mellan dessa två ställningar.
Efter denna process kommer det börja märka att det kan knuffa sig fram på golvet för att börja krypa. Det är bra om det klarar av detta vid runt 12 månaders ålder.
Krypandets fördelar
Barnets motoriska aktivitet är nära relaterat till utvecklingen av barnets intelligens. För att kunna skriva så måste barnet t.ex. utveckla sin finmotorik. Krypandet hjälper dessutom barnet att lära sig bättre:
När barnet utför koordinerade rörelser utvecklas det en neurologisk funktion som gör att barnet kan röra högerarmen och vänsterbenet på samma gång och vice versa. När barnet kryper kommer det samtidigt att stärka sina muskler, vilket gör att det senare kommer att kunna ställa sig upp.
Barn som kryper kommer dessutom att utveckla sin syn. De lär sig att fokusera på ett föremål ca 30-40 cm framför dem.
De utvecklar balanssinnet.
Krypandet utvecklar barnets känsel i händerna.
Koordinationen mellan ögonen och händerna förbättras.
Babygym är rekreationsmattor som är speciellt utformade för att ge små barn underhållning och stimulans. Genom leksaker, musik och attraktiva färger hjälper dessa mattor till att utveckla ett barns motorfunktioner. De stimulerar också koncentrationsförmågan och nyfikenheten att utforska sin omgivning.…
Spädbarn behöver gott om sömn och vila för att utvecklas väl. Att engagera sig i aktiviteter när de är vakna är dock avgörande för deras utveckling. Babysim är ett utmärkt alternativ för att stimulera ditt barns kropp och sinne. Dessutom…
Att gömma favoritleksaken när ni leker tillsammans är ett bra sätt att bidra till visuell utveckling hos barn. Även om du lämnar bara en liten del av leksaken synlig så kommer din bebis att kunna hitta den. För små barn…
Fördelarna med att sjunga för ditt barn är otaliga. Att sjunga hjälper till att stärka det kärleksfulla band du har med ditt barn. Genom sången uppfattar spädbarn deras mammas kärlek och detta gynnar den känslomässiga anknytningen mellan mamma och barn.…
Den stimulans som barn behöver när de ska lära sig att gå varierar. Vissa stadier kräver också mer stimulans än andra, men de är ändå lika viktiga. Under barnets utveckling kommer det att kunna lära sig många saker på egen…
På ett ögonblick har din bebis redan kommit in i sin sjunde månad i livet, och nu vill hon förmodligen bli lite mer självgående. Hon har kanske börjat sätta sig upp på egen hand och till och med börjat krypa…