När tar bebisar sina första steg?

Om du vill att din bebis ska börja gå så finns det några saker du kan iaktta för att se om han eller hon är redo. När det är dags kommer idéerna i den här artikeln att hjälpa dig när bebisen tar sina första steg.
När tar bebisar sina första steg?

Senaste uppdateringen: 08 april, 2019

Om det är ett ögonblick som föräldrar kommer ihåg för alltid, så är det när deras barn börjar gå. Med tanke på detta kan du förstå varför föräldrar kan vara så ängsliga för att det ska hända. Därför är många föräldrar otåliga och vill veta när deras barn kommer att ta sina första steg.

Du har förberett allt: du barnsäkrat möbler och farliga föremål, du ger ditt barns utrymme och möjlighet. Du har alltid en hand tillgänglig för att hjälpa honom om han vill försöka. Det verkar dock vara så att barnet fortfarande inte är redo att ta sina första steg.

Den otåliga förälderns känsla gör bara den här situationen värre. Faktum är att du inte bör glömma att barn kommer att gå när de är redo. Om du vill veta mer om denna efterlängtade händelse, fortsätt läsa.

I den här artikeln kommer vi att berätta vad du kan förvänta dig och hur du hjälper ditt barns utveckling så att han eller hon kan börja gå.

Vid vilken ålder tar barn sina första steg?

Detta kan avskräcka dig lite, men sanningen är att det inte finns någon bestämd ålder för när någon tar sina första steg. Detta är en naturlig process som beror på många saker, precis som när de börjar prata och krypa etc.

Barn börjar normalt gå mellan 9 och 12 månader. Men du behöver inte oroa dig om de dröjer några månader till. Så länge inget verkar onormalt är det helt i sin ordning.

Din bebis kan också överraska dig och ta dina första steg vid 8 månaders ålder eller till och med vid 7 månader.

Utvecklingen, det fysiska tillståndet och det neurologiska tillståndet hos varje bebis, är unik. Det är omöjligt att fastställa en fast ålder för vad som är “normalt”. Det är dock viktigt att konstatera att om din bebis inte har tagit sina första steg vid 18 månaders ålder så är det dags att konsultera din barnläkare.

barn i gåstol

Vad gör jag om min bebis inte går i tid?

Om din bebis är 18 månader och fortfarande inte har tagit sina första steg så bör du rådfråga din läkare eller ta upp det med barnavårdscentralen. Vid denna kontroll kommer din läkare att köra några rutinprov för att analysera ditt barns allmänna tillstånd. Faktorer som kan orsaka denna fördröjning är:

  • Barnet kryper så bra att han behöver inte gå för att röra sig som han vill.
  • Hon är en lugn, tyst bebis och vill inte ta nya risker än.
  • Hans utvecklingsprocess är långsam på grund av genetiska problem eller för att han var för tidigt född.
  • Hon är lite överviktig, vilket gör det svårare att förflytta sig.
  • Brist på stimulans.
  • Syn- eller hörselproblem som kan påverka hans balans.
  • Mer specifika psykomotoriska förseningar som barnläkaren kan identifiera.

Sanningen är att det inte finns någon bestämd ålder för när barn tar sina första steg. Det här är en naturlig process som beror på många saker.

Aktiviteter för att lära din bebis att gå

För att hjälpa barn att lära sig gå, finns det vissa “övningar” som vi kan träna för att hjälpa dem att hålla balansen och inte trilla.

Självklart kan du bara göra det när barnet är redo. Hur kan du veta när din bebis är redo? Du märker att de är tillräckligt starka för att stå på fötterna – med eller utan hjälp – och kan till och med försöka ta ett steg.

En av övningarna består av att sätta barnet framför dig, hålla hennes händer och försiktigt trycka på hennes fötter med dina fötterna. Du kan göra detta medan du räknar eller sjunger. På så sätt hör din bebis din röst och kan fokusera mer på sina första steg.

Bebisfötter på golv

Du kan också hjälpa henne genom att sätta henne i hennes gåstol och försöka uppmuntra henne att gå medan hon håller i den. Ett sätt att göra detta är att försöka locka henne med en leksak som hon gillar så hon blir glad när hon når den. Till sist kommer hon att uppmuntras att gå utan att hålla fast vid någonting.

Under hela denna process måste du vara mycket försiktig så att ditt barn inte faller och skadar sig själv. Detta kan till och med göra henne rädd för att ta sina första steg.

Dessutom måste du komma ihåg att du måste vara tålmodig och glädjas med din bebis framsteg. Allt kommer med sin tid. Det finns inget bättre än att få vara åskådare till denna scen och se din bebis växa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Adolph, K. E., Cole, W. G., Komati, M., Garciaguirre, J. S., Badaly, D., Lingeman, J. M., … Sotsky, R. B. (2012). How Do You Learn to Walk? Thousands of Steps and Dozens of Falls per Day. Psychological Science. https://doi.org/10.1177/0956797612446346

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.