Hur man identifierar begåvade bebisar

Vissa spädbarn lär sig lättare och utvecklas snabbare än andra. Ta reda på hur du identifierar begåvade bebisar i följande artikel.
Hur man identifierar begåvade bebisar
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Fram till ungefär sex års ålder är det inte direkt lönt att tala om intelligenskvoter (IQ) hos barn. Även om det finns test anpassade för förskolestadiet är den kognitiva utvecklingen under dessa år svindlande och resultaten kan variera enormt om de genomförs väldigt tidigt. Men det finns fler ledtrådar som kan hjälpa oss att identifiera begåvade bebisar.

Det uppskattas att en särskild begåvning har en genetisk komponent som visar sig hos mellan 40 och 80 % av individerna, men miljöpåverkan spelar också en viktig roll i utvecklingen av detta tillstånd.

Det är möjligt att upptäcka tecken på stor intelligens eller lätthet att lära sig redan under de första månaderna av livet. Om du misstänker att ditt barn faller inom denna kategori bör du därför konsultera en specialist på området.

Varför är det viktigt att identifiera begåvade barn?

Barn med hög kapacitet har särskilda behov, inte bara på nivån av kognitiv stimulering utan också på den psykologiskt affektiva nivån.

Föräldrar behöver känna till och förstå sina barn väl för att kunna anpassa sitt föräldraskap och deras uppfostran. På så sätt kan de ge sina barn de bästa möjligheterna till deras holistiska utveckling, samt hjälpa dem att reglera eventuella rädslor eller svårigheter.

Att veta om små barn är begåvade är en viktig del av informationen när man fattar beslut om skolgång eftersom det är viktigt att de inte bara drar nytta av sin fulla potential, utan också att de är lyckliga.

Huvudsyftet är inte att överstimulera barnet eller att försöka påskynda eller tvinga fram deras utveckling. Det handlar helt enkelt om att förstå och möta deras behov på bästa möjliga sätt, vilka kan skilja sig från andra spädbarn i deras ålder.

En bebis klädd i kostym som sitter framför en teckning av en representation av de två hjärnhalvorna.

Hur man identifierar begåvade bebisar

Vi måste betona att det inte finns några entydiga tecken på att en bebis har en förhöjd kognitiv kapacitet. Trots det kan förekomsten av vissa ledtrådar peka på det faktum att barnet lär sig, förstår och förvärvar vissa färdigheter i en snabbare takt än andra barn.

Första tecknen på begåvning

Vissa tecken på begåvning är uppenbara från de första månaderna av livet. Till exempel är en bebis med en fokuserad och alert blick kort efter födseln sällsynt, men inte omöjlig att se.

Ofta dyker det sociala leendet hos dessa små upp tidigt, medan det vanligtvis dyker upp mellan den första och andra månaden i livet hos andra barn.

Utvecklingsmilstolpar

Ett av de viktigaste tecknen på begåvning är att dessa barn når utvecklingsmilstolpar tidigare. Till exempel:

  • De kan krypa före sex månader och gå före 11 månader. En del av dem hoppar över krypandet helt och börjar gå redan vid åtta eller nio månaders ålder.
  • När det gäller språk talar några av dessa barn ord redan vid sex eller åtta månader. Andra, även om de inte börjar prata tidigt, utvecklar språk snabbt. Efter deras ettårsdag har dessa spädbarn ett stort ordförråd och förmågan att föra ett samtal. Det är också vanligt att de hoppar över perioden med babblande.
  • Kontroll över sina toalettbesök kan förvärvas snabbt så att dessa barn före 10 månader kan kommunicera sin önskan att gå på toaletten.

Nyfikenhet och motivation att lära

Begåvade bebisar är nyfikna, benägna att utforska sin miljö och mycket motiverade att lära sig. För dem är den här typen av aktiviteter förstärkande och de behöver ingen extra knuff från sina vårdgivare.

De har tidigt ett intresse för bokstäver och siffror, kan lära sig läsa före fyra års ålder och är ivriga läsare.

Aktivitet, energi och behov av stimulans

Något som är lätt att uppskatta från början är att begåvade bebisar behöver mer stimulans. De föredrar nya föremål och miljöer och kan bli irriterade om de tillbringar för lång tid i samma utrymme eller med samma aktivitet. De blir snabbt uttråkade.

Likaså kan de ha svårt att somna och sova mindre än andra barn i deras ålder. De är i allmänhet mycket aktiva och energiska spädbarn.

Finmotorisk utveckling

Utvecklingen av finmotorik går snabbare och efter nio månader kan de vända blad i en bok eller enkelt lägga barnpussel.

Andra tecken som hjälper oss att identifiera begåvade bebisar

Utöver ovanstående finns det andra tecken som bör beaktas som möjliga tecken:

  • De uppvisar en sensorisk överkänslighet. Det vill säga, de är överdrivet känsliga för buller, ljus, lukter eller texturer.
  • Deras minne är utmärkt och de kan tidigt känna igen och komma ihåg människor, föremål och miljöer.
  • De är känsliga och empatiska barn. De kan uttrycka intresse och oro för andra människor eller djur i situationer som andra barn inte skulle lägga märke till.
En bebis som spelar piano.

Begåvade bebisar kräver särskild förståelse

Eftersom det inte finns något definitivt sätt att veta om din bebis är begåvad, är det viktigt att du är uppmärksam på framstegen i ditt barns utveckling.

Att överväga möjligheten att ditt barn är begåvat kommer att hjälpa dig att förstå många av dess attityder och beteenden, samt svara med större lyhördhet för deras krav.

Erbjud dem varierad stimulans, uppmuntra deras naturliga nyfikenhet att lära, och framför allt, hjälp dem att hantera sin överkänslighet, speciellt när de växer.

Även om du kan upptäcka suggestiva tecken, kom ihåg att endast utbildad vårdpersonal kan avgöra om ett barn är begåvat. Av denna anledning, ta ovanstående tecken med försiktighet och sök nödvändiga råd i tid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Secadas, F., & Pomar, C. (2003). Quién es superdotado. EduPsykhé: Revista de Psicología y Psicopedagogía, 2 (1), 3-26.
  • Sánchez, E. (2003): Los niños superdotados: Una aproximación a su realidad. Madrid: defensor del Menor de la Comunidad de Madrid.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.