5 aktiviteter för att utforska taktil stimulans för barn

Vår känsel ger oss information om vår omgivning och våra egna kroppar. Upptäck 5 aktiviteter för att utforska taktil stimulans för barn.
5 aktiviteter för att utforska taktil stimulans för barn
Azucena Fernández

Skriven och verifierad av läraren Azucena Fernández.

Senaste uppdateringen: 31 oktober, 2022

Taktil stimulans är grundläggande från en tidig ålder för barn. Att uppleva och förstå de olika sinnena (syn, hörsel, lukt, smak och känsel) är mycket viktigt. Sinnena hjälper inte bara barn att utforska sin värld utan också att förstå sin miljö och sina egna kroppar.

Våra upplevelser är grunden för all kunskap. Vårt lärande beror på de sensationer som omger oss, på de sensationer som våra sinnen utforskar. När vi stimulerar dessa sinnen stimulerar vi – på ett sätt – strukturell tillväxt av hjärnan.

Känseln är ett av de viktigaste sinnena. Det är ett av de första sinnena som människan utvecklar.

I den här artikeln kommer vi framförallt att fokusera på taktil stimulans – på beröring och känseln. Vi listar här sensoriska aktiviteter för barn som fokuserar specifikt på den här typen av stimulans.

5 aktiviteter för att utforska taktil stimulans för barn 

1. Blindbock

En bra lek för att stimulera sinnena består av sätta en ögonbindel på ett barn och be honom eller henne att leta upp sina vänner eller syskon. När han hittar dem måste barnet med ögonbindel identifiera personen utan att titta.

Ett annat alternativ är att låta barn leta efter föremål. För att göra detta, be barnet röra vid föremål som han eller hon hittar i rummet och gissa vad de är för något.

Vi föreslår att du lägger till nya objekt utan att dina barn ser dem och låter dem gissa vad de är. Till exempel kan du ta dina barn till ett kontor och låta dem röra böcker, pennor, suddgummin, en skrivbordslampa osv. Låt dem beskriva exakt vad de känner och vad de tror att de rör vid.

taktil stimulans: blindbock

2. En texturlåda

Som namnet antyder kan du sätta ihop en låda med olika texturer. Du behöver en låda där du kan ha små separata utrymmen. Till exempel kan du sätta tomma yoghurtbehållare inuti.

Du kan sedan fylla varje utrymme med olika objekt. Förutom föremål kan du också använda saker som ris (torrt eller kokt), olja, varmt vatten, frön, sand etc. Låt dina barn sedan utforska de olika strukturerna med sina händer.

3. Identifiera ett föremål i en påse

Ett annat sätt att utforska taktil stimulans för barn involverar en påse full av olika föremål. Välj en mängd olika objekt som är lätta att identifiera med känseln. Till exempel en kam, nycklar, klossar, kulor osv. Be sedan barnen identifiera föremål som de hittar i påsen utan att titta.

Ett annat sätt att leka denna lek är att låta ett barn beskriva ett av föremålen för de andra i gruppen. Sedan ska resten av barnen hitta det givna föremålet i påsen utan att titta. Tanken är att de ska röra vid föremålen och sedan ta ut det som bäst passar beskrivningen. Du kan också be barnen stoppa in händerna i påsen, röra vid ett föremål och beskriva det.

4. Lek med raklödder

Det här är den mest komplicerade aktiviteten på vår lista ur en organisatorisk synvinkel. Den handlar om att ta fram flera skålar och lägga lite raklödder i var och en. Blanda sedan lite olika färgade vattenfärger i varje skål för att färga löddret.

Lägg sedan ett stort pappersark på ett bord (papper från en rulle är bäst). Be barnen att rita ett föremål – ett djur eller en frukt till exempel. Låt dem sedan färga sin ritning med det färgade raklöddret med sina händer. Detta är en mycket rolig aktivitet för att experimentera med beröring och sensationer.

taktil stimulans: fingerfärg

5. Trolldeg

Trolldeg och modellera är material som nästan alla barn älskar. De kan använda dessa material för att skapa vad de än kan tänka sig och utveckla sina fantasi. Dessutom förbättrar det deras koncentration genom att erbjuda dem långsiktiga och kortsiktiga mål.

Att leka med modellera är inte bara roligt, utan är också avslappnande och främjar fokus och koncentrationsförmåga. Det är ett utmärkt alternativ för att hjälpa barn att lugna ner sig efter ett raseriutbrott eller när de har varit ledsna. Det är också en fantastisk aktivitet för barn som är hyperaktiva.

Slutsats

Med dessa enkla aktiviteter ger du dina barn möjlighet att utveckla sin förmåga att röra vid saker och känna. Att utforska och uppleva föremål är en grundläggande del av ett barns utvecklingsprocess. Således ä de aktiviteter vi har tagit upp fördelaktiga för alla typer av inlärning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.