Kan amning orsaka karies?

Risken för att din lilla ska utveckla hål är inte någon anledning till avvänjning. Detta eftersom amning inte normalt kan orsaka karies.
Kan amning orsaka karies?
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2023

Att amma ett barn har många fördelar för både mamma och barn. Men många kvinnor får felaktigt rådet att avvänja sina barn tidigt. Argumentet är att amning kan orsaka karies och därför kan bebisar utveckla hål om de fortsätter att amma.

Denna uppfattning är dock felaktig. Faktum är att den komplexa sammansättningen av bröstmjölk gör att denna biologiska vätska i realiteten skyddar munnen och förhindrar sjukdomen. I den här artikeln kommer vi att berätta allt du behöver veta om det så att du kan amma ditt barn utan oro.

Hur utvecklas hål i tänderna hos barn?

Hål under tidig barndom är en komplex sjukdom som påverkar barns tänder. I dessa fall förlorar mjölktändernas hårda vävnader sina mineraler och förstörs. Bakterier metaboliserar socker och producerar syror som sänker pH-värdet i munnen. Därmed blir surheten i den orala miljön ansvarig för avmineraliseringen av tänderna.

Flera villkor är nödvändiga för att sjukdomen ska uppstå. Nämligen:

  • Närvaro av tänder: Karies är en möjlighet så snart tänder dyker upp i barnets mun.
  • Kariogena bakterier: För att håligheter ska uppstå måste barnets mun ha koloniserats av bakterier som kan orsaka sjukdomen, såsom Streptococcus mutans. För det mesta är det föräldrarna som oavsiktligt överför bakterier från sin egen munhåla till sina barns munnar.
  • Diet: Kolhydrater, särskilt enkla sockerarter, fungerar som substrat för bakterier i munnen. Juicer, godis, läsk, bakverk och ultrabearbetade livsmedel är de mest riskfyllda livsmedlen.
  • Tid: Beständigheten och ansamlingen av bakterier och matrester på tandytor under långa tidsperioder gynnar utvecklingen av sjukdomen. Sällsynt tandborstning eller konsumtion av klibbig mat ökar risken.
  • Individuella faktorer: Vissa barn är mer benägna att få hål. Lägre salivproduktion till följd av vissa sjukdomar eller användning av vissa mediciner, emaljdefekter och tandytor med oregelbunden anatomi är några exempel.
Ett litet barn hos tandläkaren.
Amning orsakar inte karies. Snarare kan vissa metoder och vanor öka risken. Att besöka tandläkaren är nyckeln.

Egenskaperna hos bröstmjölk i bebisars mun

Världshälsoorganisationen rekommenderar exklusiv amning under de första 6 månaderna av livet. Därefter ska det kompletteras med annan mat till 2 års ålder eller tills mamman och barnet så önskar. Bröstmjölk är en vätska med stor biologisk komplexitet. Dess sammansättning och fysiologiska verkan gör att detta livsmedel inte anses vara kariogent. Tvärtom kan vi säga att det förhindrar utvecklingen av hål i tänderna. Dessa är några av de delar av dess sammansättning som påverkar munhälsan:

  • Försvarsfaktorer: Vissa av komponenterna i mjölk, såsom immunglobuliner och vissa enzymer, hämmar bakterietillväxt. Dessutom konkurrerar bakteriefloran i bröstmjölk med patogena bakterier i kroppen och uppnår vad som kallas konkurrensutslagning.
  • Mineraler: Kalcium, fosfor och proteiner som kasein gör att bröstmjölk främjar remineralisering av tänder.
  • Neutralt pH: Arginin och urea, som finns i bröstmjölk, främjar ökningen av salivens pH och förhindrar därför förlust av mineraler från tandytorna.
  • Laktasenzym: Syntetiserar laktos i tunntarmen. Detta innebär att bakterierna i munnen inte kommer att ha någon glukos att metabolisera.
  • Salivsekretion: Detta är ett naturligt försvarselement mot karies

Sugreflexen, en annan skyddsfaktor

När barnet tar mjölk från bröstet är bröstvårtan placerad i den bakre delen av munnen. Mjölken avsätts bort från tänderna, vilket dessutom utlöser en omedelbar sväljning.

Detta händer inte vid flaskmatning, för när barnet suger faller mjölken i den främre delen av munnen och samlas runt tänderna. Om bröstvårtan inte aktivt ammas av barnet, då rinner inte mjölken kontinuerligt.

Ett barn som ammar.
Amningens mekanik är en faktor som minskar risken för karies. Å andra sidan, om användningen av flaskor inte åtföljs av god munhygien, kan det gynna uppkomsten av sjukdomen.

Sambandet mellan amning och karies hos barn

Enligt Spanish Association of Pediatrics (AEP) finns det inga vetenskapliga bevis som visar att amning kan orsaka karies. Faktum är att flera vetenskapliga recensioner drar slutsatsen att denna typ av utfodring inte är en riskfaktor för utveckling av karies.

Amning orsakar inte hål. Det finns dock andra faktorer associerade med spädbarnsmatning som kan gynna uppkomsten av sjukdomen hos barn:

  • Dålig tandhygien: Frånvaron av tandborstning, eller otillräcklig eller sällsynt borstning, gynnar ansamling av bakterier och matrester.
  • Kompletterande utfodring: När halvfast och fast föda införlivas i barnets kost uppstår en stor tillgång på substrat för bakterier i munnen. Om denna mat innehåller enkla sockerarter, som de som finns i godis, ultrabearbetade livsmedel, juicer och läsk, är risken mycket större.
  • Frekvent nattmatning: Under natten är salivproduktionen lägre. Detta minskar den skyddande och renande effekten av denna vätska. Om barnet ammar många gånger under natten och munnen inte är ordentligt sanerad ökar risken för håligheter.
  • Tidig överföring av bakterier: Övningar som att blåsa på eller smaka på barnets mat, dela redskap, rengöra nappen med saliv eller kyssa bebisar på munnen gynnar överföringen av patogena bakterier. Denna risk är högre om föräldrarna lider av karies.
  • Otillräcklig fluorexponering: Fluor hjälper till att stärka tandemaljen och förhindrar hål i tänderna. Därför bör tandkrämer som innehåller fluor användas när man borstar barns tänder, så länge barnet är gammalt nog att inte svälja tandkrämen.
  • Brist på ordentliga råd: Många föräldrar är omedvetna om risken för hål i sina barns tänder från det ögonblick de dyker upp i munnen. Att träffa en pediatrisk tandläkare redan under barnets första levnadsår gör att de kan lära sig hur man håller sitt barns mun frisk.

Amning utan karies är möjligt

Som vi sa så kan amning i sig självt inte orsaka karies. Därför är risken för att din lilla ska utveckla hål inte en anledning att avvänja ditt barn.

Så du kan amma ditt barn med sinnesfrid, din mjölk orsakar inte några skador på ditt barns mun. Med amning och korrekt munhygien, regelbundna besök hos barntandläkaren och en hälsosam kompletterande kost tar du hand om ditt barns munhälsa på bästa sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jones, C. A. (2020). Physiology of Normal Swallow. Multidisciplinary Management of Pediatric Voice and Swallowing Disorders, 135-142.
  • Walton, J., & Silva, P. (2018). Physiology of swallowing. Surgery (Oxford)36(10), 529-534.
  • Nunes, A. M. M., Alves, C. M. C., Borba de Araujo, F., Ortiz, T. M. L., Ribeiro, M. R. C., Silva, A. A. M. D., & Ribeiro, C. C. C. (2012). Association between prolonged breast‐feeding and early childhood caries: a hierarchical approach. Community dentistry and oral epidemiology40(6), 542-549.
  • Lactancia materna y caries. Comité de Lactancia Materna de la Asociación Española de Pediatría (AEP).
  • Palmer, B. (2000). Breastfeeding and infant caries: no connection. ABM News and Views6(4), 27-31.
  • Kramer, M. S., Vanilovich, I., Matush, L., Bogdanovich, N., Zhang, X., Shishko, G., … & Platt, R. W. (2007). The effect of prolonged and exclusive breast-feeding on dental caries in early school-age children. Caries Research41(6), 484-488.
  • Ramírez, M. A. M., Hernández, A. G., Muñoz, E. E. H., Hernández, H. I., & Flores, R. R. (2020). Lactancia materna y caries de la infancia temprana. Revista de Odontopediatría Latinoamericana6(2), 90-98.
  • Roca, E. C., Llorente, M. C., Vicente, G. S., & Díaz, L. R. (2020). Factores de riesgos en la génesis de la caries dental en edad temprana y efectos de la lactancia materna. Revista Cubana de Estomatología57(2).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.