Fördelar och myter om flaskmatning

Det cirkulerar många myter och missuppfattningar om flaskmatning. Idag slår vi hål på några av dem!
Fördelar och myter om flaskmatning

Senaste uppdateringen: 10 maj, 2018

Det finns många felaktiga påståenden om flaskmatning och dess påstådda nackdelar. Många påståenden är faktiskt helt falska, eller ger i bästa fall en missvisande bild som inte stämmer överens med hur flaskmatning ter sig idag.

Många kvinnor får obefogad kritik för att de väljer flaskmatning över amning. För många är det dessutom inte ett val, eftersom det finns många saker som kan sätta käppar i hjulet för framgångsrik amning. För vissa går det lekande lätt, medan det för andra är extremt svårt eller rentutav omöjligt.

Idag vill vi ta tillfället i akt att reda ut några av missuppfattningarna om flaskmatning. Vi ska även ge lite tips för hur du kan göra matningen ännu finare och mer intim med din bebis.

Mamma med bebis

Myter om flaskmatning

Barnet får inte tillräckligt med näring från mjölkersättning

Bröstmjölk är av naturliga skäl bra för bebisar, men modern mjölkersättning har fulländats efter åratal av forskning. Mjölken innehåller allt en bebis behöver och möjliggör utmärkt tillväxt och utveckling för ditt barn.

En bebis som får bröstmjölksersättning kommer vara precis lika glad, nyfiken och full av bus som en bebis om ammas på det konventionella sättet.

Dagens modersmjölksersättning innehåller faktiskt flera näringsämnen som ammande barn kan behöva få i sig från andra källor. Dessa inkluderar bland annat vitamin D.

Man får heller inte glömma att bröstmjölkens näringsinnehåll kan variera baserat på vad mamman äter. Det är något man inte behöver ta ställning till när man matar med flaska.

Flaskmatning är inte lika intimt som amning

Det är helt är beroende på hur man lägger upp matningen. Vill man att proceduren ska vara precis lika intim och fin som när man ammar är det fullt möjligt. Det bästa är givetvis att vara hemma vid matningen, där det är lugnt och stilla för båda mamman och bebisen.

Det som många inte tänker på, och som gör att många uppfattar flaskmatning som mindre speciellt, är bristen på hudkontakt. Utöver det är det även viktigt att lägga bebisen på ett sådant sätt att ni får ögonkontakt.

Att ta hand om sin bebis samtidigt som man ger den näring är vad som skapar det fantastiska bandet, inte varifrån vätskan råkar komma. Är du hemma är det ett perfekt tillfälle att ta av dig på överkroppen och placera bebisen nära bröstet. Istället för bröstvårtan får han dock flaskan, och han kommer vara precis lika nöjd ändå.

Bebis på mage

Modersmjölksersättning måste värmas

Många påpekar att det är bökigt att använda mjölkersättning eftersom man måste ha tillgång till en spis eller mikrovågsugn för att värma den. Vad händer om man inte har tillgång till dessa vitvaror – måste barnet gå hungrigt då?

Absolut inte, för påståendet stämmer inte! Det finns nämligen gott om färdigpaketerad ersättning som inte behöver värmas. De kommer ofta vakuumförpackade, men se till att det är en variant som inte behöver värmas innan du matar din bebis med den.

Precis som alla andra människor har dock även bebisar preferenser, och det kan vara så att just ditt barn föredrar varm eller ljummen ersättning. Det är ofta fallet om man vänjer bebisen vid att få varm ersättning och sedan försöker byta.

Å andra sidan finns det även bebisar som föredrar svalare eller rumstempererad ersättning, så man får helt enkelt prova sig fram.

Mamma vid spisen

Fördelar med flaskmatning

Konventionell amning har många fördelar, men flaskmatning är inte helt utan positiva aspekter heller.

Mamma och pappa får en likvärdig roll

Om man använder sig av flaskmatning kan mamma och pappa få en likvärdig roll i matningen. Visst ska barnets välmående alltid komma i första hand, men som nybliven pappa kan man känna sig lite utanför.

Med flaskmatning kan man axla en lika stor del av ansvaret, och även pappan kan gagna barnet med sin värme, kärlek och hudkontakt under matningen.

Mindre press vid matning bland folk

Om man använder sig av flaskmatning behöver man aldrig oroa sig över pressen att behöva ta fram sitt bröst bland folk när bebisen blir hungrig. Visst kan ammande mammor använda pumpar och dylikt, men med modersmjölksersättning är det inget man behöver lägga tid på eller överväga.

Det finns många olika varianter av ersättning

Många bebisar drabbas av olika näringsbrister, som då måste tillgodoses med tillskott. Många modersmjölksersättningar innehåller redan dessa extra näringsämnen, vilket gör att man kan hålla sig till något som tillfredsställer alla behov.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.