30 rumänska namn för flickor
Rumänskan är ett av de indoeuropeiska språk som tillhör den östliga grenen av de romanska språken. Historiska källor förtäljer att det nuvarande rumänska territoriet länge bar namnet Dakien. Då romarna införlivade området i deras rike kallades det Dacia och efter hand följde en process av romanisering som var typisk för provinser infogade i romarriket. Idag vill vi dela med oss av en del av denna kultur med dig, kanske hittar du något lämpligt för flickan som är på väg? Följ med och upptäck 30 rumänska namn för tjejer.
Tillåt dig själv att bli förtrollad av dessa rumänska namn för tjejer
Än idag är detta romanska språk det femte mest talade av sitt slag i världen, och många föräldrar väljer namn av rumänskt ursprung för sina döttrar. Här är några alternativ för att hitta något som passar just dig.
Från A till M
- Anca: ett rumänskt diminutiv av Hanna, som betyder “Guds nåd”.
- Brândușa: syftar på “saffransblomman”.
- Camelia: från Camelie, den är anpassad enligt den rumänska stavningen.
- Codruta: Rumänska skogar har inspirerat till vackra dikter, men de har också bjudit in föräldrar att skapa detta naturinspirerade namn som kommer från ordet codru eller “skog”.
- Cosmina: ett namn med mycket tro, eftersom det betyder “i solidaritet med livet, i bön och lovsång”.
- Crina: kommer från “lilja”. Dessa typer av namn är, enligt experter i Travel Network, mycket kända i Rumänien. Faktum är att palmsöndagen kallas “blommornas dag”. Därför är det vanligt att föräldrar väljer alternativ som dessa för sina små.
- Dochia: hon var dotter till kungen av dakerna, Decébalo. När den romerske kejsaren Trajanus började erövra Dakien visste Dochia att hon skulle gifta sig med honom. Av denna anledning bestämde han sig för att fly och söka skydd i Karpaterna.
- Doina: detta namn betyder “vacker och populär sång”, det stämmer faktiskt, barnets namn blir alltså; vacker popsång.
- Jenica: betyder “Gud är barmhärtig”.
- Kinga: enligt etymologisk analys kommer det från ett gammalt germanskt efternamn som blandar termerna Kuni och Gund. Därmed följer att den rumänska, polska och ungerska varianten Kinga betyder “mod i krig”.
- Lenuta: är en variant av Elena. I denna mening syftar det på “facklans ljus”.
- Luminite: består av lumina (ljus) och ett suffix med betydelsen “liten”, därmed betyder det “ett litet ljus”.
- Ileana: kommer från Helen, med betydelsen “glänsande”.
- Ioana: kommer från Vehohanan eller Ioannes, som är “medkänsla för Gud”. Det finns även andra varianter som Oana.
- Madalina: Rumänsk form av latinets Madelina, som betyder “från Magdala” (den judiska staden där Maria Magdalena kom ifrån).
- Mihaela: detta namn är feminin form av Mikael, vilket kommer från min ka el, det vill säga “ingen är som Gud”.
Från M till Ö
- Mircea : som denna artikel förklarar är Mircea den äldste sonen till en av de största karaktärerna från Rumänien: Dracula. Det uttalas “Mirtcha” och är varianten av Miroslav, som betyder “härlighet i frid”. Trots dess ursprung föreslår vi att du använder dess könsneutrala karaktär för som ett intressant alternativ till din lilla flicka, från en av de mest populära berättelserna någonsin.
- Mirela: den bulgariska och rumänska formen av Mireille, som betyder “att beundra”.
- Miruna: ett rumänskt namn som kommer från den slaviska termen mir, som betyder “fred”.
- Narcissa: från latinets Narcissa, som möjligen betyder “domnad” eller “sömn”.
- Nicoleta: från rumänskan Nicolae, som betyder “folkets segrare”.
- Ozana: detta är namnet på en flod i Moldavien. Därför syftar det på de som kommer från den floden.
- Raluca: även om dess innebörd fortfarande undersöks, är sanningen att dess fonetiska kraft är ett alternativ som kännetecknar “de som tillhör ett starkt folk”. Dessutom är det också ett alternativ som har blivit mycket populärt i Frankrike.
- Rodaca: ett rumänskt namn som kommer från det slaviska ordet rod, som betyder “fertil”.
- Romina: för “den som kommer från de kristnas land”.
- Ruxandra: en variant av Roxana, som betyder “vacker soluppgång”.
- Sanda: från Sandu, som betyder “mänsklighetens försvarare”.
- Sorina: Inspirerad av naturen, kommer från Sorin. Med andra ord “solen”.
- Viol: en bulgarisk och rumänsk form av latinets Viola, vilket har samma betydelse som blomman.
- Viorica : den rumänska feminina formen av Viorel, som betyder “klocka”.
Har något av dessa 30 rumänska namn för tjejer fångat ditt hjärta?
Vi hoppas att några av dessa alternativ har berört ditt hjärta, eftersom de kommer från en region med en fantastisk historia.
Utan tvekan har Rumänien länge varit gränslandet för olika resenärer, med olika tankar och sätt att se på världen.
Av denna anledning är att kalla din lilla flicka vid ett av dessa namn en inbjudan till kulturell berikning och möjligheten att fortleva historien om ett vackert språk och ett vackert folk.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Berry, J. (1919). Transylvania and its relations to ancient Dacia and modern rumania. The Geographical Journal, 53(3), 129. https://doi.org/10.2307/1779261
- Copoiu N. (1977). Ante el centenario de la independencia de Rumania [Internet]. Vol. 96, Arbor; Madrid volume. p. 23. Disponible en: https://www.proquest.com/docview/1301378583?pq-origsite=gscholar&fromopenview=true&imgSeq=1
- Mănucă, Dan, Ofelia Ichim, and Șerban Axinte. (2010). Concepte În Mișcare: Studii Despre Stadiul Actual Al Criticii Și Istoriei Literare Românești. București: Editura Academiei Române. Print.
- História da europa [Internet]. Stringfixer.com. [citado 18 de septiembre de 2021]. Disponible en: https://stringfixer.com/pt/European_History
- Kinga (Cunegunda), Santa. (n.d.). Catholic.net. Retrieved November 19, 2022, from https://es.catholic.net/op/articulos/36527/kinga-cunegunda-santa.html
- Raluca significado del nombre [Internet]. Surnameanalysis.com. 2017 [citado 18 de septiembre de 2021]. Disponible en: https://es.surnameanalysis.com/Raluca-sentido-del-nombre.html
- Sala M. (2004). El rumano, idioma románico. Boletín de la Academia Peruana de la Lengua. (39):9-29.
- Viejas tradiciones de Pascua en Rumania [Internet]. Red-viajes.com. 2019 [citado 18 de septiembre de 2021]. Disponible en: https://red-viajes.com/viejas-tradiciones-de-pascua-en-rumania/