Utbildning mot drillning: problemet med auktoriteter

Att hota eller tvinga barn att göra något ger bara lydnad, inte kreativt lärande. Du kommer inte att överföra dina värderingar eller ge dem verktyg att möta nya situationer. Idag tar vi en titt på problemet med auktoriteter.
Utbildning mot drillning: problemet med auktoriteter
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att utbilda ett barn är en komplicerad uppgift. Det är normalt att göra misstag och ibland är det bästa sättet att gå vidare inte så tydligt. Men vi måste förstå att om vårt mål är att utbilda känslomässigt friska och självständiga barn, då kan vi inte tillgripa hot eller tvinga dem genom att påbjuda vår egen vilja. Att göra det producerar inte lärande. Detta är problemet med auktoriteter.

Ofta är vi mer fokuserade på resultatet än på processen. Vi vill ha perfekta, lydiga, respektfulla, ordnade och flitiga barn. Men att ta in värderingar dygder tar tid, tålamod, dialog och mycket kärlek.

Om vi fokuserar så mycket på resultatet glömmer vi att det som verkligen är relevant är att plantera de frön som en underbar och lycklig människa kommer att födas från. Frön som behöver tid att gro.

Problemet med auktoriteter: du tränar barn, men du utbildar dem inte

Det är lätt att tillgripa auktoritet när vi vill att våra barn ska göra något eftersom det är effektivt på kort sikt. Om vi hotar ett barn kommer de förmodligen att ge efter för våra order. Om vi erbjuder dem en belöning får vi honom att agera som vi vill. Men vilka lärdomar lär vi dem verkligen när vi gör detta? Vad lär de sig faktiskt?

Ett par som leker på golvet med deras litet dotter.


Utan straff: problemet med auktoriteter

Tänk dig att ditt barn älskar choklad och vill äta en hel kaka, men du säger nej. Du säger till dem att om de äter det får de inte se på TV. Eller så påtvingar du din vilja genom att gömma chokladen i skafferiets övre hylla utan att ge någon annan förklaring än: “För att jag sa det”.

Vad vi uppnår med denna typ av beteende är att så snart barnet når chokladen och vet att du inte tittar på, kommer de att äta så mycket de kan. De kommer att agera korrekt i syftet att undvika straff men utan att verkligen ha lärt sig någonting. Det skulle vara mycket mer fördelaktigt att ta sig tid att förklara för våra små att äta för mycket kan skada deras hälsa och därför är det bättre att de bara tar en liten bit.

Självklart tar detta alternativ mer tid. Ditt barn accepterar det inte omedelbart och kommer att ifrågasätta dig och insistera. Men om du upprepar argumenten med kärlek och fasthet kommer meddelandet så småningom att sjunka in.

Det kommer stämma att det har tagit längre tid att nå målet, men inte bara kommer du att ha lyckats få dem att ge upp chokladen, utan du har också lärt dem om hälsa och egenvård.

Det är också viktigt att komma ihåg att straff och hot skadar bandet mellan föräldrar och barn. Barnet kan utveckla förbittring, ilska eller vrede mot föräldrarna eftersom det inte känner sig lyssnat på eller respekterat av dem, bara skrämd. Om vi väljer en dialog kommer förtroendet och kärlekens band att stärkas.

Problemet med auktoriteter: inga belöningar

Även om det kan tyckas att belöningar är ett bra utbildningsalternativ, kommer de också med nackdelar. Så som är fallet med straff, genererar det inte heller någon betydande lärdom att agera för en belöning.

Flera studier har visat att inneboende motivation är mycket kraftfullare än yttre motivation när det gäller att producera goda beteenden. Med andra ord är det lättare för barn att agera utifrån solida argument och värderingar som de har internaliserat, än på jakt efter materiella belöningar som ges till dem utifrån.

Föräldrar som leker med sin dotter i soffan.

För yngre barn är deras föräldrars uppmärksamhet den största belöningen som finns. Därför är leenden, beröm eller uppmuntrande ord det bästa alternativet. De vill behaga sina föräldrar; att göra dem stolta ger en större och hälsosammare motivation än någon leksak eller prydnad.

Ändå är det viktigt att alltid ge dem solida och övertygande argument när vi ber dem att göra något. Formler som “Om du bäddar din säng varje dag, ska jag köpa dig en present på söndag!” Är inte det mest lämpliga. Eftersom vi underförstått skickar meddelandet att det är en skyldighet att bädda sängen; att det är något negativt som de måste uthärda för att få en belöning.

I verkligheten är det bättre att bjuda in dem att bädda sin säng som en ansvarshandling och ta hand om sitt utrymme. På detta sätt förstärks deras autonomi, de känner sig mer kapabla och självsäkra och de utvecklar sitt oberoende. Att bädda sin säng kommer då att bli en daglig handling som har ett eget syfte utan behov av något externt.

Auktoritet är ett sprintlopp, men att utbilda är ett långdistanslopp

Sammanfattningsvis kan belöningar och straff få snabba effekter, men inte alltid bestående sådana. Vi bör inte sträva efter att våra barn ska lyda utan snarare att de ska lära sig. Vi bör hjälpa dem att skaffa de verktyg och värderingar som kommer att tjäna dem för livet. Att utbilda är ett långdistanslopp, och auktoriteter blir ofta kortvariga på tronen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.