Ge barn alternativ: Säg inte till dem vad de ska göra

Som föräldrar är det bästa sättet att bygga upp en stark tillit hos dina barn att ge dem alternativ istället för att berätta vad de ska göra. Vi berättar mer i den här artikeln!
Ge barn alternativ: Säg inte till dem vad de ska göra
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Det kan verka som en vansklig idé att ge barn alternativ. Men så är inte alls fallet. Kanske fick du under din egen barndom höra fraser som “Nu blir det som jag säger, ingen diskussion.” och “Din vilja växer i skogen!”– många av oss har fått höra det! Men det här är onödigt. Det är bättre om du kan ge dina barn en möjlighet att fatta sina egna beslut och inse att du vägleder dem med respekt.

Med detta sagt, auktoriteten i hemmet måste alltid vara föräldrarna. Men det betyder inte att du inte kan ge dina barn val och alternativ som ett sätta att utbilda och uppfostra dem. Föräldrarna erbjuder alternativ och barnen känner att de har makten att bestämma själva.

Samtidigt ger det dem också en större känsla av självständighet och kontroll i de beslut de fattar. Nyckeln är naturligtvis att göra det på rätt sätt så att barnen inte blir tyranner.

Hur ger jag barn alternativ?

För att barn ska växa upp med gott självförtroende måste vi ge dem alternativ. Men vi måste också göra det på rätt sätt. Här kommer några tips.

ge dina barn alternativ: pappa leker med barn på golv

Erbjud högst två val

“Vad vill du äta till mellanmål?” Om du inte vill att svaret ska vara choklad eller glass varje dag kan du erbjuda två alternativ att välja mellan. På så sätt håller du saker rimliga och ser samtidigt till att dina barn äter nyttigt. Även små barn kommer känna att de har kontroll över sina val.

Välj dina strider och planera för framgång

Det finns några områden där du kan låta fantasin flyga fritt när det gäller alternativ. Och troligtvis  kommer de flesta av dessa stunder ha att göra med att gå och lägga sig.

Låt dina barn välja vilken pyjamas de ska ha på sig eller vilka böcker ni ska läsa. Det kommer att leda till en mer lättsam och samarbetsvillig rutin vid läggdags.

Varje dag kan vara annorlunda och du behöver inte känna dig upprörd över det. Det är viktigt att inte göra allt till en konflikt och försöka att bara välja de strider som är riktigt viktiga. Vi säger inte på något sätt att du ska låta allt passera förbi. Snarare pratar vi om att skilja mellan vad du prioriterar och vad som inte är viktigt i er familj.

Tillåt förhandlingar – upp till en viss punkt

De flesta kvällar är ni förmodligen i gång med förhandlingar om skärmtid eller utomhustid. Dessa behöver dock inte vara en kamp. Snarare är det bättre att ge barnen alternativ för att göra upplevelsen lugnare.

De kan till exempel välja mellan 10 minuter tv eller 10 minuter mobilanvändning. De kan dock inte välja båda. De måste bestämma sig för vilket alternativ de föredrar.

Fråga vad de behöver och ge alternativ

Ibland beter sig barn på oväntade sätt för att de behöver något vi inte ger dem. Det här handlar ofta om vår tid, kramar, kyssar och lek… Men för att veta exakt vad det är måste du fråga dem. Bara genom att fråga dina barn förstår du vikten av att upprätta det här samtalet.

Du kan bara behöva be dem att välja hur många kramar och kyssar de vill ha, eller att välja vilket spel de vill spela. Att ge dem förmågan att fatta egna beslut kommer att göra dem till lyckligare barn – och du kommer att kunna se det.

Kultivera deras självförtroende och självständighet genom alternativ

I slutänden är det mycket viktigt att ha kultiverat självförtroende och självständighet. Ingen gillar att bli tillsagd vad de ska göra – och det gäller kanske särskilt barn.

ge dina barn alternativ: barn som gungar

Att låta barn göra val på egen hand bygger deras förtroende för sin förmåga att fatta beslut. Detta förtroende ger också dina barn självständighet och hjälper dem att känna sig nöjda med sina egna förmågor.

Du kan inte ge dina barn alternativ när det gäller allt

Det kommer att finnas tillfällen då du inte kan ge dina barn val, och du måste anta en mer auktoritär roll. Det är inget fel med det! Dina barn måste också lära sig att medan du vanligtvis ger dem alternativ är det du som har det sista ordet i vad som händer.

Till exempel, om dina barn vill stanna kvar längre på lekplatsen, men det är dags att gå, finns det inget val. Eller om ni behöver gå tidigt för att hinna till läkaren eller komma i tid till skolan kan du inte låta barnen sova längre.

Slutligen, som mamma eller pappa måste du veta när det passar att ge dina barn alternativ och när det inte gör det. Det hjälper dina barn att utveckla det självförtroende de behöver för att fatta beslut och lära sig att tänka själva. Men samtidigt vet de också hur de följer din ledning när det behövs. Det ger dem en känsla av trygghet, vilket också är en grundläggande del av deras utveckling.

Det här kan kanske intressera dig…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García, T. (2019) Educar sin perder los nervios: Guía emocional para transformar tu vida familiar. Editorial: PlataformaActual

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.