Lyckliga föräldrar, glada barn: Grundregeln för föräldraskap

En av de bästa gåvorna vi kan ge våra barn är att växa upp med glada och lyckliga föräldrar. Fortsätt läsa för att ta reda på varför.
Lyckliga föräldrar, glada barn: Grundregeln för föräldraskap
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vilken förälder skulle inte ge allt för att garantera sina barns välbefinnande och lycka? Varje morgon, från att vi vaknar, tänker vi på vad som är bäst för dem. Och vi offrar oss själva för barnens skull. Vi lägger timmar på att lära oss om de bästa uppfostringsmetoderna, teorierna och trenderna. Och sedan lägger vi mycket tid på att oroa oss och känna oss skyldiga för att vi inte gör vårt bästa.

Men tänk om svaret var mycket enklare? Tänk om barn egentligen bara behöver glada och lyckliga föräldrar?

lyckliga föräldrar: mamma gosar med baby och barn

Vad betyder det att vara lyckliga föräldrar?

Att säga att det bästa vi kan göra för våra barn är att vara lyckliga föräldrar betyder inte att vi ska vara slarviga eller själviska. Människor som försöker fortsätta livet som innan de blev föräldrar, som är fysiskt eller känslomässigt frånvarande för sina barn, kan vara lyckliga… Men de beter sig inte som föräldrar.

Samtidigt är de som gör absolut allt för sina barns välbefinnande och offrar sina egna behov verkligen föräldrar… Men de är inte lyckliga.

Nyckeln är därför att vara föräldrar som är glada över att vara föräldrar. Det innebär att ta hand om våra barn såväl som oss själva, att förstå att det inte ska behöva förstöra våra liv att ta hand om våra barn. Vi får inte heller förstöra det för oss själva genom att blint hänge oss till omvårdnaden av våra barn. Att vara lyckliga föräldrar innebär att hitta en balans där vi kan känna oss lyckliga och uppfyllda som föräldrar.

Lyckliga föräldrar, lyckliga barn: Varför?

Vi kan investera vår tid i att lära oss teorier om sömnvanor, hälsosam kost eller alternativa pedagogiska uppfostringsmetoder. Att vara informerad är definitivt ett tecken på mognad och ansvar som hjälper oss att uppfostra våra barn på ett mer medvetet sätt. Men grundregeln för ett lyckligt hem är att det ska vara fullt av skratt och kärlek.

Våra sinnestillstånd påverkar våra barns välbefinnande på flera sätt. Det är meningslöst att följa “manualerna” om vi så småningom känner oss missnöjda, ledsna och frustrerade över våra liv. Den bästa gåvan vi kan ge våra barn är glada och lyckliga föräldrar.

Modellering

Barn lär sig av sina föräldrars attityder, övertygelser och livssyn. Att växa upp med glada, nöjda och positiva föräldrar ger barnen ett värdefullt arv. Lyckliga föräldrar lägger grunden för en positiv syn på livet – låt barnen uppfatta de goda sidorna i saker, ha kul och njuta av varje ögonblick.

Om föräldrarna istället känner mest ilska, stress, sorg och missnöje kommer barnen att uppleva samma känslor.

Tillgänglighet

Samtidigt råder det ingen tvekan om att våra egna sinnestillstånd avgör hur tillgängliga vi är för våra barn. Om vi ​​känner oss lyckliga, tillfredsställda och glada kan vi ge dem mer uppmärksamhet, omsorg och kvalitetstid än om vi känner oss utmattade, överväldigade och ledsna.

lyckliga föräldrar leker med klossar med baby

Skuld

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att om vi lägger liv, behov, önskningar och längtan åt sidan för att hänge oss själva till föräldraskapet kommer vi förr eller senare att bli frustrerade. Oavsett om det är direkt eller indirekt kommer vi att förmedla frustrationen till våra barn.

Vi får dem att tro att vi gav upp allt för dem, att de är en börda och att de är skyldiga oss något för allt vi offrat.

Ta hand om dig själv för att ta hand om dina barn

Kort sagt, kom ihåg att din lycka är direkt kopplad till dina barns. Kom ihåg att du har rätt att växa och utvecklas som människa, inte bara som förälder. Och du förtjänar att gå vidare i din karriär, umgås med vänner och njuta av stunder för dig själv.

Det här är långt ifrån en självisk handling, det är en kärlekshandling – och inte bara självkärlek. Det är också en kärlekshandling mot dina barn; du ger dem en lycklig och tillgänglig förälder som inte är nedtyngd av skuldkänslor, en förälder som är en förebild för lycka.

Det här kan kanske intressera dig…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.