Uppfostra med beredskapsavtal: Hur denna teknik fungerar

Ibland uppvisar barn och ungdomar olämpliga beteenden. För att ändra dessa beteenden måste vi ingripa. Att uppfostra med beredskapsavtal är en teknik som kan hjälpa oss med detta.
Uppfostra med beredskapsavtal: Hur denna teknik fungerar
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vid många tillfällen beter sig barn och ungdomar på ett sätt som inte är lämpligt. När de är yngre händer detta för att de inte förstår vad som är fel med vad de gör. När de är lita äldre är det vanligtvis för att få uppmärksamhet eller skapa kaos. Dessa beteenden måste vi modifiera, och att uppfostra med beredskapsavtal är en teknik som är mycket effektiv.

Denna teknik kan man också med fördel använda i ett klassrum som är kaotiskt, särskilt om eleverna saknar motivation och inte respekterar lärarens instruktioner.

Har du svårt att komma tillrätta med några av de olämpliga beteenden som dina barn uppvisar? Att uppfostra med beredskapsantal kan vara användbart för att vi måste ingripa aktivt för att ändra beteenden. Om du vill veta mer om det här verktyget, fortsätt läsa.

Hur kan man uppfostra med beredskapsavtal?

Denna teknik består i att upprätta ett avtal eller kontrakt mellan flera parter. Det kan vara mellan en eller flera vuxna (föräldrar, lärare etc.) och personen som behöver disciplin. Detta avtal återspeglar det beteende som vi förväntar oss av dem. Om personen respekterar detta beredskapsavtal får de en viss positiv förstärkning.

Denna teknik faller inom de beteendemodifieringsmetoder som har sitt ursprung i klassisk och instrumental konditionering. På dessa sätt försöker vi ändra olämpliga och destruktiva beteenden hos barn och ungdomar genom positiv förstärkning.

Vad är positiv förstärkning?

I operant konditionering är positiv förstärkning nyckeln. Detta koncept består i att ge en positiv stimulans efter att ett beteende eller uppförande som vi vill etablera genomförs. Denna förstärkning måste vara något som personen gillar och tycker är roligt. Det kan vara något fysiskt, som glass, en favoriträtt eller en leksak. Det kan också vara något emotionellt, som en komplimang eller uppmuntrande ord.

Innan du ger positiv förstärkning måste du veta i förväg vilka förstärkningar som är bäst för varje person. Vad som motiverar en tonåring (att gå ut med vänner, sovmorgon etc.) kommer inte att vara detsamma som vad som motiverar ett mindre barn (leksaker, lek med föräldrar, etc.).

Därför måste förstärkningen vara anpassad till personen efter hans eller hennes behov och smak. Denna förstärkning måste man utdela på rätt sätt, annars fungerar det inte. Därför måste man ge den omedelbart och konsekvent efter att det önskade beteendet äger rum. Om man inte gör på det här sättet fungerar inte strategin.

Hur upprättar man ett beredskapsavtal?

Avtalet måste vara skriftligt och båda parter ska underteckna det. Det är också viktigt att alla inblandade är överens om detta kontrakt. Det ska vara rättvist och inte tvingade.

Vilka grundläggande regler måste du ta hänsyn till för att uppfostra med beredskapsavtal?

  • Det beteende som vi vill att våra barn ska uppnå måste vara tydligt och enkelt så att barn och ungdomar kan förstå dem. Till exempel: “utför dina sysslor”, “bädda sängen”, “lägg de smutsiga kläderna i rätt tvättkorg”, etc. Du måste undvika att skriva vaga saker som “uppför dig ordentligt”.
  • Du måste strukturera beteendet steg för steg för att göra det lätt att förstå för barn och ungdomar. Till exempel: “studera för nästa veckas glosprov” istället för “få godkänt på hela kursen”.
  • Konsekvenserna måste också vara tydliga och du måste fokusera på den positiva förstärkning som de får om de utför de beteenden som ingår i kontraktet.
  • Positiva förstärkningar måste vara trevliga händelser eller saker för barnen. Det måste finnas variation och konsekvens, beroende på vad de lyckades uppnå när det gäller det beteende vi förväntar oss. Det vill säga om de tar stora steg framåt kommer förstärkningarna att vara större än om de tar små steg.
  • Det är viktigt att vara konsekvent och att hålla vår del av avtalet när förstärkningar äger rum. Om de beter sig i enlighet med detta får de förstärkning medan om de inte gör det så kommer det inte att finnas någon förstärkning. Detta är viktigt för att tekniken ska vara effektiv.
  • Det är viktigt för barn att betrakta kontraktet som något seriöst och värt att respektera. Annars ser barnen det som något orättvist eller tar inte det på allvar.

När det gäller att uppfostra med beredskapsavtal …

Du kan använda dig av den här tekniken i många sammanhang: hemma, i skolor, på fritiden … Om du hanterar och tillämpar denna teknik på rätt sätt ökar den förståelsen mellan båda parter och dessutom ökar den motivationen barnen känner för att ändra sitt beteende.

 

I slutändan kommer det att vara barnet som är ansvarigt för sina handlingar och som kommer att vara stoltare och självsäkrare när han eller hon får förstärkningar för att ha utfört de beteenden som anges i kontraktet.

Du kan använda denna teknik om ditt barn har beteendeproblem. Men om det inte fungerar bör du vända dig till en professionell för vägledning.

Den här artikeln kan kanske intressera dig …

 


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.