Hur man hanterar barn som använder tystnad som vapen

I den här artikeln kommer vi att berätta allt du behöver veta om barn som använder tystnad som vapen. Vi kommer också att ge dig fem tips för att bekämpa det om dina barn gör det.
Hur man hanterar barn som använder tystnad som vapen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 17 augusti, 2020

Tystnad som vapen består i att inte prata med någon av en eller annan anledning. Detta är när någon ignorerar en annan person för att undvika en oönskad situation eller bestraffa den. Personen försöker visa att de inte håller med om vad som händer.

Termen förklarar nästan sig själv, och det huvudsakliga syftet med detta beteende är att ignorera en annan person. Det kan uppstå i alla typer av förhållanden, vare sig det är i en familj, mellan vänner eller partners.

Som förälder bör du se till att dina barn inte använder den här taktiken för att få det de vill ha. Du måste lära dig att använda en strategi som uppmuntrar dem att öppna upp och kommunicera istället för att stänga in sig.

5 tips för att hantera barn som använder tystnad som vapen

Det är sant att föräldrar också kan använda tystnad för att hantera oönskade situationer. Men vad händer när ditt barn använder tystnad som vapen?

Nedan tar vi upp några tips för att hantera ditt barns attityd.

1. Visa inte dina kort

Det är inte lätt att vara måltavla för en persons tystnad. Detta gäller särskilt när ditt barn känner sig sårat, upprört eller frustrerat.

Kom ihåg att dessa känslor är ett naturligt svar på vissa saker. Du bör dock låta dem veta att du inte accepterar detta beteende. Ditt barns attityd kan göra dig arg eller stressad. Då kommer de vara säkra på att de har fått den reaktion de ville ha.

I dessa fall är det bäst att försöka hålla sig lugn, i alla fall på utsidan. Bli inte arg, även om du känner dig frustrerad.

tjurig pojke

2. Ge inte efter för barn som använder tystnad som vapen

Vårt andra råd är inte att ge efter när barn försöker använda tystnad som ett vapen mot dig. Barn använder ofta den här taktiken för att försöka uppnå ett mål. Det kan till exempel vara att undvika straff efter att ha brutit mot en regel.

Ditt barn erkänner inte att han eller hon har gjort något fel och accepterar inte konsekvenserna. Istället vänder barnet situationen genom att använda tystnad för att försöka locka till sig uppmärksamhet. Målet är att du ska tänka om och inte ge ditt barn straffet du tänkt dig.

I många fall vill föräldrar göra sina barn lyckliga och kan inte stå ut med att de är upprörda. Därför ändrar de sina beslut för att bryta tystnaden och ger helt enkelt upp upp och låter barnet vinna.

Om det händer blir barnen glada och börjar prata igen, men de kommer inte att ha lärt sig något av situationen. De lär sig att de kan komma undan konsekvenser och tråkiga saker genom att använda tystnad som ett vapen. Följaktligen tar de inte ansvar för sina handlingar och lär sig inte att förbättra sitt uppförande.

“Utbildning är förmågan att lyssna på nästan vad som helst utan att tappa ditt lugn eller din självkänsla.”

– Robert Frost –

3. Ta kontroll över problemet

Du kan inte tvinga dina barn att prata, men du måste vara tillgänglig och vänta på att de väljer att prata om problemet. Vi rekommenderar att du håller dig lugn medan du hanterar det.

Gör klart att tystnad som vapen inte är ett sätt att lösa några problem. Till exempel kan du säga: ”Jag förstår att du är upprörd, men vi kan inte lösa problemet om du inte pratar med mig.”

4. Ge dina barn ett incitament att prata

Ett annat sätt att uppmuntra barn att öppna upp snabbare är att ta bort vissa privilegier tills de talar. Du kan ta deras telefon eller videospel tills de slutar använda tystnad som ett vapen mot dig. Du kan även be dem stanna på sitt rum tills de är redo att prata.

Men gör det inte till en bitter kamp eller ett stort problem. Allt du behöver göra är att säga, “Jag kommer att ta din telefon tills du bestämmer dig för att prata med mig igen.”

flicka som använder tystnad som vapen

5. Pressa dem inte att prata

Att be dem prata om och om igen kan få dem att hålla tyst ännu längre. Därför måste du ge dem utrymme att tänka på vad som hände och komma fram till sätt att lösa problemet.

En sak du inte ska göra är att omvandla situationen till en maktkamp. Att argumentera med dina barn eller att själv använda tystnad som ett vapen mot dem kommer inte att lösa någonting. Det kommer bara att förvärra situationen och såra dina barns känslor.

Kort sagt, barn använder ofta tystnad som ett vapen när de inte vet hur de ska hantera svåra situationer. Som förälder måste du lära dina barn andra sätt att lösa problem mer konstruktivt. Hjälp dem att kontrollera sina känslor utan att ta till den här typen av beteende.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.