Ta reda på om ditt barn behöver talterapi

Många föräldrar till små barn undrar om deras barn behöver talterapi. I den här artikeln hjälper vi till att förklara vad som är "normalt" och vad som inte är det.
Ta reda på om ditt barn behöver talterapi
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När ett barn inte når en viss milstolpe i tid kan föräldrarna bli oroliga över att deras barn inte utvecklas som han eller hon ska. Även om barn utvecklas i olika takt kan det fortfarande vara oroande om ditt barn inte börjar prata när de flesta barn gör det. Hur kan du ta reda på om ditt barn behöver talterapi?

Även om talterapi är något som vissa barn behöver är andra barn helt enkelt inte redo att prata ännu och behöver bara lite mer tid. Men hur kan du veta det? Och om ditt barn behöver talterapi, hur ska du gå vidare?

Det här problemet kan vara bekymmersamt för föräldrar, och det är därför viktigt att ta hänsyn till vissa aspekter för att veta om talterapi är en bra idé för ditt barn. Dessutom erbjuder vi dig i den här artikeln några tips som kan vara till nytta.

Vad är “normalt” i ett barns språkutveckling?

Nedan ska vi förklara några av de milstolpar som experter anser vara “normala” när det gäller små barns språkutveckling. Kom dock ihåg att varje barn utvecklas i sin egen takt. Det faktum att ditt barn inte når en milstolpe vid en viss ålder betyder inte att han eller hon kommer att få ett framtida problem i sin utveckling.

baby med telefon och napp
  • Under ett års ålder. Barnet interagerar verbalt med miljön genom att göra ljud. Dessa ljud är föregångarna till tal.
  • Från 12 till 15 månaders ålder. Spädbarn börjar imitera ljudet från sitt modersmål och börjar säga enstaka ord. De kan följa enkla instruktioner.
  • Från 18 månader till 2 års ålder. Små barn utökar nu sitt ordförråd och börjar sätta ihop två ord, till exempel ”rund boll”.
  • Mellan 2 och 3 års ålder. Barn i den här åldern börjar prata. Deras vokabulär och förståelse ökar. Till exempel, om barnet är tre år och bara sätter ihop två ord kan han eller hon ha en försening som kräver behandling.

En kombination av faktorer

En talfördröjning i sig själv är inte nödvändigtvis en anledning till oro. Men en talfördröjning åtföljd av andra problem kan vara allvarligare. Om ditt barn till exempel har en talfördröjning och visar andra ovanliga beteenden kan det betyda att det är dags att söka behandling.

Sådana ovanliga beteenden inkluderar:

Mitt barn behöver talterapi

Om du är orolig för ditt barns talutveckling är det bra att börja med att prata med en barnläkare eller sköterska på barnavårdscentralen. De kan ge dig sin professionella åsikt om huruvida ditt barn behöver talterapi. Dessutom kan de rekommendera en logoped om det behövs.

baby behöver talterapi
Det är inte heller en dålig idé att få en andra, eller till och med en tredje, åsikt från en annan barnläkare och du kanske vill prata med andra terapeuter utöver den som din barnläkare rekommenderar. När det gäller att se till att sitt barn får den hjälp han eller hon behöver lönar det sig att vara lite krävande.

Här är några saker att tänka på när du ska välja logoped:

  • Gillar du logopedens beteende? Känner du att du kan arbeta med honom eller henne?
  • Känns det som om ditt barn är tryggt och bekvämt med terapeuten?
  • Vilket tillvägagångssätt och vilka metoder använder logopeden?
  • Har han eller hon goda referenser?
  • Tror du, utifrån personens erfarenhet och kunskap, att han eller hon kan arbeta med ditt barn på ett personligt sätt?

Om du inte känner dig bekväm med ditt barns logoped kan du leta efter en annan. Det spelar ingen roll vilka referenser de har eller om de verkligen är bra på sitt yrke. Om det är något med dem som du inte gillar eller som inte övertygar dig kan du hitta en annan som du känner dig bekväm med varje gång ditt barn går till sina sessioner.

Om ditt barn fortfarande är mycket ungt och inte har börjat prata ännu, kom ihåg att varje barn har sin egen inlärningsrytm och, kanske tidigare än du föreställer dig, kommer du att bli förvånad över framstegen han eller hon gör.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.