Ofullständigt uppvaknande med förvirring - vad är det?

Ofullständigt uppvaknande med förvirring hos barn är en störning som får dem att vakna upp desorienterade och med minskade mentala förmågor.
Ofullständigt uppvaknande med förvirring - vad är det?
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vissa föräldrar har stora svårigheter att få sina barn att gå och lägga sig på kvällen. Vissa barn är oroliga och har svårt att somna och sedan vakna på morgonen, och vissa är desorienterade eller sömndruckna när de vaknar. Detta kan bero på en störning som kallas “ofullständigt uppvaknande med förvirring” som vi kommer att diskutera nedan.

När ett barn vaknar och beter sig om de fortfarande sover kan de lida av denna störning. Enligt universitetet i Granada-Grupo Lo Mónaco drabbar detta 17% av alla barn i större eller mindre utsträckning.

Vad är ofullständigt uppvaknande med förvirring och vid vilken ålder sker det?

Ofullständigt uppvaknande med förvirring är en störning som uppstår när en person vaknar och är mycket desorienterad i flera minuter. Dessa personer svarar inte på yttre stimuli, och en del av deras mentala förmågor minskar.

Det kan förekomma i alla åldrar, även i vuxen ålder, men det förekommer oftare hos barn mellan 3 och 13 års ålder. Den senaste forskningen från universitetet i Granada, som nämnt, menar att cirka 17% av alla barn lider av detta tillstånd.

Vilka är symptomen på uppvaknande med förvirring?

Dessa episoder av desorientering förekommer oftare när barn blir uppväckta tidigare än vanligt. Några karakteristiska symptom inkluderar följande:

  • Mental förvirring
  • Rumslig och tidsmässig desorientering
  • Minnesfel
  • I vissa fall minnesluckor och minnesförlust (helt eller delvis)
  • Förekomst av onormalt beteende, som att skrika, gråta eller till och med försöka slå andra eller sig själv

Dessa symptom tenderar att dyka upp särskilt när barnet vaknar mitt i en djup sömnfas och kan också visas när barnet vaknar efter att ha sovit hela natten.

Vad kan du göra om du märker av symptom hos ditt barn?

En av de viktigaste faktorerna för uppvaknande med förvirring hos barn och ungdomar är en fördröjning i sömnrutinerna. När de vaknar för att stiga upp och gå till skolan på morgonen är de fortfarande i en djup sömnfas. Med andra ord sover deras hjärna fortfarande och behöver lite tid för att aktiveras.

Att gradvis väcka ditt barn, exponera honom eller henne för naturligt ljus och hindra barn från att använda elektroniska apparater på kvällen är tre åtgärder som kan vara effektiva vid behandling av detta tillstånd. Om tillståndet kvarstår och inte blir bättre är det bäst att konsultera en läkare.

Har uppvaknande med förvirring konsekvenser för barnets utveckling?

Denna störning har vanligtvis inga negativa konsekvenser och anses inte vara allvarlig. Dessutom försvinner den vanligtvis av sig själv när barnet blir äldre. Så länge det inträffar bara ibland påverkar det inte barnets utveckling negativt. Men om det inträffar ofta, är det bäst att låta en läkare undersöka orsaken.

Vad innebär behandlingen?

Genom att införa goda rutiner för sömnhygien och följa en rad rekommendationer kan störningen försvinna. REM-fasen är den period då barn tenderar att ha spontana uppvaknanden och är då de mest intensiva drömmarna dyker upp.

Om ditt barn vanligtvis lägger sig sent och har en viss sömnbrist under hela veckan kan det innebära att du avbryter den djupa sömnfasen när du tvingar dem att vakna på morgonen. Som ett resultat kan de uppleva tillståndet av uppvaknande med förvirring.

Ofullständigt uppvaknande med förvirring: barn gäspar och sträcker på sig

Rekommendationer till föräldrar med barn som lider av uppvaknande med förvirring

När detta tillstånd förekommer ofta eller uppstår plötsligt hos barn är det viktigt att konsultera en läkare för att hitta orsaken till det hela. Detta tillstånd är nära kopplat till att barnet upplever en stress och ångest vid insomning. Av denna anledning rekommenderar experter vissa rutiner för god sömnhygien, som följande:

  • Barnet bör vara fysiskt aktiv varje dag: Denna fysiska aktivitet bör aldrig äga rum inom 3 timmar innan barnet går och lägger sig. Annars, i stället för att vara fördelaktigt för ditt barns sömnvanor, kommer det att göra det svårare för honom eller henne att somna. Detta beror på att endorfiner släpps ut under fysisk aktivitet.
  • Undvik stora och sena middagar: Barn bör äta en lätt middag och äta den tidigt så att matsmältningen inte gör det svårt för dem att sova.
  • Exponering för dagsljus under dagtid: Detta gynnar sömnens synkronisering med dygnscykeln.
  • Barnet bör undvika att använda elektroniska enheter och titta på stimulerande serier och filmer innan läggdags. Glöm inte att det inte ska finnas någon mobiltelefon i barnets eller tonåringens rum om den inte är avstängd. Detta eftersom att vibrationer eller ljud kan orsaka sömnfragmentering, vilket minskar sömnkvaliteten.

Kort sagt, ofullständigt uppvaknande med förvirring är ett godartat tillstånd hos barn som vanligtvis försvinner med åldern. Det är viktigt att komma ihåg att om det inträffar ofta bör du rådfråga en läkare för att hitta orsaken till detta tillstånd.

Nu vet du lite mer om denna störning och har fått några rekommendationer du kan följa för att förbättra situationen. Nu behöver du bara omsätta dem i praktiken så att ditt barn kan få en god natts sömn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.