Godnatt mamma: varför sängdags är dagens höjdpunkt

Godnatt mamma: varför sängdags är dagens höjdpunkt
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 31 oktober, 2018

Ibland försvinner alla våra problem på ett ögonblick, såsom när vi önskar våra barn godnatt och ser dem somna. Oavsett hur stressig dagen var eller vad du måste göra imorgon, vill du förvissa dig om att ditt barn är tryggt och välmående vid sängdags. Så enkelt är det.

Det finns inget behov av att återigen betona att moderskap och uppfostran av barn är komplicerat och utmanande. Du vet redan detta. Men på sätt och vis blir livet enklare med barn. Det är säkert något du redan märkt.

Ditt barn gör varje kamp värd ansträngningen. Det ger dig en anledning att gå vidare varje dag. Det är allt. Hur överraskande det än må verka så kan detta faktiskt förbättra din hälsa och ditt välmående. Detta är inte något som bör bagatelliseras.

Enligt en studie från Finlands universitet, riskerar föräldrar som inte vet hur man hanterar stressrisker att överföra dessa ångestmönster till sina barn. Och den som bidrar till detta vet inte hur man uppskattar de små sakerna i livet.

Med detta i åtanke är det aldrig ett dåligt tillfälle att komma ihåg något enkelt, som du bör intala dig själv gång på gång: problem, daglig press och ångest ska lämnas utanför hemmet och bortom barnens räckvidd.

När vi talar med våra småttingar ska de känna att de är högsta prioritet och roten till vår lycka.

Jag vill inte gå och lägga mig mamma!

Experter inom familjedynamik och parterapi ger ofta ett väldigt enkelt råd: vi ska aldrig gå till sängs arga på våra partners.

Detta bör även gälla våra barn.

  • I många hem kan sängdags bli till en kamp och är ofta en källa för utbrott.
  • Våra småttingar drar sig ofta från att lämna leksaker och spel för att gå till sängs. Ibland måste föräldrarna släpa dem till deras rum. När detta sker slutar dagen med negativitet och att alla är på dåligt humör.

Avsluta aldrig dagen utan att säga “jag älskar dig” till dina barn. Släck inte lampan i deras rum utan att önskan dem godnatt med ett leende. Påminn dem om att allt är okej och att de är älskade.

Om denna situation pågår dag efter dag så har sängdags potentialen att bli något väldigt dramatiskt när det kombineras med stress från jobb och dylikt.

Istället borde det vara en av de magiska stunderna på dygnet.

Jag säger mjukt godnatt och stannar med dig tills du somnar

Mamma med barn

Vi vet att åsikterna angående vilken tid barn bör gå och lägga sig skiljer sig, såväl som familjerutinerna. Vissa mammor och pappor kommer hem sent från jobbet och vill inte gå miste om en timme eller två med sina barn.

Dessa föräldrar behöver också spendera tid med sina barn. De behöver krama dem, fråga hur deras dag varit och berätta hur mycket de saknat dem. Varje familj har sina normer, sin interna dynamik som passar dess karaktärsdrag och behov. Men det finns några grundläggande riktlinjer som vi inte kan avfärda.

Precis som vi nämnt ovan kommer dessa tips hjälpa dig att försäkra att sängdags lämnar ett bättre intryck hos dina barn.

En avslappnad nattning

Om ditt schema tillåter det är det en god idé att etablera en rutin innan sängdags. En timme innan stänger ni av TV:n och andra elektroniska enheter för att slappna av.

  • Ett bad innan läggdags är alltid en bra idé.
  • Lägg dina barn i sängen och undvara några ögonblick innan ni säger godnatt. Prata om allt de har att säga, skratta tillsammans eller läs en saga.

Denna process ska ske utan bråk och protester. Om barnen vänjer sig vid denna rutin från tidig ålder så kommer de finna den helt naturlig.

Kärlek är att se våra barn sova och tänka: detta är lycka. Inget är mer tillfredsställande än att komma hem och se dem vila lyckligt, drömmandes ljuva drömmar medan vi ser på och undrar hur de kan vara så vackra, så perfekta…

Sängdags är till för att prata om känslor, inte oro

Det finns föräldrar som säger godnatt snabbt och skyndar sig iväg. Om barnet vill prata så säger de “det är dags att sova nu” eller “mamma är också trött”.

Givetvis är du trött vid det här laget på kvällen. Men bara en kort stund kan etsa sig fast i barnens emotionella minne. När vi sitter bredvid deras sängar och läser en saga, ger dem ett löfte, önskar dem godnatt eller bara sitter tyst medan de somnar. Vi vakar över deras drömmar och njuter av deras sällskap efter en stressig dag.

Sovande bebis

Glöm inte att njuta av dessa flyktiga ögonblick. Dina barn kommer inte vara barn för alltid. Det är viktigt att vara närvarande och njuta av det som är här och nu.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.