Det enkla sättet att hjälpa svåra barn

Det enkla sättet att hjälpa svåra barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Så kallade “svåra barn” pekas ofta ut, får etiketter på sig och är dåligt förstådda. Inte sant? Och ändå är de just de barnen som behöver vår hjälp kanske mer än andra.

Det är verkligen sant att det här är ett mycket svårt scenario att hantera, men idag ska vi försöka hjälpa dig med det.

Vi ska ge dig några råd om hur du hjälper dessa mycket behövande barn. Oroa dig inte! Det kommer att vara ganska enkelt! Åtminstone enklare än att bråka med dessa svåra barn. Du behöver bara ge oss lite av din uppmärksamhet, det är allt!

Fångade och utan någon utväg i sikte… det är så här dessa barn känner sig. De känner sig inlåsta och isolerade i sin egen lilla värld, fångade i ett skal som inte låter dem uttrycka sin rädsla.

Lufttätt, inga dörrar, inga fönster, inte ens minsta lilla spricka. Därför är det upp till oss att tålmodigt hitta ett sätt att befria dessa maktlösa barn på.

Hur man hjälper svåra barn

Först och främst, om du vill hjälpa ett barn med den här problematiken, måste du tillbringa kvalitetstid med dem, blandat med en stor dos tålamod. Kanske vet du redan detta, men det skadar aldrig med en liten påminnelse.

Det som är mycket tydligt är att alla våra insatser kommer att vara väl värda det till slut.

All uppmärksamhet vi ger till barnet kommer att ge positiva resultat och kommer att forma dem till bättre människor i framtiden.

Både pappor och mammor blir ofta överväldigade av omständigheterna och ser uppdraget att uppfostra svåra barn som en sorts utmaning.

Men om vi ser det på det sättet kommer vi indirekt att se det att uppfostra vårt barn som en tung börda för oss, och det kommer att göra arbetet mycket svårare och besvärligare.

Å andra sidan, om vi ändrar vårt sätt att tänka och närma oss det på ett mer positivt sätt, blir vägen mycket lättare.

Föräldrar är ofta frustrerade av osäkerheten som orsakas av att inte veta hur de ska agera korrekt. Fram till nu verkar ingenting som de har försökt att fungera. Men låt oss försöka hålla oss lugna, eftersom inte ens de bästa lösningarna alltid får omedelbar verkan.

Den rastlöshet som omvärlden genererar i ett svårt barn brukar han sedan utrycka på ett felaktigt sätt. Raseriutbrott, ilska och aggressioner följs åt av gråt, förolämpningar och trots. Det lilla barnet gör sig helt enkelt av med sina spänningar och sin oro så gott han kan.

Hantera känslor

De så kallade “svåra barnen” är de som inte har lärt sig hur de ska hantera sina känslor ännu. På grund av detta verkar deras beteende mot andra oacceptabelt.

Allt de försöker göra är dock att försvara sig mot omvärlden. Ett svårt barn kan ofta uppleva världen på ett sådant fientligt sätt att det enda sättet han kan reagera på är defensivt. Det är det enda sättet han vet.

För att hjälpa ett svårt barn behöver du inte göra ditt liv särskilt komplicerat. Faktum är att det vi ska förklara för dig faktiskt kommer att göra ditt liv mycket enklare.

liten flicka sitter i skamvrån


Alla är vi olika, unika och ej utbytbara.

På grund av detta kan alla de gamla råd som vi får inte nödvändigtvis vara rätt råd för oss.

Trots de goda intentionerna som människor kan ha när de delar med sig av sina råd, är det bäst att alltid rådfråga en specialist och överväga professionella rekommendationer.

Varför? På det sättet kommer du från första början att undvika att använda en formel som kanske har fungerat för ett annat barn vid en viss punkt i hans liv, men inte kommer att vara till nytta för just ditt barn. Åtminstone inte för tillfället. Kanske senare. En expert kommer att berätta när och hur ni ska gå vidare.

Vårt första råd är mycket enkel: sluta att säga att du har ett problematiskt eller svårt barn. Ja, du läste det rätt. Och här kommer en annan uppenbarelse: svåra barn FINNS INTE!

Inga problem!

De ord som vi väljer att använda, medvetet eller omedvetet, definierar hur vi som människor växer emotionellt. Ordet “problem” låter inte attraktivt, trevligt eller bra på något sätt.

Om du bestämmer dig för att använda ett annat ord blir det mycket mer fördelaktigt. Till exempel innebär ordet “situation” helt enkelt en uppsättning av element inom vissa särskilda omständigheter. En övergående fråga. Bara ett stadium.

Det viktigaste är att fokusera på att upprätthålla en positiv attityd. Leta alltid efter lösningen istället för att bara studera “problemet.” Vi måste gå vidare oavsett vilka situationer som uppstår, för att du har inget val: du lever bara en gång.

Att betrakta problemet som bara ännu ett stadium kommer oss omedelbart till nytta.

Vi känner genast att vi bara måste ta oss igenom detta, visserligen prövande, stadium, där vi helt enkelt behöver leta efter ett slags verktyg för att kunna gå vidare. Låter inte det bättre?

Ett problem, å andra sidan, låter som något vi måste sätta stopp för  eftersom det är något som är fel. Denna “dåliga” sak frigör negativa känslor och reaktioner: rädsla, ångest, stress, sorg, bland andra. Inte bra!

man-som-pratar-med-pojke

En positiv attityd frigör oss från att känna eller ackumulera stress och frustration.

För det andra är vårt råd till dig att du ska vara tålmodig med dig själv. Som mamma måste du också ta hand om dig själv, så att du i din tur kan vara ditt barns hjälpare när han går igenom detta stadium av livet.

Om du pratar med en specialist ska du förklara för henne hur du känner, vad du tänker och allt annat du vill berätta för henne, för att du ska kunna bibehålla ett sunt känsloliv.

Det finns något du alltid måste tänka på: alla barn behöver tålamod, kärlek och förståelse.

Men om du inte vet hur du ska älska och förstå dig själv, och om du inte har tålamod med dig själv, kommer du inte att kunna erbjuda dessa egenskaper till ditt barn.

Att förstå hans eller hennes känslor är nyckeln till framgång. Det behöver inte vara komplext. De mest troliga är att barnet kommer att göra motstånd först, tills han inser att han inte behöver vara på sin vakt hela tiden och att ingen och ingenting kommer att skada honom.

Hemligheten är att skapa solida band baserade på ständig kommunikation och ovillkorlig kärlek. Under inga omständigheter ska du låta honom isolera sig själv.

Försumma inte ditt barn, han behöver dig mer än han behöver någon annan. Om du tar hand om ditt barn och visar honom ditt ovillkorliga stöd, inser du att hans kärlek kommer att växa sig större och han kommer att ge tillbaka tre gånger om.

Men var försiktig! Denna belöning är inte anledningen till att hjälpa honom. Ditt mål måsta vara att bara se honom glad och lycklig.

Det är en slingrig väg

Utan tvekan går du längs en slingrig väg. Av detta skäl måste du alltid utstråla trygghet och säkerhet så att ditt barn kommer att känna sig trygg när han uttrycker sina undertryckta känslor.

Bara på detta sätt kommer han att kunna lära känna sig själv och kunna utrycka sig med absolut frihet och på ett passande sätt.

Undvik också att leta efter en syndabock. Här finns inga skyldiga parter. Svåra barn är inte nödvändigtvis en produkt av dåligt föräldraskap.

Om ditt barn behöver extra uppmärksamhet, förståelse och stöd, ge honom det då. Om du inte gör det, kommer han att känna sig överväldigad eftersom han helt enkelt inte vet hur han ska undvika att uppträda på ett “dålig” sätt.

Att hjälpa ett svårt barn innebär framförallt att hitta de mest kreativa strategierna för att möta deras behov. Den centrala punkten är inget annat än att hjälpa honom att hantera den känslomässiga tsunamin som sköljer över honom.

Av denna anledning bör du jobba för att öka ditt barns Emotionella Intelligens, som är hans förmåga att kanalisera och externalisera känslor:

  • Du arbetar med positiv förstärkning, för detta har visat sig vara ett mycket kraftfullt verktyg för att hjälpa svåra barn. Fokusera inte på misstagen, för det kommer bara att öka barnets ilska och frustration. Uttryck förtroende och tillit för honom, utstråla säkerhet. Säg positiva ord till honom när han gör saker bra.
  • Försök att uppmuntra kommunikation utan att fördöma, jämföra eller sätta etiketter. Undvik långvariga förhör. Du behöver bara hitta rätt ögonblick för att ha ett litet samtal med honom med kärlek och empati. Kommunicera med en vänlig ton, lugn, uppriktig och med en lugn röst.
  • Skuldbelägg aldrig och förnedra honom inte, du bör inte heller använda ironi.
  • Du bör ha som mål att uppnå en inre balans hos barnet. Få barnet att få utlopp för sina känslor med ord. De borde försöka dela vad de känner på rätt sätt, för att få utlopp för dem. Låt dem ventilera sina känslor och på ett kontrollerat sätt, med visshet att du alltid kommer att vara villig att lyssna på dem och ge dem råd.
  • Försök att lära dem avslappning. Detta är absolut nödvändigt om vi vill hjälpa ett svårt barn. Lär honom att andas djupt och att kanalisera sina känslor genom olika metoder och tekniker för att ventilera sina känslor ordentligt och ta sig an problemen. Lär honom att lyssna och tolerera den frustration han känner.

Genom att följa dessa steg bör du kunna se att du snart kommer att göra framsteg, och att ditt barn snart kommer att hantera sina känslor på ett mycket mer kontrollerat och positivt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.