All fantastisk tid jag spenderat ensam med dig

All fantastisk tid jag spenderat ensam med dig
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 11 april, 2018

Mammor spenderar mycket tid ensamma med sina barn. Stunder av skör intimitet där nät av känslor, förnimmelser och band skapas. Dessa band spelar en viktig roll i barnets utveckling och förändrar moderns universum på intressanta sätt. Tiden jag spenderat ensam med dig fyller mig med lugn.

Denna magiska förändring är inte alltid något man talar om. Moderskap antar många saker, och en av dem är att kvinnor ska lämna sin självgång och frihet bakom sig, oavsett om den innefattade att gå ut med vänner eller sin partner.

Men vi borde alltid ha viss kontroll över när vi vill njuta av ett ögonblick ensamma eller socialisera, dela vår tid och uppleva saker med våra närstående.

Nu blir ensamheten ett delat utrymme; det kommer faktiskt vara så under en lång tid. Ni två kommer spendera mycket mer än nio månader i samma kropp. Du kommer vara ensam med ditt barn vid många tillfällen, för det behöver dig för att överleva, växa och vara lycklig.

Du kommer vakna sent på natten och titta ut över staden från ditt fönster. Alla sover förutom du, eftersom du håller ditt barn i dina armar. Det är magiska stunder av stillhet där tystnad omfamnar dig; där du är fullt medveten om hur många saker i ditt liv som har förändrats.

Ensamhet är inte längre något som skrämmer dig, för din småtting är alltid vid din sida, på sin väg mot att bli en stark person.

Liten hand i stor hand

De ensamma stunderna är otroligt viktiga för din bebis

Det är intressant hur det på senare år har uppstått fler vetenskapliga fält kring att studera bebisar. Utöver medicin och pediatrik finns det nu även specialiserad bibliografi om föräldraskap samt antropologi i koppling till bebisar.

Så vad har antropologi att erbjuda för att hjälpa oss att veta vad som är bäst för våra barn? Det låter oss analysera människor, inte bara från en kulturell synvinkeln, utan även från en biologisk som ett resultat av evolutionen.

Antropologer som James McKenna påminner oss om att bebisar är däggdjur, och likt alla andra däggdjur som precis kommit till världen är det viktigaste närheten till deras mödrar.

Sovande bebis

Bebisen som bara sover i dina armar

Många föräldrar klagar över att deras bebisar inte kan sova ensamma i spjälsängen. De somnar endast när de gungas i sina föräldrars armar eller i föräldrarnas säng.

Antropologer ser inte det som dysfunktionellt. De påminner oss om en viktig sak: bebisar styrs av en viktig överlevnadsinstinkt. De ser avstånd från sin mammas hud som ett hot. Därför känner de sig rädda och sårbara när de lämnas ensamma.

Det är en normal process. Sakta men säkert kan deras nervsystem och hjärnor etablera nya kopplingar och mogna för att erövra alla dessa rädslor. Det kommer en dag när de kommer föredra en egen säng. De kommer inte längre behöva din närhet för att känna sig säkra.

Men fram tills dess är den bästa medicinen för dem kärlek och tålamod.

Du tvekar inte att ge upp din enskildhet, din självständighet

Vissa kommer säga att du “skämmer bort” ditt barn. De kanske till och med säger att samsovning kommer få barnet att bli osäkert, att konstant uppassning vid skrik kommer göra det permanent beroende.

De kan säga det och mycket mer, men tänk på följande:

  • Vetenskapen har kommit långt och motbevisat inkorrekta idéer i det förflutna.
  • Föräldrar måste lita på sina instinkter. Tala med en barnläkare om du har tvivel. Ingen har rätt att döma hur du uppfostrar dina barn.

Vi älskar att dela dessa stunder med våra barn. Att känna deras andning, låta dem somna på våra bröst.. Vi bryr oss inte längre om att det är sent på natten. Vi bryr oss bara om våra barn och att se till att de inte saknar något.

Tiden jag spenderar ensam med dig är den viktigaste i världen…

Bebis i mammas armar

De stunder när vi får spendera tid ensam med dem försvinner snabbt: så njut av dem!

Vare sig vi vill eller inte kommer det en punkt när den magiska intimiteten övergår i en annan fas. Efter att de tagit sina första steg och yttrar sina första år kommer åren av nyfikenhet. Fasen när de vill vidröra och känna på alla.

En dag kommer de hoppa ur dina armar och leka med sina vänner, för att upptäcka världen och växa. Barn växer snabbt, men intima stunder stannar i våra minnen för alltid. Därför ska du inte tveka: njut av varje sekund och varje andetag du spenderar ensam med din bebis.

Alla dessa dagar kommer otvivelaktigt lämna märken efter sig; märken på ditt hjärta och pelarna av säkerhet, tillit och tillgivenhet i hjärnan hos dina barn.

Tiden jag spenderar ensam med dig kommer hjälpa dig att växa upp lycklig, frisk och stark.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.