Din tonårings första kärlek: Tips på hur man ska reagera
Puberteten och tonåren handlar inte bara om fysiska förändringar. De markerar också startskottet för känslor som sexuell attraktion. En tonårings första kärlek kan medföra starka känslor som svartsjuka, rädsla och hjärtesorg, och flera andra komplexa känslor.
Men dessa första tonårsrelationer är viktiga livserfarenheter. De hjälper oss att lära oss att identifiera och hantera våra känslor.
Dessa första förälskelser och relationer kan verka triviala och obetydliga i och med sin flyktiga natur och obeständighet. Men de är viktiga steg i vår psykologiska mognad.
Förstå ditt barns första kärlek och romantiska förhållande
Många säger att man aldrig glömmer sin första kärlek. Denna fras kan vara mer empirisk än romantisk. Faktum är att en persons första romantiska förhållande ofta äger rum när han eller hon är tonåring.
Under den här perioden upplever alla tonåringar förändringar som är typiska för just tonåren och de känner nya och intensiva känslor. Därför är en persons första förhållande under tonåren, även om det är kortlivat, mycket minnesvärt.
En överraskning för föräldrarna
Nyheten att ens barn har träffat någon för första gången kan komma lite som en chock för föräldrar. För några av oss kan det till och med vara oroande.
Vi kan inte stoppa våra barn från att ha dessa erfarenheter – och vi bör inte heller göra det. Men bara tanken på att våra barn kan såras på något sätt gör många föräldrar oroliga och bekymrade.
Den oro du upplever är vanlig, och kommer inte att vara för evigt. Det är resultatet av en naturlig instinkt att vi som föräldrar måste skydda våra barn från farliga situationer.
Faror och riskbeteenden
Därför överväldigas vi plötsligt av rädslor om hypotetiska situationer av alla slag… sociala problem som för tidiga sexuella relationer, oönskade graviditeter, våld och missbruk.
Men den första kärleken är i de flesta fall relativt ofarlig. Dessutom kan en persons första relation vara det första redskapet i att bygga upp en positiv självkänsla.
Det hjälper tonåringen att lita på sig själv och ökar hans eller hennes psykologiska mognad. Det är den som gör det möjligt för dem att hantera sina känslor ordentligt. I sin tur hjälper det dem att hantera komplexa problem i det dagliga livet samt att reda ut sina prioriteringar för sina egna personliga mål.
“De förändringar som är typiska för tonåren får en att känna nya och intensiva känslor. Därför är en persons första tonårsförälskelse, även om den är kortlivad, ett minne för alltid.”
Den biologiska aspekten av den första kärleken
Under tonåren gör könshormonerna både unga män och kvinnor mycket känsliga för yttre stimuli. Det här spelar inte bara roll för sexuella attribut. Faktum är att processen med mänsklig reproduktion är mycket mer komplex och bygger på fler aspekter än bara fysisk attraktion.
Kärlek (som är en extremt intensiv känsla under tonåren) leder både unga män och kvinnor till att börja hålla ihop på lång sikt. Det innebär frisättning av neurotransmittorer som svar på positiva attribut hos det motsatta könet. Dessa attribut kan vara både fysiska egenskaper och personens personlighet.
Självklart är inte känslan av att bli kär den som automatiskt bestämmer en person reproduktiva beteende – åtminstone inte hos människor. I alla fall finns det nu för tiden ett brett utbud av preventivmedel som hjälper oss att planera hur och när vi vill starta en familj.
Så, varför tittar vi på ungdomars relationer genom en sådan vetenskaplig lins, snarare än som en social fråga? Medan tonåren kan vara en riskfylld tid för oönskade graviditeter är utbildning och vägledning nyckeln till att undvika det. Dessutom är det inte ett problem som är exklusivt för ungdomar.
Hur ska jag reagera på min tonårings första kärlek?
Vilken hållning ska jag ta när det gäller min tonårings första romantiska relation?
I större eller mindre omfattning ger tonåringens första kärlek upphov till oro för föräldrarna. I allmänhet är det bäst att hålla sig i bakgrunden.
Men när man har att göra med tonåringar är det viktigt att veta hur mycket utrymme och frihet vi bör ge dem. Som föräldrar måste vi också kunna se när vi måste ha fastare gränser för att skydda våra barn från fara.
Praktiska råd
Med detta i åtanke vill vi ge dig några råd om hur du kan forma din inställning til din tonårings relationer:
- Förbjud inte ditt barn att gå ut: I stället för att hjälpa dem uppmuntrar detta vanligtvis ditt barn till att träffa sin pojk- eller flickvän i hemlighet. Om vi verkligen tänker efter så är det inte förhållandet i sig själv som oroar oss. Det är viktigt att vi identifierar de verkliga problemen, som vanligtvis är oönskade graviditeter, våld och misshandel etc. När vi väl har identifierat våra bekymmer kan vi lotsa våra barn och skapa en mer solid känsla av förtroende med dem.
- Stärk deras självkänsla: Många föräldrar oroar sig för den dåliga inverkan andra kan ha på deras barn. För att kunna säga nej till ett negativt grupptryck måste barn vara självsäkra och ha gott självförtroende. Det är vårt ansvar som föräldrar att hjälpa till att bygga upp barnets självkänsla så att de kan fatta kloka beslut.
- Ansvar: Att uppfylla sina akademiska förväntningar, som att göra läxor och studera, är ett ansvar för alla tonåringar, även när de är ihop med någon. Detsamma gäller för hemmets förväntningar om hushållssysslor etc. Att sätta upp villkor och förväntningar på din tonåring för att han eller hon ska få gå ut med sina vänner eller på en dejt hjälper till att upprätthålla disciplin.
Lita på din tonåring
Ovanstående förslag hjälper ditt barn att förstå hur man upprätthåller en balans mellan personligt liv och det dagliga ansvaret.
Det är också viktigt att komma ihåg att du kanske inte alltid kommer att gilla ditt barns pojkvän eller flickvän. Men när det kommer till kärleken och många andra delar av livet måste vi lära oss att vara toleranta och acceptera våra barns val.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Mañas, A. G., & Martín, C. (2011). La sexualidad en adolescentes y jóvenes. Evidencias en pediatría, 7(2), 1. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/5616746.pdf
- Oliva Delgado, A. (2011). Apego en la adolescencia. Acción Psicológica, 8 (2), 55-65. https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/16925/file_1.pdf?sequence=1
- Sánchez Jiménez, V., Ortega Rivera, F., Ortega Ruiz, R., & Viejo Almanzor, C. (2008). Las relaciones sentimentales en la adolescencia: satisfacción, conflictos y violencia. Escritos de Psicología (Internet), 2(1), 97-109. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1989-38092008000300011
- Vargas, E., & Barrera, F. (2002). Adolescencia, relaciones románticas y actividad sexual: una revisión. Revista colombiana de psicología, (11), 115-134. https://www.redalyc.org/pdf/804/80401109.pdf