Vid vilken ålder kan barn äta ost?

Det är viktigt att känna till från vilket ögonblick barn normalt kan börja äta ost utan problem. I följande artikel kommer vi att berätta.
Vid vilken ålder kan barn äta ost?
Saúl Sánchez Arias

Granskad och godkänd av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 12 januari, 2023

Ost är ett av de livsmedel som rekommenderas inom nästan alla dieter. Produkten innehåller viktiga näringsämnen som mineraler och vitaminer. Dessutom kan den tillhandahålla en betydande mängd proteiner med högt biologiskt värde. Det är dock viktigt att veta när barn kan börja äta ost.

Man måste ta hänsyn till att inte alla livsmedel kan introduceras under de första månaderna av kompletterande utfodring. Vissa av dem måste begränsas för att förhindra matsmältningsproblem, allergier eller kvävning.

Barn kan börja äta ost när de når 6 månaders ålder

Efter sex månader med exklusiv amning kan andra livsmedel införas i kosten. Ost är ett av dem, även om inte alla sorter är lämpliga. Det är viktigt att vara uppmärksam på märkningen för att kontrollera att den du erbjuder endast innehåller mjölk, salt, fermenteringsmedel och enzymer. Dessutom är det viktigt att den alltid har genomgått en pastöriseringsprocess.

Vissa typer av färskost som inte har genomgått värmebehandling kan innehålla bakterier som listeria. Om barn får i sig denna mikroorganism kan de utveckla allvarliga hälsoproblem; det är något som till varje pris bör undvikas. Det bör noteras att barns immunsystem är omogna och kan inte effektivt bekämpa infektioner. Det är mindre sannolikt att hårdostar innehåller skadliga mikroorganismer, därmed kan de erbjudas med hög säkerhetsklassning.

Hård ost på en liten träskärbräda.
Hårda ostar, som parmesan, har lägst risk att bli kontaminerade med patogena mikroorganismer, så de är ett bra val för barn.

Välj inte ostar med låg fetthalt

När man erbjuder ost till ett barn är det viktigt att undvika de med låg fetthalt. Detta näringsämne är nödvändigt för att säkerställa hormonbalansen, skydda mager vävnad och tillhandahålla fettlösliga vitaminer. Det är ett element som inte bör begränsas.

I allmänhet har feta ostar en högre näringstäthet. De innehåller också proteiner av högt biologiskt värde vilket är nödvändigt för utvecklingen av muskelmassa. Enligt en studie publicerad i Annals of Nutrition & Metabolism är det viktigt att säkerställa ett dagligt intag av minst 1,3 gram protein per kilogram vikt hos barn.

Försök dock att inte erbjuda små ostar med en mycket stark smak, eftersom dessa kan skapa motvilja hos barnet. Därmed är det bättre att börja med mildare varianter. På så sätt kan de gradvis vänja sig vid de organoleptiska egenskaperna hos dessa livsmedel. Samtidigt är det viktigt att riva osten eller skära den i mycket små bitar för att undvika risken för kvävning. Trots det bör du alltid hålla ett öga på barnet när de hanterar denna mat för att se till att allt går bra.

Allergiska reaktioner mot ost

Det bör noteras att barn kan utveckla en allergi mot komjölksproteiner. I det här fallet kommer de inte att kunna konsumera ost, eftersom detta livsmedel då orsakar allvarliga symtom. Detta bevisas av forskning publicerad i tidskriften Clinical Pediatrics. Om du upptäcker att ditt barn har nässelfeber, andningssvårigheter, svullnad i munnen eller kräks, då bör du undvika att erbjuda maten vid efterföljande tillfällen.

I vilket fall som helst finns det alltid möjlighet att rådgöra med din barnläkare innan du introducerar ost i komplementkost för att minska de möjliga riskerna. Detta kan också vara fallet vid laktosintolerans vilket orsakar symtom när produkten konsumeras.

En bebis som gnager på en stor bit ost.
Ost kan erbjudas till bebisar från och med den sjätte levnadsmånaden, även om vissa försiktighetsåtgärder måste vidtas för att undvika kvävning och minska mikrobiologiska risker.

Ost: Ett lämpligt livsmedel för barns kost

Som vi har sagt är ost ett bra livsmedel att introducera i barns kost. Från och med den sjätte levnadsmånaden kan den erbjudas, även om det är viktigt att välja rätt sort för att undvika onödiga mikrobiologiska risker. Likaså bör konsumtionsprocessen alltid övervakas för att undvika kvävning.

Trots detta, om du upptäcker någon biverkning eller symptomatologi hos din lilla efter att ha ätit denna mat, då rekommenderar vi att du konsulterar din barnläkare så snart som möjligt. Om det föreligger en intolerans eller allergi kan det vara nödvändigt att ta bort ost från kosten, antingen tillfälligt eller permanent. Annars kan barnets hälsa äventyras på medellång sikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Mousan, G., & Kamat, D. (2016). Cow’s Milk Protein Allergy. Clinical pediatrics55(11), 1054–1063. https://doi.org/10.1177/0009922816664512

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.