5 vanliga barnsjukdomar orsakade av bakterier

Barnsjukdomar är vanliga, särskilt infektioner. Lär dig mer om barnsjukdomar orsakade av bakterier i den här artikeln.
5 vanliga barnsjukdomar orsakade av bakterier

Senaste uppdateringen: 19 november, 2021

På grund av deras underutvecklade immunsystem är barnsjukdomar orsakade av bakterier mycket vanliga under de första åren av livet. Även om de i de flesta fall är milda är det viktigt att vara vaksam för att undvika komplikationer som, även om de är sällsynta, kan uppstå. Känner du till de vanligaste bland barnsjukdomar orsakade av bakterier?

Fem vanliga barnsjukdomar orsakade av bakterier

Nedan hittar du några av de vanligaste åkommorna, så du kanske har hört talas om dem. Behandlingsaspekterna är mycket specifika, men de delar det faktum att de vanligtvis kräver användning av antibiotika.

1. Öroninflammation

En barnläkare som ser in i ett barns öra.

Öroninflammation, eller otit, innebär inflammation i ett av öronsegmenten. Klassiskt hänvisar det till tre olika delar av detta organ: det yttre, det mellersta och det inre örat. Infektioner i ytter- och mellanörat är mycket vanliga. Smittsamma sjukdomar som drabbar innerörat är mer sällsynta och ger andra symtom.

Detta tillstånd orsakas vanligtvis av en infektion av bakterier som staphylococcus aureus och pseudomonas aeruginosa. Beroende på olika faktorer kan infektionen sträcka sig från en enkel rodnad och klåda i öronkanalen (otitis externa), till svår smärta. Detta kan inkludera rinnande var och en brusten trumhinna (otitis media).

2. Kikhosta, en av många barnsjukdomar orsakade av bakterier

Bordetella pertussis är bakterien som är ansvarig för kikhosta. Det är en mycket smittsam luftvägsinfektion som ur en klinisk synvinkel sticker ut för att den orsakar en hosta som gör andningen väldigt svår under tiden den varar. I själva verket är hostan så stark att den till och med kan orsaka kräkningar eller små blödningar.

I många fall är det inte möjligt att fastställa en infektion av B. pertussis. Det är vid denna tidpunkt som läkare använder termen pertussis syndrom. Detta är en störning som uttrycker samma symtom som kikhosta men kan orsakas av andra bakterier eller andra patogener, såsom adenovirus.

Det finns ett vaccin mot sjukdomen, så dess förekomst och prevalens har minskat kraftigt under de senaste decennierna. Men den är fortfarande endemiskt i många länder, särskilt i utvecklingsländer.

3. Hjärnhinneinflammation

Hjärnhinneinflammation, eller meningit, är ett av de mest fruktade tillstånden på listan. Detta eftersom det utan ordentlig behandling kan leda till allvarliga komplikationer. Det är dock inte en sjukdom som uteslutande orsakas av bakterier. Några av de vanligast involverade orsakerna är streptococcus pneumoniae och neisseria meningitides.

Tack vare vaccinationsstrategier har förekomsten av hjärnhinneinflammation och dess komplikationer minskat över tiden. Sjukdomen är dock fortfarande en bidragande orsak till allvarliga skador och ökad dödlighet hos barn.

Symtomen är mycket beroende av patientens ålder och blir vanligtvis lättare att diagnostisera när barnet blir äldre. Hos skolbarn och ungdomar kan förekomsten av stel nacke, kräkningar, hög feber och onormala rörelser vara tecken på hjärnhinneinflammation.

4. Konjunktivit

Konjunktivit drabbar ögonen och är ett mycket vanligt tillstånd hos både barn och vuxna. Det är inte alltid smittsamt och, när det är det, beror de i de flesta fallen på virusinfektioner. Konjunktivit på grund av bakterier kan dock vara svårare att behandla. I vissa fall kräver det administrering av antibiotika.

Symtom inkluderar lokal rodnad, klåda, tårögdhet och i vissa fall utsöndrande av var. Eftersom detta är ett smittsamt tillstånd är det viktigt att upprätthålla ens personliga samt familjens hygien för att undvika smitta.

5. Ont i halsen

En barnläkare som kontrollerar ett barns hals.

Termen angina blir ofta använt hos barn för att hänvisa till vissa typer av infektioner som är kännetecknade av inflammation i tonsillerna. De flesta kliniska former är milda, kännetecknas av ont i halsen, allmän sjukdomskänsla, dålig andedräkt, feber och svullna körtlar i halsen.

Det är viktigt att skilja det från andra sjukdomar som angina pectoris eller Vincents angina. Den förstnämnda hänvisar till symtomen på en sjukdom som påverkar blodtillförseln till hjärtat, vilket i enkla termer kan hänvisa till hjärtinfarkt. Det är dock inte samma sak.

Vincents angina är en omfattande infektion som involverar tandköttet och organen som har blivit omnämnda ovan. Utan behandling kan det dock göra det svårt att svälja mat och äventyra patientens luftvägar. Naturligtvis är de två senare villkoren vanligare hos vuxna.

Barnsjukdomar orsakade av bakterier varierar mycket

Dessa sjukdomar är oförutsägbara. De allra flesta innebär bara obehag som kan få ditt barn att spendera några dagar i sängen, medan andra kan bli mer komplicerade och producera behovet av mer vård.

Det viktigaste är att hålla koll på eventuella ytterligare symtom, feber är ett av de vanligaste. Att besöka en barnläkare så snart som möjligt är det bästa alternativet för att se till att allt går bra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Artigao F, et al. Meningitis bacteriana. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de la AEP: Infectología pediátrica.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.