Vikten av D-vitamin för bebisar

Vikten av D-vitamin för bebisar

Senaste uppdateringen: 24 augusti, 2018

Din bebis växer hela tiden, både fysiskt och kognitivt. Det är därför vi idag vill skriva om vikten av D-vitamin för ditt barns hälsa.

D-vitamin är avgörande för god hälsa och barnets hela utveckling.

D-vitamin hjälper kroppen att absorbera olika viktiga mineraler, inklusive kalcium. Det hjälper också till att stärka tänder och ben.

D-vitamin fungerar som ett hormon och har många olika funktioner. Det hjälper till att upprätthålla blodkärlen och hjärnans funktion.

Det är också utmärkt för hjärtat, immunsystemet och andningssystemet.

Det är viktigt att komma ihåg att människokroppen kan producera sitt eget D-vitamin helt naturligt. Det sker så länge vi är i regelbunden och förnuftig kontakt med solen och vistas utomhus.

Varför är det viktigt att ta D-vitamin under medicinsk uppsikt?

Detta provitamin spelar en viktig roll i skyddet av och i den övergripande funktionen hos nervsystemet och benstrukturerna i kroppen.

Mängden D-vitamin som bör intagas är specifikt. Koncentrationen är olika beroende på källan. Det kan finnas både tillsatt och naturligt i livsmedel.

Därför bör du ta hänsyn till din barnläkares rekommendationer innan du administrerar D-vitamin.

Det finns några viktiga faktorer som hänger samman med vitamin D som kan försämra ditt barns livskvalitet:

 • D-vitaminbrist kan orsaka diarré och njur- och leversjukdomar.
 • Det kan också minska benmineraliseringen och leder sålunda till benskörhet och rakit, eller engelska sjukan, hos barn.
 • Hudcancer, och det kan bero på överdriven exponering av ditt barns hud från solen.

Livsmedel som är källor till D-vitamin

ditt barn behöver D-vitamin från sin mat

Det finns flera läckra livsmedel där D-vitamin kan hittas. Några exempel är:

 •  yoghurt
 •  fisk
 •  apelsinjuice
 • mjölk
 • spannmål
 • ost
 • äggula
Ägg är en bra källa till D-vitamin.

Koncentrationen av D-vitamin varierar beroende på maten. Beroende på ditt barns ålder bör du öka eller minska portionerna.

Detaljer om ämnet

Visst har du någon gång frågat dig vad vitaminer egentligen är? Svaret är att de är mineraler och ämnen som finns i vår mat som krävs för att kroppen ska utvecklas och växa.

Alla vitaminer har specifika uppgifter, till exempel:

 • D-vitamin i mjölk hjälper till att utveckla tänder och ben. Det finns också i spannmål, fisk, lever och ägg.
 • Mjölk, lever, apelsiner och bladgrönsaker är bra källor till A-vitamin. Speciellt morötter har förmågan att avsevärt förbättra mörkerseendet.
 • C-vitamin hjälper till med läkeprocessen. Det finns i citrusfrukter, röd paprika, broccoli och kiwi.
 • För att producera energi är B-vitamin nödvändigt. Kött, ägg, skaldjur och fullkorn är alla utmärkta alternativ för att säkerställa de doser som behövs för ditt barn.

Solljus

Naturen bidrar med många fördelar för människokroppen, och solljus spelar en viktig roll. Det är därför läkare rekommenderar att vi exponerar våra barn för solens strålar i ca 20-30 minuter per dag.

Det rekommenderas att barn exponeras för solen mellan 7:00 och 10:00 samt 16:00 och 18:00.

Barn under 6 månader bör inte utsättas för direkt solljus eftersom det kan skada deras känsliga hud. Vid den åldern får de fortfarande all nödvändig vitamin D genom bröstmjölken.

Både barn och vuxna kan drabbas av D-vitaminbrist, och för att undvika det är en hälsosam kost viktig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kahwati LC., Palmieri Weber R., Pan H., Gourlay M., et al., Vitamin D, calcium, or combined supplementation for the adults: evidence report and systematic review for the US preventive services task force. JAMA, 2018. 319 (15): 1600-1612.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.