Växtbaserade drycker för barn

Bland de tillgängliga växtbaserade dryckerna är sojamjölk närmast komjölk när det gäller näringsinnehåll. Det är därför det ofta är det främsta valet för veganer.
Växtbaserade drycker för barn
Lucía Corral

Skriven och verifierad av nutritionisten Lucía Corral.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Du kan idag hitta ett brett utbud av växtbaserade drycker i affären. Dessa drycker är ett utmärkt sätt att införa variation i din kost eller hjälpa dig att följa en vegansk livsstil. Dessutom är växtbaserade drycker ett utmärkt alternativ för personer som är allergiska mot mjölkprotein.

Är växtbaserade drycker jämförbara med komjölk?

Näringsmässigt kan vi inte betrakta växtbaserade drycker som en ersättning för komjölk. Beroende på vilken vegetabilisk källa de kommer från är deras sammansättning mycket varierande. Samtidigt är det också viktigt att nämna att det inte finns något behov av att ersätta mjölk, eftersom det egentligen inte är nödvändigt i kosten.

Mjölk är rikt på kalcium, proteiner och fett – även om de två sista är beroende av vilken typ av mjölk du dricker. Å andra sidan varierar det dominerande makronäringsämnet beroende på källa när det gäller växtbaserade drycker.

De som kommer från spannmål eller pseudospannmål, som risbaserade eller havregrynsbaserade drycker, är rika på kolhydrater. Andra, som kommer från baljväxter, är rika på proteiner. Sedan finns det en tredje grupp som kommer från feta frukter eller torra nötter, som kokosnöt eller mandelbaserade drycker, som utmärker sig för sitt höga fettinnehåll.

Så när vi överväger näringskompositionen är den växtbaserade drycken som mest liknar komjölken sojamjölk berikad med kalcium. Detta beror på att dess protein-, fett- och kalciuminnehåll ligger nära komjölk.

Växtbaserade drycker för nyfödda

Under ett barns första 6 månader i livet är bröstmjölk och/eller modersmjölksersättning den främsta näringskällan. Medan Världshälsoorganisationen rekommenderar att barn får sin näring uteslutande från mammans bröstmjölk är detta inte alltid möjligt.

växtbaserade drycker mandel

Mastit – en inflammation i bröstkörtlarna – är mycket vanligt och kan få vissa kvinnor att sluta amma. Detta är bara ett exempel på varför en mamma kan välja att mata sin bebis med nappflaska. Men vad händer om mamman är vegan? Vilken modersmjölksersättning kan veganer ge sina nyfödda för att ersätta bröstmjölk?

En annan risk, som är vanligare än du kanske tror, ​​är att ett barn har en komjölksproteinallergi (CMPA). Faktum är att studier tyder på att mellan 2 och 3% av barn lider av det. Så vad är protokollet för icke-ammande barn som inte kan dricka komjölk på grund av en allergi?

Den veganska vägen

En vegansk kost för barn är absolut kompatibel med ordentlig tillväxt, enligt etablerade vetenskapliga samfund. Föräldrar måste dock vara mycket pålästa i frågan och tillämpa den veganska metoden med omsorg. Det finns många anledningar till varför föräldrar kan vara för eller emot denna typ av livsstil. Oavsett är det dock viktigt att respektera deras beslut.

En vegansk kost innehåller inte några livsmedel som kommer från en djurkälla och utesluter därför all traditionell mjölk. För de familjer som väljer att komplettera eller ersätta bröstmjölk med ersättning finns det soja- och risbaserade alternativ som är lämpliga för veganer. Sojamjölken måste vara fri från isoflavoner om de är avsedda för spädbarn som är under 6 månader. Och när det gäller rismjölk bör den hydrolyseras för att minimera arsenikinnehållet.

Efter 6 månaders ålder kan spädbarn dricka sojamjölk med isoflavoner. Senare, efter att de har fyllt 2 år, kan föräldrar introducera andra växtbaserade drycker i sina barns kost.

Det är dock viktigt att återigen påpeka att föräldrar måste vara mycket noggranna om de vill introducera en vegansk kost för sina barn. En dietist eller nutritionist med kunskap om ämnet bör övervaka vad barnen äter och dricker om de ska följa en vegansk kostplan.

Komjölkallergi

När spädbarn är allergiska mot proteinet i komjölk är den enda behandlingen att helt undvika alla produkter som innehåller komjölk. När det gäller nyfödda kan föräldrar närma sig frågan på ett av två sätt, beroende på hur de väljer att mata sitt barn.

För spädbarn som ammar är mamman den som behöver undvika mejeriprodukter. Hon kommer att behöva ta bort alla mejeriprodukter från kosten och kontrollera sina kalcium- och vitamin D-nivåer. För att ta reda på hur mycket kalcium och D-vitamin hon behöver hjälper det att veta hur mycket av dessa mikronäringsämnen hon brukade få i sig innan hon uteslöt mejeriprodukter.

När hon väl vet sitt individuella kalciumbehov kan hon öka sitt intag av kalciumrika livsmedel. Naturligtvis är det viktigt att komma ihåg att en kvinnas kalciumbehov är högre vid amning.

För spädbarn som dricker ersättning finns det flera möjligheter. Hydrolyserad mjölk är det populäraste alternativet i dessa fall. Och för de barn som inte tolererar dessa produkter finns soja- och risbaserad mjölk som uppfyller specifikationerna som vi nämnde ovan.

växtbaserade drycker cocos

Från och med att barn är två år gamla kan föräldrar ersätta dessa produkter med berikad växtbaserad mjölk. I dessa fall är det viktigt att särskilt titta på proteininnehållet i barnets kost för att se till att behoven täcks.

Hur man fattar rätt beslut när man väljer växtbaserade drycker för sina barn

För att kunna välja mellan så många alternativ måste föräldrarna läsa på etiketterna med näringsinnehållet. Även om det inte finns någon stor variation mellan olika märken av komjölk finns det en enorm variation när det gäller växtbaserade drycker.

Tänk därför på följande när du gör ditt val:

  • Mängden råvara mjölken innehåller. Du kan se detta i form av en procentsats.
  • Andra specifikationer relaterade till resten av ingredienserna:
    • Kontrollera om källan är berikad med mikronäringsämnen eller inte. Kalcium och D-vitamin är två av de vanligaste tillskotten, eftersom de finns naturligt i komjölk.
    • Mängden tillsatt socker, som inte får vara högre än 4 till 5 gram per 100 gram mjölk.
    • Se till att tillverkarna inte har vidtagit åtgärder för att spara in pengar på produkten, till exempel med blandningar av olika råvaror. Vissa kokosnötsbaserade drycker innehåller exempelvis en hög halt ris.
    • För att uppnå samma fettinnehåll som mjölk kan tillverkaren tillsätta vegetabiliska oljor. Om de bara gör det i en liten mängd är det irrelevant och minskar inte produktens kvalitet.

Den här artikeln kan kanske intressera dig…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Martínez MB et al. (2003). Incidencia de alergia a proteínas de leche de vaca en el primer año de vida y su repercusión en el consumo de hidrolizados. In Anales de Pediatría (Vol. 58, No. 2, pp. 100-105). Elsevier Doyma.
  • Biarge MM. (2017). Niños vegetarianos,¿ niños sanos?. Asociación Española de Pediatría.
  • Martín AP. (2013). Alergia a proteínas de leche de vaca. Protocolos diagnósticos y terapéuticos en Pediatría. Protoc diagn ter pediatr, 1, 51-61.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.