Olika sorters mjölk för spädbarn

Om mamman har svårt att amma kan hon använda sig av flera olika mejerialternativ som också kommer att ge all näring till barnet. I den här artikeln har vi tagit fram en lista över 4 olika sorters mjölk som kan vara ett alternativ till amning av barn.
Olika sorters mjölk för spädbarn

Senaste uppdateringen: 14 april, 2019

Det finns olika sorters mjölk för spädbarn. Bland dem är den viktigaste mjölken bröstmjölken, just för dess näring och matsmältningsegenskaper. Det finns dock andra alternativ som du också borde veta om.

Komjölk är det vanligaste och mest tillgängliga alternativet. Den är också rik på proteiner. Genom den industriella utspädningsprocessen är denna mjölk gjord för att vara så lik som möjligt den mjölk som produceras av mammor.

Denna utspädning bör endast användas under den första månaden. Senare kommer den att stiga gradvis till två tredjedelar mjölk och en tredjedel vatten. Till slut, när barnet blir sex månader kan du ge det ren mjölk.

Olika sorters mjölk för spädbarn

Det finns många olika sorters mjölk för spädbarn på marknaden, de har även specifika egenskaper. Var och en av dem syftar till att tillfredsställa spädbarns behov. Nedan visar vi dig de mest populära alternativen:

1. Getmjölk

För att ge barnet denna typ av mjölk måste det nödvändigtvis på igenom utspädningsprocessen. Undulantfeber, mer känt som brucellos, sprider sig lätt vid förtäring genom obehandlad mjölk. Därför är det alltid bra att koka denna typ av mjölk innan den konsumeras.

2. Lammvassle

Vissa specialister rekommenderar att detta används vid artificiell matning. Detta består av 25 % vatten med 10 % socker, 25 % fårmjölk och 50 % fårvassle.

Det innehåller oftast mer protein än komjölk, men samma andel laktos, ibland även mindre. Det krävs att denna produkt tas hand om på ett speciellt sätt för att förhindra att bakterier sprids. Bevaringen spelar en mycket viktig roll för att den ska kunna behålla sin goda kvalitet.

olika sorters mjölk

3. Komjölk

Det finns några olika typer som kommer ifrån komjölk.

  • Kondenserad mjölk: Detta rekommenderas vid artificiell matning, även om det innehåller väldigt lite vitaminer. Det bör användas färskt och kan vara farligt när det står på somrarna när det är varmt. En allmän regel är att du bör blanda lika mycket kokt vatten som kondenserad mjölk. Detta är den minst vanliga barnmjölken bland de alla.
  • Mjölkpulver: Det avdunstar med olika metoder, till exempel Krauses. Detta gör att vitaminer förloras och oftast är det nödvändigt att tillsätta socker.

Mjölken bör ges till barn när din barnmorska har gett ditt godkännande. Denna sorts mjölk har hög fetthalt. Bebisar kan inte smälta detta ordentlige, beroende på deras ålder.

4. Särskild mjölk för spädbarn

I särskilda fall bör sojamjölk ges till för tidigt födda barn, samt när barn har någon typ av allergi eller inte tål den höga fetthalten av bearbetad eller vanlig komjölk.

Denna typ av mjölk har vegetabiliskt ursprung och ger barnet bra näring. Genom detta kommer barnet att skyddas mot kolik och andra magbesvär.

En del barn utvecklar allergier mot mjölkprotein från det ögonblick de föds. I dessa fall bör du ge dem allergivänliga typer av mjölk. De är perfekta eftersom de inte innehåller detta ämne.

Mjölkpulvret har hög fetthalt. Bebisar kan inte smälta det ordentligt, beroende på deras ålder.

För de barn som är för tidigt födda eller har låg födelsevikt, kommer läkare att ge speciella alternativ med högt kaloriinnehåll och mineraler. Anledningen till detta är att deras behov i detta fall är större än vad det är i genomsnitt för barn.

Andra mjölkvarianter som förtjockas med risstärkelse används till barn som misslyckas med att gå upp i vikt som de ska.

5. Modersmjölk

Denna typ av mjölk kan du självklart inte hitta på marknaden. Men när det kommer till barnmat är det omöjligt att inte nämna det.

Bröstmjölk beskrivs som den mest kompletta typen av mjölk. Denna mat är det enda bebisen behöver från det att den föds till att den är sex månader gammal.

amning

En av egenskaperna bröstmjölk har är att förhållandet mellan fett och socker är 2:1. Detta gör det utmärkt som näring till bebisen

Den mjölken som mamman producerar innehåller en rad olika ämnen som hjälper matsmältningen. Utöver det innehåller det också ämnen som kommer att samarbeta i immunförsvaret i barnets organism mot olika sjukdomar.

När det gäller hälsan och barnets välbefinnande bör vi alltid leta efter de bästa alternativen. Barnets mat är inte någonting som kan lämnas åt slumpen. Du bör alltid rådfråga en specialist/barnmorska för att välja det bästa alternativet.

Lyckligtvis finns det många alternativ för mjölk, med specifikationer för varje barns behov. När bröstmjölk definitivt inte är ett alternativ kan du få dessa alternativ som förstärkning om det är nödvändigt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • American Academy of Pediatrics. Choosing an infant formula. Septiembre 2020.
  • Asociación Española de Pediatría. Leches de crecimiento, una opción complementaria en la dieta después del primer año. Enero 2020.
  • Harton A, Myszkowska-Ryciak J. Types of Milk and/or Its Substitutes Given to Children (6–36 Months) in Nurseries in Poland: Data from the Research and Education Project “Eating Healthy, Growing Healthy”. Int. J. Environ. Res. Public Health 2018, 15, 2789; doi:10.3390/ijerph15122789.
  • Unicef UK. A guide to infant formula for parents who are bottle feeding. The Health Professional’s Guide. 2-19. [Avaiable online].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.